Красен Кралев: 44 федерации не са подали документи за прелицензиране

Според спортния министър България се е справила отлично при домакинстването на големи първенства и турнири през 2019 г.

Красен Кралев: 44 федерации не са подали документи за прелицензиране

 

 
44 федерации все още не са подали документи за пререгистриране в ММС. Това обяви в предаването “Седмицата” на Дарик радио министърът на младежта и спорта Красен Кралев. “Притеснен съм от факта, че остава месец и половина до крайния срок за прелицензирането, а от 105 федерации само  28 имат издаден нов безсрочен лиценз, който обаче ще бъде контролиран много по-строго, отколкото беше досега. 35 федерации са подали документи и изчакват решението на комисията. Има още 44, които не са подали документи, като сред тях са много важни федерации - Българския футболен съюз, федерациите по бадминтон, борба, мотоциклетизъм, таекуондо и шахмат”. Министър Кралев поясни, че клубовете могат да подават документи за регистрация и след 18 януари и посочи като пример тези, които членуват в БФС. “Ако тези клубове не са се пререгистрирали в срок до началото на първенството в края на февруари, те не могат да участват в шампионатите и започват да трупат служебни загуби. Същото е за всички колективни спортове”, заяви Красен Кралев.
 
Министър Кралев отбеляза, че федерации, в които е имало сътресения, са успели да превъзмогнат трудностите и са сред успешните през 2019 г. Като положителен пример той посочи централите по джудо, бадминтон и вдигане на тежести. “Изпращам 2019 г. със смесени чувства, защото имахме много успехи, което е позитивно, но ме смущава фактът, че не успяхме да реализираме пълните си възможности. Те са много по-големи от това, което постигнахме”, продължи Красен Кралев. Според него се забелязва възраждане във вдигането на тежести. Щангистите ни спечелиха 36 медала от световни и европейски първенства във всички възрастови групи. “Щангите се върнаха по един прекрасен начин на световната сцена. Аз им благодаря, защото положихме огромни усилия те да бъдат възстановени. Без помощта на държавата това нямаше как да се случи”, допълни Кралев.
 
 Той коментира и ситуацията в борбата и бокса. “Борците ни спечелиха  23 медала през 2019 г. от големи първенства във всички възрасти. Отново много силно представяне на Тайбе Юсеин. През 2018 г. тя стана световна шампионка, но тази година загуби на финала. Начинът, по който стигна до финала, показа, че тя е може би най-добрият борец в света сред мъжете и жените и като класа, и като стил. Просто секунда на разсейване в последните моменти на финалната среща й донесе загубата. Смятам, че тя има сили да се пребори за олимпийска титла в Токио. Имаме две европейски титли от Букурещ през годината на Тайбе Юсеин и Биляна Дудова. При мъжете положението не е толкова добро.  На Световното първенство имаме един бронзов медал в неолимпийска категория на Айк Мнацаканян, който на миналото световно също остана с бронз. В класическия стил имаме шанс да изпратим 3-4 борци на олимпийските игри. Имаме най-сериозно пропадане в свободния стил при мъжете. През последните години постоянно казвам, че положението е трагично. Постоянно говорим по тази тема, защото не може най-славният и най-успешен български спорт в исторически план да е в такова състояние в свободния стил. Има вътрешни проблеми в самата федерация, що се отнася до управлението на отделните стилове, но трябва да се изчистят тези проблеми, защото очевидно дълги години там успехи няма и се пропада”, коментира Красен Кралев. 
 
По отношение на бокса той изтъкна успеха на Радослав Панталеев на Световното първенство, който донесе първи медал за България от 10 години насам. Панталеев стигна до бронз в категория до 90 кг. “Като имаме предвид начина, по който се реферира на тези първенства, можем да бъдем доволни. Даниел Асенов беше лишен от медал, а при жените също получихме сериозно ощетяване”, обяви Красен Кралев. 
 
Министърът на спорта отличи още състезателките ни по художествена гимнастика. “Гимнастичките се представиха брилянтно през 2019 г. Винаги ще давам за пример федерацията по художествена гимнастика, която работи по възможно най-добрия начин. Взехме максимума от квоти. При ансамбъла ясно се очертава, че Русия, Япония и България ще разделят отличията в Токио”, заяви Кралев. 
 
Той отличи още силното представяне на Ивет Горанова в турнирите по карате, както и това на биатлонистите Владимир Илиев и Красимир Анев. Илиев стана втори в индивидуалната дисциплина на Световното първенство, а Анев спечели европейската титла също на 20 км. 
 
Според спортния министър България се е справила отлично при домакинстването на големи първенства и турнири през 2019 г. “Световното първенство по шорттрек, на което участваха 136 спортисти от 34 държави беше добра репетиция за нас, защото имаме амбиция да подадем кандидатура за организиране на Зимни младежки олимпийски игри през 2024 г. Този шампионат ни даде възможност да проверим можем ли да се справим със зимните спортове в зали, а прекрасната организация на това първенство в “Арена Армеец” показва, че в рамките на нашите възможности е да имаме едно успешно домакинство на младежки игри”, заяви Красен Кралев. 
 
Той допълни, че за поредна година страната ни е организирала успешно Световната купа по ски в Банско, тенис турнира София Оупън, Световната купа по художествена гимнастика, Гран при по олимпийско таекуондо с ранг G 4 и олимпийската квалификация по волейбол.
 
Кралев акцентира и върху предстоящите турнири, които ще се проведат у нас през 2020 г. Сред тях са олимпийската квалификация по борба в София и традиционните стартове за Световните купи по ски и художествена гимнастика, както и Световното първенство по баскетбол за юноши до 17 години. “През следващите години имаме много интересни домакинства, които вече сме договорили – Европейско първенство по волейбол за жени през 2021 г., на което домакини са България, Румъния, Сърбия и Гърция, Европейско първенство по художествена гимнастика през 2021 г. във Варна, Европейско първенство по джудо, което също е изключително трудно състезание за организиране през 2022 г. в София. Очаква ни и Световно първенство по художествена гимнастика през 2022 г. в София, както и Световно първенство по скокове на батут през 2022 г. В момента сме в преговори със Световната федерация по борба за организиране на Световното първенство през 2023 г.”, допълни Кралев.
 
Министърът на младежта и спорта,  който отново беше избран за член на УС на WADA, коментира и наболелия въпрос с Руската антидопингова агенция (РУСАДА). “Предстои през следващите месеци да вземем много важни решения. Иска ми се по време на заседанията да направим така, че да не се допуска политическите интереси да влияят на взимането на решения. Важното в случая, за което и България настоява, е правата на чистите спортисти да не бъдат накърнени. Тоест, ако държавата понесе санкцията, руските атлети, които са доказано чисти, да могат да участват на всички състезания, включително на Олимпийски игри под неутрален флаг. Аз ще настоявам, когато се наказват държави да се мери с еднакъв аршин. Както разследваме Русия, така да разследваме и Норвегия, където всички ски бегачи и биатлонисти са “астматици”. Това е не по-малко скандален случай”, заяви Красен Кралев.
 
Спортният министър отбеляза, че в България трябва да има политическа стабилност, за да може държавата да се развива. “Тази политическа стабилност я осигурява ГЕРБ, заедно с нашите политически партньори. На изборите, които се проведоха тази година, категорично се потвърди мнението, че българският народ одобрява нашата политика, застава зад нас. Спечелихме европейските и местните избори, имаме кметове в 17 областни центъра, 140 общински кметове, увеличихме съветниците с 80 души в цялата страна. Това показва, че все още ние се ползваме с най-високо доверие. Разбира се, там, където има грешки, се отчитат и се наказват от народа”, отбеляза Красен Кралев. "Ангажиментът, който сме поели пред българския народ е много сериозен и се надявам да продължим да го спазваме. Важна е политическата стабилност на България, която ще доведе и довежда до икономически растеж. Вчера беше повишен кредитният рейтинг на България, а това е най-голямата и най-добрата оценка за управлението на българското правителство”, завърши спортният министър.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки