Желко атакува Зафиров: Да търси играчи, а не да обяснява, че треньорът е виновен!

Тръгвам си веднага, щом усетя, че моите футболисти не стоят зад мен, обяви треньорът

Желко атакува Зафиров: Да търси играчи, а не да обяснява, че треньорът е виновен!

Треньорът на Ботев (Пловдив) Желко Петрович беше притиснат от феновете след загубата от Славия, но самият той призна, че по-голямо разочарование му е донесло изявлението на Адалберт Зафиров пред привържениците. Спортният директор обяви, че черногорецът е решил да бъдат отстранени Тайлон и Карачанаков от отбора и че той е отговорен за селекцията. Ето какво сподели Петрович в интервю за „Меридиан мач“:

 
- Г-н Петрович, говорихте ли с Адалберт Зафиров след мача със Славия, за да уточните противоречията, които се получиха от думите ви пред феновете?
 
– Не. Не сме говорили. Имахме тренировка, но с него не сме се виждали. Аз обаче съм шокиран, направо разтърсен от изявлението му. Просто не мога да повярвам на това, което прочетох, че е казал пред феновете. Наистина съм разочарован. Това е направо трагично. За да го направи, или няма компетентност, или няма знания да бъде спортен директор… Не мога да проумея, как може така да се оправдава.
 
– Означава ли това, че имате проблем с ръководството?
 
– Не. Аз приемам Зафиров като човек на моето ниво. Йотков е по-вишестоящ и аз към него претенции нямам. Съобразявам се с всички изисквания. Виждам, че е човек, който 24 часа на ден работи за клуба. Има и други хора, които го правят и аз ги уважавам. Това е моето разбиране. Аз също искам да правя всичко, което е добро за клуба. Аз работя за Ботев, а не за себе си. Точно за това не се побирам в кожата си от подобни действия, които разбиват екипа.
 
– А с Георги Самуилов разговарял ли сте?
 
– Не. Говорили сме веднъж и бяхме на вечеря заедно с хората от Борда на директорите, но това беше преди два месеца. Аз не търся извинения и оправдания. Върша си работата и искам да помогна с всичко, което знаем и мога. Комуникирам само със Зафиров, Йотков и Митко Лишев.
 
– Звучите доста разочарован и ядосан, какво ще стане, когато се срещнете с Адалберт Зафиров?
 
– Какво да стане? Ще му кажа същото, което казвам и на вас, че няма право да говори по този начин. Че един спортен директор не трябва да действа така и да обяснява, че треньорът е виновен за какво ли не.
 
– А вие все пак имате ли някаква вина?
 
– Със сигурност. Пак ви казвам, аз не търся извинения и оправдания. Реално обаче оценявам нещата и знам, че трябва да сме честни пред феновете. И аз говоря с тях, но не съм си позволявал да казвам такива неща, които могат да навредят на клуба. Аз няма да предам клуба. Не съм дошъл тук за пари. Бъдете сигурни в това. Само преди две седмици имах предложение за работа от място, на което заплатата ми щеше да е 15 пъти по-висока от тази, която получавам в момента. Не бих обаче предал доверието на хората и клуба, към който съм поел ангажимент.
 
– Да коментираме конкретно селекцията, покрай която се породи толкова голямо напрежение!
 
– Нека. Аз обаче ще кажа истината. От първия ден искам да работя с повече българи, защото Ботев е български отбор и това е най-нормалното. В началото не познавах българските футболисти, но сега съм наясно с тях и имах конкретни желания. Исках петима – Румен Руменов, Светослав Ковачев, Серкан Юсеин, Ахмед Ахмедов и Исмаил Иса. За първите четири от клуба ми казаха, че не може, а Иса бил стар. За последно исках да дойде Илиас Хасани за 3000 евро заплата, но пак ми казаха, че не може.
 
– А защо си тръгнаха Карачанаков и Тайлон?
 
– Защото трябваше да облекчим бюджета за заплати. Специално с Тайлон случаят бе по-сложен. Искахме нападател и говорихме с друг, който ни чака три седмици, но в крайна сметка не можахме да го вземем. Тайлон дойде, но се оказа, че не е от типа, който търсим. Със сигурност имаше качества, но преценихме, че е по-добре да разтрогнем, защото той трябваше да получава висока заплата. Такъв беше и случаят с Антон Карачанаков. Неговата заплата бе твърде висока за клуба. Той го знае това. С него се разделих по съвсем културен начин. Може да го попитате. Идеята бе да освободим място, за да може Крис Добрев да играе повече, но скоро след това и той реши да отиде в Порто.
 
– Освободихте и Запро Динев, а сега използвате бекове като крила…
 
– И за Запро решението бе на клуба. На всички. Аз съм част от екипа и приех, че трябва да се облекчи бюджетът за заплати. Прецених, че Тонев и Вутов са по-добри. При тях обаче проблемът е в контузиите, които не им позволяват да играят редовно на високо ниво. Играят две седмици, три не могат. После се върнат за един мач, а в два трябва да почиват. За това никой не е виновен, но се отразява на нивото на отбора.
 
- Родни Клустър и Филип ван Арнем обаче дойдоха по изцяло ваше настояване, нали?
 
– Така е. Родни е десен бек и дойде, за да е на стенд бай, защото на Джонатан му предстоеше операция. Филип дойде с идеята да играе, защото нямаше достатъчно халфове и ни трябваше конкуренция. И двамата ги привлякохме за такива заплати, за каквито никой българин нямаше да се съгласи да дойде. Вече обаче не е моя работа на търся играчи. Приемам да оценявам тези, които спортният директор довежда на проби. Заедно трябва да намерим най-доброто за клуба, но е негова работа да търси футболисти. Такава е функцията на всички спортни директори. Имало е варианти да вземе 5-6 души, но ги отхвърлиха.  Ситуацията доста се промени от началото на лятото до сега. Аз обаче не съм се оплаквал. Винаги съм искал всички, които разбират от футбол да помогнат, за да окомплектоваме състава.
 
– Колко време ще ви отнеме това?
 
– Със сигурност с девет точки до този етап от сезона, няма как да говорим за шестици, петици и тройки. Трябва реално да оценим ситуацията. Ще са нужни два прозореца, за да вземем хората, с които догодина да изглеждаме по друг начин и да преследваме по-високи цели. Разбирам напълно разочарованието на феновете, но аз не по-малко от тях желая да видя силен отбор. Ситуацията в момента обаче е такава, че не мога да обвинявам никой от футболистите си.
 
– Категоричен сте, че не сте в Пловдив за пари, но какво би ви накарало сам да напуснете?
 
– Тръгвам си веднага, щом усетя, че моите футболисти не стоят зад мен. Че не работят добре, не се влагат и не дават всичко от себе си. Сега обаче усещам, че те на 200 процента са с мен и разбират какво искам да направя. Говорят с мен и усещам, че ме уважават. Шокиращо е обаче това, което прави Зафиров. Това не ми го побира главата. Той най-добре знае какви трудности сме имали и в тренировъчния процес заради липсата на достатъчно играчи. Нека да ги търси, а не да обяснява, че треньорът е виновен за нещо извън компетенциите му.
 
Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

Изтеглиха жребиите за полуфиналите при ветераните и купата на АФЛ

Витоша (Бистрица) ще спори с Ботев (Враца) за място на финала

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Официално: Столична община поиска „Герена“

Вижте подробности

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки