ИЗКЛЮЧИТЕЛНО: Фуркад сложи край на кариерата си с победа!

Йоханес Тингнес Бьо спечели Големия кристален глобус в биатлона

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО: Фуркад сложи край на кариерата си с победа!

Йоханес Тингнес Бьо спечели Големия кристален глобус в биатлона. Това беше последното състезание на Мартен Фуркад. Вчера великият французин обяви край на кариера си. Той се прости с любимия спорт с победа в преследването на 12.5 км във Контиолахти.

 
31-годишният Фуркад, носител на седем Големи кристални глобуса, спечели последния старт в кариерата си. При това в изцяло френска доминация в преследването – втори и трети се наредиха Кентен Фийон-Майе и Емилиен Жаклен. Топ 10 допълниха Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия), Арнд Пайфер (Германия), Ерлен Бьонтегор (Норвегия), Александър Логинов (Русия), Мартин Понсилуома (Швеция), Ветле Сьостад Кристиансен (Норвегия) и Лукас Хофер (Италия).
 
Четвъртото място на Тингнес Бьо му осигури защита на световната титла. Той спечели с две точки пред Фуркад. Любопитно е, че първата победа в кариерата на французина беше именно в Контиолахти през 2010-а.
 
„Това е специален ден. Беше мечта, малко повече от 10 години. Мислех да завърша по различен начин, при наличието на фенове. Горд съм от постигнатото в биатлона, това беше много красив начин да завърша кариерата си. Не мечтаех за жълтия номер, бях сигурен, че Йоханес Тигненс Бьо ще го спечели. Напускам свободно при толкова много надежди – сега аз предавам щафетата на Емилиен и Кентен. За мен бе мечта, изживях мечтата си. Тези сълзи са от наслада“, каза Фуркад.
 
„Беше много разочароващо, защото направих грешки при стрелбите. А това беше финалната битка за Големия кристален глобус. На първия прав се провалих, всички бе в неговите ръце. След това обаче стрелях без грешка. После отидох и му казах „Ти победи, но аз трябваше да съм четвърти, беше наистина велика битка. Фуркад натисна всеки един от нас да бъде по-добър спортист и човек. Дал е много на този спорт, мога да кажа само благодаря за това, което е направил. Всички му благодарим. Сигурен съм, че на публиката в Норвегия също ще им липсва Мартен“, заяви Тингнес Бьо.
 
С Малкия кристален глобус в дисциплината се поздрави Емилиен Жаклен. Той остави на две точки зад себе си Фуркад, а трети е Фийон-Майе.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки