Фърдинанд: Сър Алекс може би има вина за провала на златното поколение

Шотландецът искал звездите си свежи за клубните мачове

Фърдинанд: Сър Алекс може би има вина за провала на златното поколение

 Легендарният защитник на Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд заяви, че е възможно "златното поколение" на Англия да не е успяло да разгърне пълния си потенциал заради сър Алекс Фъргюсън. По време на лайв сесия в профила си в Инстаграм Фърдинанд каза, че играчите на "червените дяволи" са били изпращани в националните си отбори с едно на ум и заради Фъргюсън е било невъзможно да забравят клубното си съперничество.

"Мисля, че Фърги има някаква вина за това, че не успяхме да постигнем нищо с играчи като Бекъм, Скоулс, Джерард и Лампард. Ставаше така, че в събота имаме мач, който печелим, и след него в съблекалнята той ни казваше: "Добре, момчета, ще ви видя след международните мачове. Ти, ти и ти, ако играете повече от 45 минути в тях, ще ви убия, когато се върнете." Това мисля, че плашеше момчетата и ни караше да мислим, че ще сме под напрежение, когато се върнем. Аз например винаги играех по 90 минути и когато го видех отново на тренировка, той беше бесен: "Нали ти казах да не играеш цял мач?", коментира Фърдинанд.

Според бранителя обаче действията на шотландеца далеч не са единствената причина за провалите на Англия на големи първенства, като той подчерта и липсата на силна фигура на скамейката на "трите лъва". "На хартия ние имахме най-добрия отбор. Или поне най-добрия от световната титла през 1966 година. Но играехме винаги в схема 4-4-2, понякога в диамант, и това ни създаваше големи затруднения срещу по-малки отбори. Излизаме срещу Турция или Тунис - тимове, които се очаква да прегазим, но те насищат халфовата си линия с хора и колкото и добри играчи да имахме там, те не бяха в състояние да се справят при числено неравенство, защото съперникът диктуваше хода на играта.

Понякога не е важно колко добри играчи имаш, щом отстъпваш в бройка. Ние имахме чудесни футболсти, но според мен мениджърите ни не бяха достатъчно силни характери. Никога не сме имали човек, който да кажа: "Добре, днес Бекъм няма да играе. Или Скоулс няма да играе. Или Джерард или Лампард остават на пейката. Липсваха ни такива личности", коментира Фърдинанд, който записа 81 мача и 3 гола за Англия между 1997 и 2011 година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки