ИЗВЪНРЕДНО: Нестор Ел Маестро разкри състоянието на Десподов

Бившият треньор на ЦСКА даде интервю за „Кронен Цайтунг“

ИЗВЪНРЕДНО: Нестор Ел Маестро разкри състоянието на Десподов

Коронавирусът създаде криза, която постави световния спорт на колене. В Австрия обстановката не е по-различна, а страната е една от най-засегнатите в Европа с близо 6000 заразени. „Кронен Цайтунг“ се свърза с треньора на местния Щурм Грац Нестор Ел Маестро (екс - ЦСКА), който говори за редицата проблеми пред него и клуба в тези моменти, както и за опасенията му от коронавируса и евентуалното намаление на заплатата. Преди прекъсването на шампионата, Щурм заемаше 5-то място в класирането, а тепърва предстоеше първият кръг от плейофната фаза.

Какво прави Нестор Ел Маестро в тези дълги дни, без никакви събития?

– Намирам се в дома си със съпругата и децата ми, но не във Виена, а в Грац. Тук поне имаме малък двор. Иначе времето ми е разделено на 50 процента в Нефтликс (б.р. – платформа за гледане на филми и сериали в интернет) и 50 процента в гледане на стари мачове. Намерих си един сайт за класически двубои. Последно си пуснах финала за Копа Америка през 1999 г. (б.р. – Бразилия бие Уругвай с 3:0).

Върху какво работите с отбора в момента?
– Пиша им тренировъчни програми. Момчетата имат три дни занимания, след което почиват на четвъртия. За жалост контролът върху формата на футболистите е изключително труден, тъй като нямаме абсолютно никаква представа какво ще стане в бъдеще и не можем да планираме нищо. Ще можем ли да се съберем за тренировки отново около Великден? Колко време ще имаме за занимания преди първия ни мач? Кой ще ни е съперник в този двубой – ще се запази ли програмата или ще я променим? За кого да се подготвяме? Изобщо не е лесно.

Според вас трябваше ли сезонът да бъде прекратен?
– Това със сигурност щеше да е по-лесното решение, но никой не го иска. Освен това, никъде в Европа няма прекратено първенство, дори в държавите, които са по-засегнати от Австрия. А и да не забравяме, че футболът носи много пари, което е важен фактор в тази ситуация.

Да, ключовата дума е „пари“. Кризата удря всички клубове. От какви ефекти се опасявате?
– В такива моменти на криза за нас ще е трудно да подновим договорите на играчите с изтичащи такива, както и на най-добрите ни състезатели. Ако има финансова криза и бюджетът бъде драстично съкратен, тогава само ще се надяваш да имаш определени футболисти, но няма да ги имаш. Ние още преди месеци бяхме започнали да обсъждаме някои нови попълнения. Но в всички разговори са пауза.

Ща видим ли отново играчи като Десподов в Щурм?
– За него конкретно съм доста оптимистично настроен, че ще ни помогне в плейофите на първенството, ако все пак проведем такива (б.р. – в моманта Дасподов се възстановява от контузия). Десподов е у дома в България и вече провежда бегови занимания, така че ще е готов за игра преди края на сезона. Вече кога ще свърши сезонът е друг въпрос.

А вие вече на половин работно време ли се водите? И смятате ли, че играчи и треньори ще се съгласят на намаляване на заплатите?
– Все още трябва да уточним по какъв модел ще работим занапред, което ще се случи до дни. Разбирам, че в клубове като Щурм, без могъщи собственици, ще има финансови страхове. Aз, както и много от футболистите, сме готови да са адаптираме спрямо ситуацията в клуба. Доста клубове и играчи в момента обявяват гордо, че се отказват от своите заплати. Но винаги съществува въпросът от какъв процент са отказваш? Трябва да намерим солидарно решение за всички в това отношение.

Притеснен ли сте от коронавируса?
– Не съм вирусолог, аз съм напълно невеж по този въпрос. По тази причина ще се въздържа от мнение. Ако излезеш навън, ситуацията не е като в сериала „Живите мъртви“, не е като да има зомбита по улиците. Всички изглеждат много спокойни и аз самият не се притеснявам за себе си и семейството си. Но тук става въпрос да предпазим другите – нашите родители и прародители. Всеки трябва да участва, защото ситуацията не е стресираща, но е експлозивна.
 
Университатя Крайова с Петев стигна до сензационен успех над ЧФР Клуж (ВИДЕО)

Отборът на българина стигна до успех с 2:1

Мъри и Гьозтепе с грешна стъпка в Турция (ВИДЕО)

Отборът на българина загуби две точки заради пропуски

Йоан Стоянов бе титуляр за Апоел Беер Шева при успех над Ашдод (ВИДЕО)

Българинът остана до края на мача

Антов и Петко Христов играха за отборите им, но не взеха победи (ВИДЕО)

Вижте подробности

Кремонезе и Вальо Антов все по-близо до промоция в Серия А (ВИДЕО)

Отборът на българина надви Комо с 2:1 у дома

Специя и Петко Христов с много важна победа в битката за оцеляване

Отборът на българина надви Зюдтирол с 2:1

Алекс Петков и Шльонск загубиха дербито на върха

Отборът му отстъпи срещу Ягелония с 1:3

ОБЗОР: Лийдс удари Стоук, Груев с цял мач(ВИДЕО)

Българският национал с жълт картон, отборът му крачи към ВЛ

Йоан Стоянов спечели БГ дербито в Израел (ВИДЕО)

Българинът и неговият Апоел Беер Шева надвиха Бейтар на Пламен Гълъбов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки