Аржентина произвежда ключовите играчи за Европа

Бока Хуниорс си остава най-важният клуб в Латинска Америка от гледна точка на изграждането на играчи

Аржентина произвежда ключовите играчи за Европа
Аржентинското първенство е лигата в Латинска Америка, която произвежда и продава най-много важни играчи за първенствата в Европа, показва изследване на CIES Football Observatory. За първи път статистическият център от Нюшател проучва тенденциите в Латинска Америка, тъй като до момента се фокусираше само върху Стария континент.
 
Сега е направено изследване по няколко показателя на бразилската Серия А, аржентинската Суперлига, най-прогресиращото първенство в Южна Америка- чилийската Примера Дивисион и мексиканската лига MX.
 
Бока Хуниорс си остава най-важният клуб в Латинска Америка от гледна точка на изграждането на играчи за европейските грандове, следван от други три аржентински отбора: Велес Сарсфилд, Ривър Плейт и Нюелс Олд Бойс. За останалите три страни най-важните клубове от гледна точка на производството на футболисти са Сао Пауло за Бразилия, Универсидад де Чиле в Чили и Атлас Гуадалахара от Мексико.
 
За разлика от Бразилия и Аржентина, в Мексико близо 50 процента глобално, а в някои клубове и повече са чужденците в отборите.
 
Проучването показва също централната роля на Аржентина като доставчик на играчи за анализираните три други лиги. Всъщност аржентинците представляват най-многобройните контингенти на легионери в Мексико, както и в Чили и Бразилия.
В Аржентина и Бразилия легионерите не надвишават 10 процента. Най-много бразилци от останалите три страни играят в Мексико - 8 човека.
 
Но пък бразилското първенство е това, което най-лесно продава. В много случаи играчи се трансферират в Европа дори без да имат пълен сезон в отбора, който ги продава. 
 
Така например тимът на Гояш е завършил 2019-а година с 38 футболисти в списъка - някои от тях върнати по средата от наем, други пък са вземит, защото се е очаквало хора на техните постове да се продадат. Гояш е и отборът с най-много професионалисти на заплата сред отборите в Бразилия, Аржентина, Чили и Мексико.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки