Иван Караджов: Белчев дойде в най-точния момент в Арда

"Доказвам се пред родителите ми, не пред ЦСКА"

Иван Караджов: Белчев дойде в най-точния момент в Арда

Иван Караджов е един от футболистите, върху които ще се фокусират погледите днес в Кърджали. Той е юноша на ЦСКА, но днес ще се изправи с Арда срещу родния си отбор с идеята да вгорчи още сезона на „червените". Вратарят говори за очакванията си за двубоя, сезона, както и за мнението си за състоянието на българския футбол.

- Иване, какви са шансовете на Арда да елиминира ЦСКА в турнира за Купата на България?
- За мен са 50 на 50. За нас е важно, че пос­рещаме ЦСКА на на­шия стадион. Това ще ни е едва втори мач в Кърджали след старта на сезона с Ботев (Пловдив). Като гледам и времето, тежкият те­рен съвсем ще изравни възможностите. Има сняг тук, но съм сигу­рен, че игрището ще е идеално изчистено.

- Колко голям коз за вас е завръщането в Кърджали?
- Това е сериозен плюс, като си спомням колко хора се събираха на важните ни срещи в „Б" група. Точно то­гава правихме и най-силните си мачове. Ние и срещу Ботев (Пловдив) играх­ме много силно на старта, но мал­ко не ни достигна да ги победим. Иначе през целия сезон само гостуваме, така го усещам. И въ­преки това спечелихме много точки в Пловдив на „Лаута". Можем да сме доволни.

- За ЦСКА този тур­нир може би остава последваната възможност за трофей. Как е при Арда?
- Не знам какви са им плановете на ЦСКА. За нас това е мач като всички оста­нали. Разбира се, това е турнирен мач и всич­ко ще се реши в една среща. Не е изключе­но да има продълже­ния или дузпи, но със сигурност ще има победител.

- Казваш дузпи, тренирате ли изпъл­нения преди мача?

- Не, защото за мен при дузпите всичко е въпрос на късмет. Който вратар се чувства по-добре, който има по-голям къс­мет, неговият отбор може да спече­ли. Няма гаран­ция, че ако вкарваме всички дузпи на трениров­ки, така ще бъде и в мача. Може дори стандартните ни изпълнители да не ос­танат на терена до края на продължения­та.

- По-специален ли е за теб мачът с ЦСКА и ича ли какво да до­казваш в личен план?
- По-специален е, за­щото се изправям сре­щу отбора, където съм израснал и който ми е дал хляба. Това няма как да го забравя. Аз се доказвам всеки ден с работата и предста­вянето си пред роди­телите и приятелите ми. Нямам никакви лични амбиции да се доказвам пред ЦСКА точно в този мач.

- Какво е най-важното нещо, което научи от Стамен Белчев в съвместната ви рабо­та досе­га?
- Мис­ля, че с него учим взаимно. Футболистите има как­во да вземем от тре­ньора, но и той се учи от нас. Сигурен съм, че Белчев дойде в най-точния момент в Арда и направи работата ни много лесна. Той е из­ключителен специа­лист и треньор. Много съм щастлив, че рабо­тим заедно. Можем да стигнем далеч с него.

- Ще се класира ли Арда в Топ 6 в края на първия дял от пър­венството?

- Напълно реално е да го направим и ще се борим до края. За тези места обаче се борим общо 5-6 отбо­ра, а има и още много мачове до края. Аз вече казах, че досега ние сме играли само гостувания и при това положение, се справя­ме добре.

- Надяваш ли се на повиквателна от на­ционалния отбор ил той е затворена стра­ница за теб?
- Не, защо? Само луд човек няма да иска да играе за България. Аз се чувствам доб­ре, тренирам здраво. Дали ще ме извикат? Зависи от националния селекционер и треньо­ра на вратарите.

- Може ли да се класира България за Евро 2020?
- Ще се радвам. Със сигурност не сме об­речени. Имаме шансо­ве след този жребия за баражите. Дори и да се класираме оба­че, не знам дали това ще помогне много на футбола ни. Дали ще тръгнем в по-добра по­сока. Виждате, че преди години ние из­хвърлихме франция от голяма първенство, а сега те са най-добрият отбор в света. Не съм забелязал ние да си взимаме поуки от за­губите.

- Мечтаеш ли за ма­чове с Арда в евротурнирите?
- Искам го от цялото си сърце. Аз съм в Арда от началото на този проект. Подобен успех би бил сдъбната мечта за мен. Знам, че сме тръгнали от нищото и ако стигнем до Ев­ропа, ще е невероятно! Наистина нещо огром­но.

- Играл си в Бела­рус. Какви спомени пазиш от Шахтьор Солигорск?
- Не серазделихме по най-добрия начин и стигнахме до съд, но иначе пазя само хуба­ви спомени от този пе­риод. Бяхме на косъм да детронираме БАТЕ Борисов като шампион на страната. Това вече стана тази година, но всъщност нашият Шах­тьор показа пътя. По­следните 18 мача в Бе­ларус играех непре­къснато. Освен това, ми остана един добър приятел от Беларус.

- Според теб кой е най-добрият вратар в България?
- Владо Стоянов - без никакво съмнение. Ще се радвам другия сезон да застанем рамо до рамо с него на терена. Невероятно е през какво мина и се завърна на терена. Аз не съм имал толко­ва тежка контузия като него, но също съм спи­рал с футбола. Ще съм щастлив да изляза срещу Владо Стоянов на терена.

- Защо на почти всички водещи отбо­ри в България в мо­мента пазят чужден­ци?
- Защото треньорите нямат сърце да налагат българи. Аз винаги ще съм благодарен на Любо Пенев. Когато бях на 19 години, той ме наложи като титу­ляр и така станах фут­болист. Сега това не се случва. Само в Чер­но море дадоха шанс на това момче - Дюл-геров, но и там го сме­ниха с чужденец. Няма ли българи, няма как да има качество. Това нали е ясно? Повта­рям, че треньорите ни нямат сърце и смелост да налагат младите момчета. Иначе има млади таланти в Бъл­гария. Ако се работи правилно, може и да се появят нови имена.

-Ти имаш поглед -нагоре или надолу се движи футболът ни в последните години?
- Откакто е тази схема на първенството, само надолу. Има куп безсмисле­ни мачове. Преди Левски и ЦСКА играе­ха по веднъж в годи­ната и всеки чакаше този мач. Сега вече иг­раят 5 пъти на година и интересът се загуби. И преди имаше по­добен формат в пър­венството и правилно го махнаха. Чувам, че някои са доволни от тази схема и много се учудвам. Аз като си го­воря с момчетата и моите колеги, никой не е във възторг. Но както и да е. Нали си има ръководство на футбо­ла. То всъщност вече няма и такова. Сигурно затова футболът ни е в такова състояние.

Невиждано: Хебър би Арда (ВИДЕО)

Синът на Любослав Пенев – Николас, донесе историческия успех

Безмилостен Левски размаза Арда на "Герена"(ВИДЕО)

"Сините" вкараха цели четири гола на противника си

Станислав Иванов: Не е вярно, че съм се разбрал с ЦСКА

„Трябва да се знае, че съм футболист на Арда“

Официално: Берое и Янтра с най-солени глоби от БФС

Вижте всички решения на Дисципа

Пирин пусна билетите за мача с Арда

„Орлетата“ подканят привържениците си за подкрепа

Глобиха най-солено Локо Пд след кръга в елита

Наказаха играч на Марек за 12 мача, вижте всички решения на Дисципа

Ивайло Петков: Арда ще продължи да залага на млади български играчи

Вижте интервю със спортния директор

Ботев Пд с най-солени глоби след кръга, Левски отнесе 3 бона

Вижте всички решения на Дисципа

В Стара Загора: Берое и Арда закриват кръга

Мачът стартира в 21:15 часа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки