Министър Кралев награди победителите в Софийския маратон (СНИМКИ)

Надпреварата събра рекорден брой участници - 5000 в различните дистанции

Министър Кралев награди победителите в Софийския маратон (СНИМКИ)

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди призьорите в тазгодишното издание на WIZZ AIR София Маратон.

Надпреварата събра рекордните 5000 участници в различните дистанции.

По трасето потеглиха и 850 бегачи от чужбина, представители на 50 държави. 

Преди началото на състезанието министър Кралев поздрави застаналите на старта.

„Някои от Вас са тук, за да опитат да спечелят големия джакпот, други - да подобрят личните си постижения, трети - се включват в маратона за първи път, но всички сте тук, за да се опитате да достигнете и преминете лимита на своите възможности”, заяви Кралев.

Шампион при мъжете стана Хосеа Туей от Кения. Той постигна време 2:15:59 часа. С успеха си в София той спечели и големия джакпот на веригата “Бягането като начин на живот” от 20 000 лв.

Туей триумфира и в другите две надпревари, проведени във Варна и Стара Загора. При жените победа постигна Хайелом Шегае от Етиопия с време 2:35:37 часа.

Тази година трасето на маратона на София беше с изцяло обновен маршрут, като стартът беше даден пред Националната художествена галерия.

Бегачите имаха възможност да премерят сили в четири различни дистанции – 3 км, 10 км, 21 км и 42,195 км.

Наградният фонд на надпреварата беше 63 000 лв.

За четвърта поредна година беше предвиден и паричен бонус за най-бързите софиянци. Парична награда от по 300 лв. получиха финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София.

Парични премии имаше и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон определи шампионите на 42.195 км. Шампиони на страната ни станаха Димчо Мицов и Маринела Нинева.

Организатори на Wizz Air София маратон са Министерството на младежта и спорта, Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, БОК, БФЛА.

Тази година надпреварата получи сертификат и стана част от веригата състезания на AIMS – Световната асоциация на шосейните и дълги бягания. За поредна година маратонът има и благотворителни каузи – една от тях събира средства за изграждането на Кариерен център за хора със специални потребности.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки