Капитанът на ЦСКА: Ако искаме да вървим напред, трябва да гледаме себе си

„Не е невъзможно да наваксаме изоставането“, смята Петър Занев

Капитанът на ЦСКА: Ако искаме да вървим напред, трябва да гледаме себе си

Капитанът на ЦСКА Петър Занев направи анализ на показаното от "червените" през есенния дял на шампионата.

34-годишният поливалентен защитник защити Милош Крушчич и отличи наставника за вкарания позитивизъм след слабия старт на сезона от ЦСКА.

По думите на Занев, столичани имат шансове за крайната победа в българското първенство:

"Не съм аз човекът, който трябва да прави равносметки. Имаме си ръководство и треньори, които най-точно ще кажат как сме се представили, но е факт, че четвъртото място е крайно незадоволително за нашия отбор."

ЦСКА изостава на 9 точки зад лидера Лудогорец след 20 кръга, до втория Левски изоставането е 4 точки, а до заемащия трета позиция Локомотив Пловдив - 2.

"Първо трябва да говорим за третото, после второто и накрая да гледаме първото място. Стъпка по стъпка да вървим. Трябва да си направим нужните изводи през зимата и след това да наваксаме изоставането, което не е невъзможно. Ако искаме да вървим напред, трябва да гледаме себе си, защото мачовете, които загубихме или направихме равенства, правят разликата в точките. Нито на Левски, нито на Лудогорец отстъпихме, а с Локомотив Пловдив по доста глупав начин загубихме, но като се върна отново ще кажа, че това ни бе един от най-стойностните ни изиграни мачове", каза Занев за директните мачове на ЦСКА срещу водещите в класирането и липсата на победа срещу тимовете от топ 3 през настоящата кампания.

ЦСКА не е допуснал попадение от близо 800 минути в Първа лига, а последното е от визитата на Локомотив Пловдив, когато тимът загуби с 0:1. Това е и последната загуба на ЦСКА, която бе в 13-тия кръг на 20 октомври.

"За да не допускаме гол, заслуга има целият отбор, не само защитниците. Трябва да наградим в реализацията, където има какво да се работи. В съвременния футбол обаче вече отборът не се дели на бранители и нападатели, защото изграждането на атаките тръгва от вратаря и защитниците. Трябва да работим върху този компонент от играта през зимата, за да се подобрим. Срещу по-слабите съперници имаш повече възможности да създадеш положения, но в дербитата и големите мачове имаш по-малко и е много важно да ги реализираш.“

ЦСКА не спечели срещу Лудогорец (0:0 в Разград, 0:0 в София), Левски (2:2), а от пловдивските "смърфове" отстъпи с 0:1.

"Но и те не спечелиха срещу нас, освен Локо Пловдив, така че трябва да сме по-смели. ЦСКА не беше по-предпазлив срещу Лудогорец на "Българска армия". Не знам защо се насажда подобно мнение? Те излязоха да играят с 5 защитници, а понякога и външните халфове се прибираха и стояха на една линия с бранителите им. Като добавим и опорните, се защитаваха с 9. Лудогорец бе отборът, който опита да играе на контраатака и да се възползва от празните пространства, от което създаваха и по-опасните си положения пред нашата врата. Не мога да кажа, че сме играли по-страхливо, просто добре затваряха пространствата и като прибавим, че имаха трима централни защитници, говори за необходимия респект от тяхна страна за този двубой."

Петър Занев коментира и неспирните треньорски рокади от началото на сезона:

"Не е приятно, когато сменяш треньора, а още по-неприятно е когато той не поема отговорност за резултатите. Направихме лош старт и стартирахме с -5 точки от първите два мача и то на "Армията", което е доста неприятно. Губи се увереност и футболистите започват да се съмняват в своите сили, а там е ролята на наставника, който трябва да върне увереността и да повярва на играчите си. При нас се получи точно обратното. Започнаха едни съмнения, раздори, интриги, но за щастие отборът постепенно стъпва на крака. Казали сме си нужните неща и си остава в съблекалнята."

Николай Бодуров пък бе отстранен от тима след по-слабите представяния на отбора, а Петър Занев разкри, че се е отразила на съотборниците му липсата на защитника:

"Никога не е приятно, когато един добър футболист излезе от отбора, а той бе и лидерът. Разбира се и играчите започват да се чувстват по-зле, но наистина тимът стъпва на краката си вече. Намери се подходящият човек, който вкара позитивизъм в играчите и ни повярва. От там и резултатите се подобриха. Не съм президентът или собственикът на клуба, но резултатите и играта говорят добре за работата на Милош Крушчич. Вече ръководството ще прецени, но е факт, че нашият отбор се стабилизира като резултати, игра и поведение. Разбира се, имаме да наваксаме, ако мачовете с Лудогорец и Арда бяхме спечелили, лошото начало щеше да ни е зад гърба, но все още имаме големи шансове."

"Предвид възрастта ми, позицията на централен защитник ми се отразява по-добре. Не обичам думата лидер.Опитвам се да помагам и да давам съвети, когато трябва. Лидер в един отбор трябва да са всички момчета, защото футболът е колективен спорт, а с един или двама не става", завърши Петър Занев интервюто си пред Дарик радио и dsport.bg.
Община Пазарджик отпуска пари за заплати на Хебър

Очаква се 105 хиляди лева да бъдат преведени на клуба

Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки