Касабов: Изпълкомът трябва да насрочи нова дата за конгреса

"По-добре ще е да изчакаме окончателните решения на УЕФА за завършване на сезона"

Касабов: Изпълкомът трябва да насрочи нова дата за конгреса

Датата 7 юни се оказва неподходяща за конгрес на Българския футболен съюз след пандемията от коронавирус. Промените, които УЕФА наложи в състезателния календар, налагат търсене на нов ден за провеждане на най-висшия форум в родния футбол. Според евроцентралата първият кръг от баражите за Евро 2020, което вече стана Евро 2021, трябва да се  изиграе на 4 юни. На този ден България по програма приема Унгария, а победителят в дуела ще се изправи в решителен сблъсък за визата на 9 юни.

Съперник ще е спечелилият другия сблъсък в нашия квартет – този между Исландия и Румъния, които се срещат в Рейкявик. Двубоите са в един мач като при успех нашите отново ще са домакини.

"Ситуацията явно налага промяна – признава пред "Труд" Михаил Касабов, и.д. президент на БФС – Изпълкомът трябва да насрочи нова дата за конгреса. При успех на първия мач от баражите, дай Боже, няма как да прави конгрес часове преди сблъсъка за участие на Евро 2021. Разбира се, ако не искаме да станем заложници на предстоящите промени в календара, не би трябвало да бързаме за нова дата. По-добре ще е да изчакаме окончателните решения на УЕФА за завършване на сезона в първенствата и евротурнирите. И тогава да насрочим форума."

Касабов планира да обсъди с колегите си от Изпълкома новата ситуация. Преди това в понеделник той ще коментира събитията на сбирка с Профилигата и фирмата, която държи правата за тв излъчване на първенството в „Дома на футбола“ в Бояна. Идеята е да се начертаят няколко варианта за завършване на сезона, които ще влязат в сила след последната дума на УЕФА за промените, наложени от пандемията.

Клубовете от Първа лига вече се разделиха в желанието си за край на първенството. Без официално всички да са казали мнение, най-вероятно става въпрос за група от 8 и група от 6 отбора. Едните са да бъде преустановено първенството, а сегашното класиране да се приеме за крайно, като турнирът за  Купата на България да остане без победител. Другите зоват да се изчака и да се направи опит да се изиграят всички мачове до края.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки