Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата няма да е фатално за момичетата

"Мисля, че МОК взе правилното решение"

Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата няма да е фатално за момичетата

След като днес бе официално съобщено, че Олимпиадата в Япония се отлага за 2021 година, президентът на БФХГ Илиана Раева сподели първоначалната си реакция.

- Г-жо Раева, как приехте новината, че Олимпиадата в Токио е отложена за 2021-ва г.? Може би трябва да започнем със ситуацията, в която се оказа светът?

- Ще започна с втория въпрос. Ситуацията, в която се намира светът е много сериозна и необходима огромна отговорност от всеки човек. Ставаме свидетели на безпрецедентен случай в последните десетилетия, в който един опасен вирус се разпространява безпроблемно, убива възрастните, а все още човекът не може да се справи с него и да го спре. Страшно е наистина. Останахме си вкъщи, по-скоро затвориха ни вкъщи, което ще даде шанс на планетата ни да си почине малко от човешките безумия, а на нас да осмислим пътя по който сме тръгнали. Разбира се, надявах се, че ще справим с този сполетял ни Ад и ще има Олимпиада, но уви... Следейки какво се случваше последните дни с големи спортни събития, имах и опасения, че Олимпийските игри в Токио ще се отложат. Мисля, че това е правилното решение.

- Като цяло се очертава да няма никакво голямо спортно състезание през 2020 година. Как ще се отрази това конкретно на художествената гимнастика, фатално ли ще е за поддържане на форма и режим?
- Не мисля, че ще фатално. Нашите национални отбори не тренират в момента. Изпълняваме правилата за извънредна ситуация и изискванията на кризисния ни щаб. Сега най-важно е да се справим с коварния вирус, а след това ще направим най-верния план за навлизане в тренировъчен режим. Ще започнем така, както започва всяка подготовка в началото на състезателната година. Постепенно и внимателно, за да се предпазим от травми, след толкова дълга принудителна почивка. Дори смятам, че точно тя ще е полезна за израстването на нашите момичета. Толкова време имат сега да оценят силата и възможностите, които им дава невероятният ни спорт и да повярват, че всъщност са големи късметлийки да се състезават за България и да изграждат уникални качества, които нищо друго не би могло да им даде така както спорта - огромно напрежение, отговорност, отдаденост на заслужаваща кауза, ежедневни жертви... и куп други благословени преживявания, за които техните връстници фори и не подозират. Да не говоря за срещата с милиони почитатели в България и по света и лавината от любов, която ги затрупва по спортния им път.

- Според Вас ще устискат ли още една година нашите момичета, които смятаха да се откажат след Токио - както при индивидуалното, така и при ансамбъла?

-  Ако тяхната цел наистина е била Олимпиадата, ако тази цел е била техният смисъл на живота им, ако за тях гимнастиката е Смисъл, Любов, Жажда, няма никакъв проблем да и се отдадат още една година. Ако не е била това, значи е загубено време и няма смисъл.

- Говорихте ли вече с някои треньори и състезателки? Ако да, те как приемат новината?
- Да, говорих и с Весела Димитрова, и с Бранимира Маркова. И двете са спокойни и мислят трезво и мъдро. Всичко по реда си. Те са в непрекъснат контакт с момичетата. Аз също се чувам с някои от тях. Всички много искат да тренират. Чудесно! Нека първо се справим с ужасната пандемия, а за плановете и начина по който ще процедираме, изобщо не се притеснявайте. Всичко ще направим както трябва.

- Възможно ли е да се тренира продължително време извън зала, особено пък при ансамбъла ми се струва невъзможно, а момичетата трябва да бъдат във форма, която да ги опази от контузии?
- Дааа... в този момент е тежко и трудно да се тренира, особено, ако е повече от 10 дена. А то ще е. Треньорите са им дали задачи. Ще трябва бързо да мислим как в домашна обстановка да са максимално полезни за състоянието си. Има начин. Планувам онлайн разговор с треньорите и тях и вземане на решения за начин на тренировки в домашни условия. Винаги има начин...

- Олимпийският огън винаги е обединявал света, а сега няма да бъде запален на определената дата и то в мирно време!Според Вас човечеството ще си научи ли урока, когато пандемията отмине?
-  Човек така е създаден и устроен, че бързо забравя. Това е и хубаво, и не толкова хубаво! Човечеството вече е осъзнало, колко е малко пред природата, Земята и непознатия за нас Космически свят. Сега имаме много време да мислим и осъзнаваме истински важните неща в живота. Вярвам, че всеки един е малко по-осъзнат!

- Вие лично какво бихте казали на треньорките и състезателките от националния отбор, как да приемат тази новина?
- Аз съм спокойна и уверена в пътя ни. Усещам, че и треньорите са така. Аз мога само спокойно и уверено да им кажа: Момичета, продължаваме по същия начин по пътя си към целта!

- Сетих се за едно изказване на великата белоруска състезтелка по спортна гимнастика Олга Корбут:"„Най-ценното, което ти дава спортът е възможността да провериш на какво си способен.“ - според Вас в настоящата ситуация това ли ще видим в световния спорт - ще спечели този, който покаже, че е способен на всичко, за да сбъдне мечтата си?

- Да! Прекрасно казано от “ чудото с плитчиците”! Бих добавила: Ще успее само този, който наистина иска и знае как!

- И така отлагането на Олимпиадата и всички големи спортни форуми е факт! Бих искала от нашата страница да се обърнете към своите момичета, както Вие ги наричате, по начин, по който им говорите след едно важно състезание, какво в този момент бихте им казали?

- Момичета, толкова тежки мигове сме изживели през тези години заедно, но винаги успявахме. Толкова много съм ви разказвала и никога за нищо не ви излъгах! Искам да ми повярвате и сега: Колкото е по-голямо изпитанието което е пред нас, колкото повече усилия изисква то от нас и ние го преодолеем, толкова по-голямо ще е съкровището, което ни очаква - както е в детските приказки! Мечтайте смело и искайте много! Ще ви се даде!

- А на феновете на спорта ни и изобщо на хората кое е изречението, което ви идва на прима виста наум?
- Винаги има начин!

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

Франция и Германия приемат Световното по хандбал за мъже през 2029 година

Вижте подробности

Олимпийските игри тръгнаха с резервния огън

Вижте защо

Ново уникално постижение на Петър Стойчев

Остават още четири маратона, закани се плувецът

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Нургюл изпусна спечелена позиция и записа втора загуба (ВИДЕО)

До края на Турнира на претендентките остават още четири кръга

Местят церемонията по откриването на Париж 2024?

"Стад дьо Франс" може да приеме събитието

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки