УЕФА разглежда два варианта за края на сезона в Европа

И двата са революционни, анулирането на сезона изглежда все по-реално

УЕФА разглежда два варианта за края на сезона в Европа

Блокирането на футболния живот в Европа и по целия свят заради върлуващия коронавирус продължава да провокира медиите да гадаят какво би направила УЕФА, за да завърши сезона по някакъв начин.

Според вестник "Кориере дела Сера" краен срок за възобновяването на първенствата, както и на европейските клубни турнири, е 15 май.

Към този момент УЕФА е готова да даде още две седмици толеранс за завършването на сезона и това е датата 15 юли, пише още изданието.

Ако това като оптимален вариант се осъществи, първенствата и турнирите на европейската централа ще приключат в ускорен режим.

Но не е изключено ситуацията на Стария континент да не се нормализира и шампионатите да не стартират до 15 май. Тогава УЕФА има още два крайни варианта, съобщава Calcio e Finanza, позовавайки се на свои информатори от Нион.

И двата изглеждат доста екстремни, дори революционни за стандартния футболен календар.

Първият вариант е най-напред по най-бързия начин да се завършат първенствата на страните в Европа, ако трябва дори да се играят мачове на всеки три дни без значение дали денят е понеделник, сряда или събота.

След като завършат първенствата на целия континент, по подобна процедура да завършат европейските клубни турнири - Шампионската лига и Лига Европа.

Вторият вариант би означавал, че всичко се случва както преди, а именно шампионатите се играят едновременно, за да се компенсира възможно най-голямото изоставане.

Но тогава крайната дата за завършване на първенствата може да бъде изместена с почти два месеца!

Това означава, че УЕФА ще използва датите за Европейското първенство за завършване на сезона и реално мачове може да има до август.

След това пък да започнат новите първенства със съвсем малка пауза и тогава да се преследва връщане на предишния календар.

В големите първенства като Германия например самите футболисти искат сезонът да завърши, защото в договорите на играчите има сериозни бонуси за повече изиграни срещи, за стъпване на терена дори както и за постигнати спечелени точки в края на сезона.

Ако това се случи, то в средата на лятото ще имаме едновременно трансферен период и първенства. ФИФА вече подготвя документ, който да урегулира и договорите на играчите, като фиксира, че те трябва да важат до края на сезона, без значение кога е краят този сезон.

Като алтернатива за трансферния период ще започне през септември или октомври и да продължи до януари. Това означава, че тогава зимният период ще падне.

Някои наблюдатели, или близки до УЕФА хора, твърдят, че централата разглежда и трети вариант, който включва плейофи за титлата и мачове за оставане във всяка лига.

Така ще играят само отборите, които имат пряк интерес или реална възможност да спечелят трофей или да останат в групите.

За момента вариантът за анулиране на сезона изглежда напълно реален, но явно никой в УЕФА и богатите първенства не иска да го мисли или обсъжда.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки