По-силна България през юни

За селекционера ни остава надеждата, че до срещата с Унгария ще може да разчита на всички играчи от своя списък

По-силна България през юни

Спортът е парализиран.

Коронавирусът накара света да притихне.

Улиците са празни, стадионите – също.

Тишината властва и в тренировъчните бази на отборите.

Първенствата са на пауза до второ нареждане, а никой не може да каже уверено кога ще бъдат възобновени.

В настаналата суматоха, разместила спортния календар, все пак има и облагодетелствани от случая, колкото и неуместно днес да звучи това.

Става въпрос за футболистите, лекуващи контузии, които досега бяха отписани за финалните битки на клубно и национално равнище. Представителният тим на България не прави изключение. След като стана ясно, че Евро 2020 се отлага за догодина, това оказа влияние и върху баража с Унгария. Мачът трябваше да се играе на 26 март, но в крайна сметка бе изместен за юни. Новината може да се окачестви като добра за „лъвовете“ и в частност за селекционера Георги Дерменджиев.

Опитният специалист, а преди това и неговият предшественик Красимир Балъков, имаха нелеката задача да избират състав измежду редица контузени играчи. През октомври например Бала беше с цял един състав в лазарета. Постепенно във времето част от играчите се възстановяваха от травми, но в началото на новата година се появиха нови проблеми пред Дерменджиев. И все пак, отлагането на мача с Унгария дава шанс на част от футболистите, играли през годините за „лъвовете“, да оздравеят напълно и да влязат във форма до лятото. Това важи за Владислав Стоянов. Стражът на „Лудогорец“ бе извън терените над 1000 дни, а „повторният“ му дебют за „орлите“ дойде през март в турнира за Купата на България срещу „Левски“. Опитният вратар, контузил се именно по време на тренировка на националния тим, показа стабилност под рамката, но все още му липсва игрова практика. А е факт, че в последно време вратарският пост бе сред най-уязвимите за България. Наложи се под рамката да застава 37-годишният дебютант Христо Иванов, а повиквателна получи и вратар от Втора Лига – Даниел Наумов. В същото време Николай Михайлов загуби титулярното си място на „Герена“ и Пламен Илиев съвсем остана без реална конкуренция. За да дойде звездният миг на Георги Георгиев от „Славия“, който с изявите си успя да привлече вниманието на „сините“.

Сега Стоянов има шанс до юни да възвърне формата и увереността си, а това да засили конкуренцията в националния тим. За място в стартовите 11 ще се борят той, Пламен Илиев и Георги Георгиев от „Левски“, пазил в последните 3 двубоя.

Въпросното отлагане дава шанс и на футболист №1 на България за 2018 година Кирил Десподов. Водещият играч на „Щурм Грац“ се контузи по време на подготвителния лагер на австрийския тим, изваждайки го от двубоя с маджарите през март. Очакванията са той да се възстанови през април и да има достатъчно време до юни. Десподов бе стихия през есента, когато накара „Каляри“ да съжали, че го е пуснал с лека ръка да играе под наем далеч от Сардиния. Българинът вкара 6 гола в 11 мача за първенство и се превърна във водещ футболист в състава на Нестор Ел Маестро, бившият треньор на ЦСКА.

Симеон Славчев е друг национал, който отпадаше от сметките на Дерменджиев, ако не бе отложен мача. Халфът на „Левски“ записа само един мач след завръщането си в българския футбол, след като счупи пръст на крака по време на тренировка. Опитният полузащитник сега има достатъчно време, за да се възстанови от претърпяната операция и да бъде готов за решителния плейоф.

На свой ред и Андрей Гълъбинов, нападателят на „Специя“, има сезон, който иска да забрави час по-скоро. Цяла есен таранът бе контузен и извън игра. Едва в седмиците, преди да бъде спрян шампионатът, той започна да играе по-редовно за своя тим от Серия Б, записвайки първи мач като титуляр от лятото на 2019 година.

Ако се стигне до ново отлагане заради коронавируса и мачът бъде изместен за есента, то тогава при определени обстоятелства шанс за повиквателна имат още Ивайло Чочев и Михаил Александров. Всички тези варианти обаче логично към момента са в сферата на вероятностите. За селекционера Георги Дерменджиев пък остава надеждата, че до срещата с Унгария ще може да разчита на всички играчи от своя списък за мисията Евро 2020.

Владимир Иванов,  в-к „Труд“

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

Девойките на България с нова победа

"Лъвиците" подчиниха и Малта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки