Петър Касабов: На първо място е здравето ни, след това ще мислим за спорта

„Аз и състезателките ми приехме с облекчение новината за отлагането на Олимпиадата“, заяви най-успелият треньор на националния отбор по борба за жени

Петър Касабов: На първо място е здравето ни, след това ще мислим за спорта

Петър Касабов е рожба на СКБ Беласица Петрич.

Негов първи треньор е Венцислав Полизоев.

През 1999 година става европейски шампион по борба в Рига.

Участник е и в Олимпийските игри през 2000 година в Сидни. От 2008 година е треньор в различни възрастови гарнитури. Помощник треньор е на Симеон Щерев при националите мъже и жени. По-късно е определен за треньор на националния отбор за девойки и кадетки.

През 2016 година става старши треньор на женския национален отбор по борба. За постигнатите резултати  през 2018 година бе обявен за треньор №1 на България. Две поредни години е треньор на БФБ и на община Петрич.

Отлично започна 2020 година за 41 годишният петричанин, сега треньор по борба на националния отбор за жени Петър Касабов. На Европейското първенство, състояло се  в Рим от 10 до 16 февруари, възпитаничките му Мими Христова и Миглена Селишка спечелиха златни медали и европейски титли, а Тайбе Юсеин взе бронзово отличие.

Отлично вървеше и подготовката за спечелване на квоти за Олимпиадата в Токио. Обявената пандемия заради коронавируса обаче спря всякакви занимания по указания на Министерството на спорта.

„Лично аз и състезателките ми приехме с облекчение новината“, коментира отлагането на Олимпийските игри за догодина Петър Касабов.

„При тези условия не беше възможно да се готвят нормално националките. Липсваха ни лагер-сборове, необходимите зали и  това създаде напрежение за подготовката им за Олимпиадата. През месец март в Будапеща трябваше Мими Христова, Миглена Селишка и Евелина Николова да се борят за спечелване на квоти, даващи право за участие на Олимпийските игри в Токио. Нека да се урегулират нещата около сегашната ситуация и след това ще седнем, ще обмислим къде, кога и как да започнем да се готвим сериозно. Първо трябва да излезе календарът на БФБ, който пък ще бъде съобразен с календара на Световната федерация.“

„Общувам с доста колеги от Европа и Азия. Всички бяха притеснени около възникналата ситуация заради Covid-19. Няма положен труд напразно. Всеки състезател, който е облякъл националната фланелка, трябва да поддържа формата си, ако иска да бъде равностоен на колегите си при състезания от европейска, световна или олимпийска величина. При възникване на възможност за нормална подготовка, ще се намесят треньорите и специалистите. Самото име Олимпийски игри, ако не може да те настрои, за какво да говорим по-нататък?"

„На всеки спортист титлата трябва да бъде в мечтите му. На този етап чакаме вдигане на забраната за тренировки, за да започнем да се трудим целево. Призовавам моите съграждани от община Петрич да останат по домовете си, за да запазим здравето на семействата си. Нека оставим спорта по-назад в този труден момент от живота ни“, призова той. 

Комфорт доминира на ДП по тенис на маса

Вижте подробности

Расистки скандал се разрази около откриването на Париж 2024

Политици не искат музикална звезда на Франция да пее на Игрите

Легендарна треньорка от СССР: МОК ще убият Олимпийските игри

Вижте какво каза Татяна Тарасова

Макрон призовава Русия за мир по време на Олимпийските игри в Париж

Вижте подробности

Петкратна олимпийска шампионка прекратява кариерата си в колоезденето

Вижте подробности

В Белгия: Българският отбор 9-и на Световната купа по фехтовка

В надпреварата на сабя при жените участваха 20 тима от 20 държави

Сестри Стоеви отпаднаха на полуфинал във Франция

Вижте подробности

Йоана Илиева се класира шеста за Световната купа на сабя в Белгия

Тя се представя все по-добре с напредването на сезона

Аоияма с 5-а поредна загуба в Осака

Българинът стартира с две победи, но вече е с отрицателен баланс

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки