ОФИЦИАЛНО: Бившият шеф на световните щанги подаде оставка като почетен член на МОК

Тамас Айян се оттегля след обвинения в корупция

ОФИЦИАЛНО: Бившият шеф на световните щанги подаде оставка като почетен член на МОК

Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Тамас Айян подаде оставка като почетен член на Международния олимпийски комитет (МОК), след като беше обвинен в корупция от немска телевизия.

От МОК заявиха, че 81-годишният унгарец, който е член на МОК от началото на века и придоби почетен статут през 2010-а, се оттегля, тъй като "иска да защити репутацията на своя спорт и тази на олимпийското движение".

Айян беше основният обект на германския телевизионен документален филм „Тайният допинг - лорд на лифтените“, излъчен от ARD на 5 януари, който включваше обвинения в корупция, както във финансов, така и в антидопингов план.

Унгарецът се оттегля като президент на IWF 90 дни след филма, чието съдържание беше описано от МОК като "много сериозно и тревожно".

Айян отрича неправомерните действия и МОК заяви, че „е предложил оставката си, като отхвърля категорично обвиненията, отправени срещу него от телевизионния канал“.

"В същото време г-н Айян обясни, че е разбрал, че тези твърдения помрачават олимпийските подготовки и олимпийските състезания в любимия му спорт - вдигането на тежести", се казва в съобщението на МОК.

„Поради тази причина с оставката си той цели да защити репутацията на своя спорт и тази на олимпийското движение. Изпълнителният съвет на МОК изразява своята благодарност и голямо уважение към този личен жест от г-н Айян."

Той е в IWF от 1976 г., като 24 години изпълнява длъжността генерален секретар, а в последните 20 бе президент.

Айян напуска поста си в очакване на разследване, водено от канадския адвокат Ричард Макларън по твърденията, направени в документалния филм.

Унгарецът е заменен от американката Урсула Папандреа, която ще ръководи Комисия за надзор и почтеност, "чиито отговорности включват определяне, назначаване и препоръчване на независими експерти в области, включително антидопингови и финансови отчети", посочват от IWF.

Новата комисия ще докладва на Изпълнителния съвет и Конгреса на IWF, които ще се проведат в Букурещ от 11 до 13 март.

Членството на Айян в МОК беше свързано с функцията му на президент на IWF и той беше повишен до почетен президент след достигане на възрастовата граница от 70 години.

В МОК той е бил член на четири комисии, а сега става вторият почетен член на комитета, който напуска през последните години, след като опозореният бивш президент на Международната асоциация на федерацията по лека атлетика Ламин Диак подаде оставка след ареста си по обвинения в корупция през ноември 2015 година. 

Цанко Цанков с първа тренировка в студените води на Тихия океан

Българинът участва на плувния маратон в протока Кук

С трима щангисти сме в Тайланд, само Карлос Насар ще вдига

Иван Димов е с операция на коляното

Близо 400 плувци скачат в "Спартак" на държавното първенство

Вижте подробности

Ас в борбата пропуска олимпийската квалификация

Кирил Милов с тежка травма

Aко Игрите се правят през очите на спортиста, това ще бъде добра Олимпиада

Себастиан Коу даде съвети на олимпийците

Френските власти не искат церемония по откриването на Олимпиадата

Органите на реда са притеснени от терористична атака

СКАНДАЛ: Градев провали "помирителната" среща в шахмата

Димитър Илиев избяга от срещата, която бе инициирал

Оставиха "на тъмно" помирителната среща в шахмата

Вижте подробности

Вижте къде поставят олимпийския огън в Париж

Франция не получи разрешение да е Айфеловата кула

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки