Световното - в Меката на успехите за българския биатлон

Днес шампионатът стартира в Антхолц-Антерселва

Световното - в Меката на успехите за българския биатлон

Световното първенство по биатлон през тази година ще се проведе в знаково за представянето на България в този зимен спорт място.

Днес шампионатът стартира в Антхолц-Антерселва.

В италианския зимен център наши състезатели са записали в годините няколко подиума и челни позиции. Затова и Антхолц-Антерселва спокойно може да бъде наречен Меката на успехите за българския биатлон в чужбина.

Причина за добрите резултати е и това, че италианският център се намира на голяма надморска височина и по този начин е сходен с трасетата на Банско и Белмекен, които са традиционни места за провеждането на подготовка за нашите биатлонисти.

Стадионът със стрелбището се намира 1634 м. Най-високата точка по обиколката е 1673 м, а най-ниската 1626 м.

Българските успехи в Италианските Алпи, които са предимно при дамите, стартират през 1988 г. Тогава за първи път българка стъпва на почетната стълбичка в старт от световната купа, а после печели и състезание. Това се случва в един ден, но авторки на историческите за България постижения в Антхолц-Антерселва са две различни биатлонистки.

На 23 януари 1988 г. първо Надежда Алексиева, която тогава е на 18 г., завършва втора в спринта на 5 км. С 3,9 сек я изпреварва норвежката Елин Кристиансен.

После Ива Шкодрева, която е на 16 г. и 124 дни, триумфира в индивидуалната дисциплина на 10 км. Така момичето от Самоков става най-младата победителка в старт от световната купа.

Рекорд, който и до момента не може да бъде подобрен.

На 24 януари Ива, Надежда и Цветана Кръстева извеждат българската щафета до второто място в Антхолц-Антерселва.

Кръстева и Алексиева също успяват да спечелят състезание там, а Шкодрева се качва още веднъж на най-високото стъпало на стълбичката в италианския център.

През 1989 г. първата побеждава в дългата дисциплина, която вече е 15 км. 3 г. по-късно същото постига и Алексиева. През 1993 г. Шкодрева повтаря успеха си от 1988 г.

Така индивидуалният старт започва да се превръща в най-успешната дисциплина за женския ни биатлон.

Годината е 1995-а, а световното първенство пак е в Антхолц-Антерселва. 19-годишната Екатерина Дафовска се окичва с бронзов медал на 15 км. 3 г. по-късно на олимпиадата в Нагано (Яп) чепеларката влиза в историята като единствената до момента, донесла на България златен медал от зимни игри. Дисицплината отново е 15 км.

В нея през 2003 г. тя записва и победа в Анхолц-Антерселва. Стартът е за световната купа.

Останалите български челни класирания в Италианските Алпи са в рамките на топ 8. Началото е за Павлина Филипова, която през 1998 г. е 6-а в спринта.

През 2004 г. Ирина Никулчина е 8-а в спринта и масовия старт.

При мъжете Красимир Анев оставя българска следа в Антхолц-Антерселва. В преследването през 2014 г. самоковецът се нарежда 7-и. Същата позиция Анев заема и в спринта 2 г. по-късно. През 2017-а той е 6-и в индивидуалната дисциплина на италиански сняг.

Световното първенство в Антхолц-Антерселва ще е първото съвместно като двойка за Милена Тодорова и Владимир Илиев. Двамата официализираха връзката си през ноември миналата година.

Преди това Владо донесе първи медал за България при мъжете от световно - сребърен в индивидуалния старт на 20 км. Преди десетина дни Милена пък спечели 3 отличия от световното за девойки и младежи - сребърно и 2 бронзови.

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки