Георги Илиев: И на 40 Камбуров има място в националния

Не мисля, че някой може да има претенции към работата на Акрапович, каза ветеранът на Локо Пд

Георги Илиев: И на 40 Камбуров има място в националния
На 5 септември Георги Илиев ще навърши 38 години. През лятото след скандала в Черно море халфът се завърна в Локо Пловдив, с който през 2004-а стана шампион. Преди дни черно-белите приключиха участието си в Лига Европа с високо вдигнати глави. За това и за решението на собственика на тима за Георги Иванов-Гонзо, който беше треньор на Илиев на "Тича", да стане спортен директор на смърфовете, ветеранът се съгласи да отговори на въпросите на "Тема спорт". Що се касае до Черно море, Илиев заяви, че е говорил достатъчно по тази болна за него тема и че не вижда смисъл повече да го прави.
 
- Жоро, приказката "Лига Европа" за Локо Пловдив приключи, каква е оценката ти за това, което направихте?
 
- За нас това наистина бе доста хубаво и приятно изживяване. Всички мачове бяха в една изключително футболна обстановка. С пълни трибуни, с уважение към самата игра. И при нас, и при Спартак Търнава имаше много голяма мотивация. Страсбург по-лесно мина през нас. Беше много положително и хубаво.
 
- Най-после успя да играеш с Локо Пловдив в Европа на "Лаута"...
 
- Да, това сякаш бе най-голямата победа, която ръководството постигна, за да вземе стадион "Локомотив" лиценз за Лига Европа. За да не се налага да играем в София. Предния път, когато играх с Локо в Европа, бе по-различно, защото мачовете бяха в Бургас. Друго е да играеш в собствения град, пред препълнени трибуни... Това беше една от главните причини да покажем това добро лице в четирите мача. Надявам се догодина да са повече.
 
- Два пъти по 0:1 от Страсбург, който е в Лига 1 на Франция, сякаш подсказва, че дяволът не е бил чак толкова черен?
 
- Може би от Страсбург не вложиха пълния си капацитет, който притежават. Подходиха пo-лековато, дори надменно, може да се каже. И то и в двата мача. В крайна сметката разликата в класите си каза думата, а и знаем тези отбори как влизат в такива срещи. Приемат ги пo-леко и искат с минимум усилия да преминат препятствието. Сега например срещу Айнтрахт Франкфурт ще играят по коренно различен начин. Но пък и ние нямахме шанс да вкараме поне един гол и да направим срещите по-интересни. Това бе разковничето за срещите със Страсбург. Сладко е да се играе в Европа. Всички - играчи, фенове, треньори, ръководство, видяхме тези мачове каква емоция и заряд имат, така че всеки ще е мотивиран догодина пак да бъдем на същото място - било през първенството или купата.
 
- Какво е мнението ти за старши треньора Бруно Акрапович, как се работи с него? Вече два месеца си в Локо, свикна ли да ставаш за тренировка в 7:30 часа?
 
- (Смее се.) Определено има някои нетрадиционни методи, но в крайна сметка определящо за един треньор винаги са резултатите. След като отборът показва това лице, не мисля, че някой може да има претенции към неговата работа. В крайна сметка това винаги е водещо - дали си спечелил нещо, дали отборът върви нагоре, дали се развива.
 
- От началото на сезона вие и Левски имате по 14 вкарани гола...
 
- Това също е показателно и говори, че в отбора се работи правилно. Нещата в Локо се развиват в правилната посока.
 
- Около  мача съ Страсбург дойде и новината, че Георги Иванов-Гонзо ще бъде спортен директно на Локо Пловдив. Бил ти треньор в Черно море, смяташ ли, че ще се справи?
 
- Сега ще е малко по-раз лично. Беше ми старши треньор в Черно море, но вече длъжността му ще е друга. Със сигурност, щом ръководството е пре ценило да разчита на неговите услуги, вижда голям потенциал плюс за клуба и начин, по който той би помогнал. Но не съм аз човекът, който трябва да прави разбор на качествата на Георги Иванов. Мисля, че ще бъде плюс за клуба. Гонзо е човек, който изисква, a когато в един клуб има високи изисквания, има и подобряване на резултатите, на организацията...
 
- Познавайки него, а вече и Бруно Акрапович, смяташ ли, че ще намерят общ език, ще се напаснат като характери, защото и двамата не обичат да губят?
 
- Това не е лошо качество. Мисля, че в нашия клуб всеки осъзнава, че е тук, за да издигне Локомотив на по-високо ниво, независимо на каква длъжност е. Така че съм сигурен, че и двамата ще работят за благото на Локомотив.
 
- Все по-малко мачове ти остават до рекорда. В момента имаш 445 двубоя в елита, остават ти още 10. Какво е усещането, че може да станеш футболистът с най-много срещи в елита на България?
 
- Ще е сладко събитие, ако се случи. Но има време. Един Господ знае дали ще стигна дотам. 10 мача са и малко, и много. Нека да почакаме още няколко месеца u ще видим как ще се развият нещата.
 
- Зная, че стана банално да те питаме, но докога смяташ, че можеш още да играеш, как се чувстваш функционално, физически, ментално? На 5 септември ставаш на 38.
 
- Чувствам се добре. На всеки е ясно, че за един футболист на 37-38 години най-анормалното нещо е да взема все по-малко участие в маговете. Още повече, че позицията на полузащитник изисква доста тичане. Динамичен пост е. Надявам се в тези 4 месеца, които остават до края на договора ми, да се чувствам по същия начин, всичко да е наред. 
 
- Мислил ли си вече какво ще правиш от Нова година нататък?
 
- Имам някакви планове, ориентирал съм се горе-долу, но нека минат тези 4 месеца, да съм здрав и ще видим.
 
- Как стоят нещата с режима, позволяваш ли си вече да го понарушаваш?
 
- Аз винаги през тези 20 години кариера съм си позволявал по една-две бири. Никога не съм пушил, макар че има футболисти, които го правят. Всеки си преценява за себе си. Но няма отпускане. Може би след 3-4 месеца може да се поотпусна. В съвременния футбол режимът е нещо много важно. Говоря за хранене, възстановяване, начин на живот.
 
- Предстои Красимир Балъков да обяви повиквателните за евроквалификацията с Англия на "Уембли" на 7 септември. Мислиш, че Мартин Камбуров, който сега е на 38, има място в отбора?
 
- Марто и на 40 години да стане, пак ще има място в националния отбор. Той не само може да помогне като футболни качества на терена, но и младите ще има много какво да научат от него само дори да го гледат отстрани. Продължава да вкарва, и той гони рекорд, адмирации. За такива хора като него поклон до земята трябва да се направи за начина, по който ни показват, включително и на мен, начина, по който трябва да се отнасяш към футбола.
 
- На 21 септември Берое гостува на Локо Пд, ще бъде един вълнуващ дуел помежду ви...
 
- Виждате, че ние вече по-малко вземаме участие в тези мачове, но... чакам го, ще е интересно.
 
- Предполагам, че не ти е фиксидея да си национал, но да излезеш на "Уембли" би било чудесен подарък за рождения ти ден, който е два дни по-рано?
 
- Ти сам го каза, не е фиксидея. Но кой не би искал да е там в отбора на "Уембли". Има си национален селекционер, който не се съмнявам, че ще вземе най-доброто решение за благото на България, а дали ще съм аз, втори, трети... няма чак толкова голямо значение.
 
- Средата на август мина, а в Европа пак остана само Лудогорец, който си е все така в челото на шампионата, смяташ ли, че наистина е възможна промяна на статуквото?
 
- Най-нормалното нещо е отбор с по-голям бюджет, с по-голяма организация да е на по-високо място в класирането и да е по-напред в Европа. Няма нищо чудно в това. Надявам се всички отбори да подобрят главно базите си и оттам да тръгнат промените.

 

Локо Пд със "синьо" оръжие на "Овча Купел"

Мартин Петков картотекиран

Локо Пд пусна билетите за Етър

Двубоят е в петък

Крушарски е категоричен: Томаш остава начело на Локо (Пловдив)

Босът на "смърфовете" прие спокойно загубата от Крумовград

Крушарски след резила: Вадим поуки да се променяме!

"Динко Хоркаш ще седи на пейката, щом не иска да преподпише", запъна се босът на Локо (Пловдив)

Томаш обяви групата на Локо (Пловдив) за мача с Арда

Вижте и кои са избраните футболисти за мача

Бивш футболист на Локо (Пловдив) подсили шампиона на Бахрейн

Лукас Салинас вече е ново попълнение на Ал Халдия

Берое се справи с Локомотив (Пловдив) в голов екшън (ВИДЕО)

Заралии спечелиха с 3:2 срещу "смърфовете"

ОФИЦИАЛНО: Локо Пд представи бивш играч на ЦСКА

Баи е четвъртият нов на "Лаута" тази зима

Локо (Пловдив) надделя над дубъла си в учебна игра

"Смърфовете" изпробваха играчи на проби в този тест

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки