Лазар Даков празнува 90-годишен юбилей в Музея на спорта

Животът на доайена е отдаден на конния спорт

Лазар Даков празнува 90-годишен юбилей в Музея на спорта
Лазар Петков, по известен в спортните среди като Лазар Даков, ще отбележи своя 90-годишен юбилей в Музея на спорта в София. Доайенът на конния спорт ще празнува с много приятели на стилно тържество, което ще започне в 11,00 часа в сряда, 23 октомври.
 
Лазар Петков е роден на 04 октомври 1929 г. в с. Щръклево, обл. Русенска. През 1950 г. завършва мъжката гимназия „Христо Ботев“ – Русе. Приет е в кавалерийското училище „Георги Бенковски“ в Силистра, а след завършването му е назначен за взводен командир в 7-ми кавалерийски полк. 
 
Първите му конни състезания са общоармейските през 1952 г. в прескачане на препятствия и волна дресировка, както и сабя на сеч. От началото на 1955 г. е приет в националния отбор по всестранна езда. През есента на 1955 г. е създадена конна ескадрила от 40 войници и 80 коня във Военната академия „Г.С. Раковски“ и там служи до есента на 1959 г., след което е назначен за взводен командир на спортната рота на ЦДНА.
 
В ротата служи до 1963 г., когато е създадена Армейската спортна школа за високо спортно майсторство „Чавдар“. През периода 1955-1963 г. е активен състезател в националния отбор на НРБ по всестранна езда и прескачане на препятствия. Многократно е печелил призови места на вътрешни републикански и международни конни състезания.
 
През 1963 г. е приет във ВИФ „Георги Димитров“, който завършва четири години по-късно. В периода 1968-1971 г. е назначен за началник на спортната школа, а след това е главен методист в ЦСКА, заместник-директор на спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“, началник отдел „Индивидуални спортове“ в ЦСКА.
 
 
Пенсионира се със званието полковник през 1983 г. След успешно издържан конкурсен изпит става нещатен преподавател във ВИФ, специалност „Конен спорт“. Работи и като организатор олимпийска подготовка към Българска федерация по конен спорт. В периода 1985-1987 г. е треньор на националния отбор по прескачане на препятствия. Отговаря за Армейски конен клуб към ЦСКА - с. Гецов, Разград  от 1988 до 2000 г. В периода 1968 – 2008 г. е съдия по конен спорт.
 
Дългогодишен член на Управителния съвет на БФКС, Майстор на спорта, Заслужил деятел на физическата култура и спорта. Издава албум „100 години Българска федерация по конен спорт“. Автор е на „Българският конен спорт през периода 1945-1989 г.“ и „Българският конен спорт през периода 1989-2014 г.“ Съвместно с журналиста Стоян Гетов написва 12 книги.
 
Има двама сина Йордан и Красимир, които също се отдават на спорта – колоездене и фехтовка. По-малкият проф. Красимир Петков, дн понастоящем е декан на факултет Спорт в Национална спортна академия „Васил Левски“. Има две внучки, които също завършват НСА, специалност „Фехтовка“ и работят в областта на спорта в България и чужбина.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки