В СЪРБИЯ: Джокович дарява милион евро за борбата с коронавируса

Надал призова испанските атлети да съберат 11 млн. заради глобалната пандемия

В СЪРБИЯ: Джокович дарява милион евро за борбата с коронавируса

Световният номер 1 Новак Джокович ще дари 1 млн. евро за респиратори и друго медицинско оборудване в родната си Сърбия, присъединявайки се към други свои колеги спортисти в битката с COVID-19.

Вирусът, който се появи за първи път в Китай миналата година, стана причина за спирането на редица спортни събития и отне живота на повече то 24 000 души.

Рафаел Надал призова испанските атлети да съберат 11 млн. евро в борбата с глобалната пандемия, докато Роджър Федерер допринесе с 1 млн. швейцарски франка за уязвимите семейства в родината си Швейцария.

„Бих искал да изразя признателността си към целия медицински персонал по света и в родината ми Сърбия за това, че помагат на всички, заразени с коронавирус. За съжаление, все повече се инфектират с всеки изминал ден. С жена ми Йелена изготвяме план как да дарим по най-добрия възможен начин нашите ресурси за хората в нужда. Нашето дарение възлиза на 1 млн. евро за покупката на респиратори и друго медицинско оборудване“, сподели той за сръбските медии във видеоконферентен разговор от Марбея, Испания.

В Сърбия има регистрирани 457 случая на заразата и седем жертви. Джокера се намираше във великолепна форма преди пандемията да спре сезона в тениса, като ATP и WTA веригите са преустановени до 7 юни. 32-годишният 16-кратен шампион от Шлема спечели всичките си 18 срещи от началото на кампанията, вдигайки трофея от дебютното издание на ATP Cup със Сърбия, преди да спечели рекордна осма титла от Аустрелиън Оупън и пета в Дубай.

Имайки предвид увеличаващия се брой страни, които са под карантина, Джокович заяви, че се радва на удължения период, прекаран със семейството си. „Ситуацията е много непредсказуема. Има много страх и паника, и разбирам това напълно, защото има толкова много страдание. Аз и семейството ми се опитваме да останем позитивно настроени и в добро състояние на духа в опит да преборим този вирус“, завърши той. /БГНЕС

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки