След отлагането: Сигнал за корупция разтърси Oлимпийските игри

Харуки Такахаши е лобирал Токио да стане домакин на най-важния спортен форум

След отлагането: Сигнал за корупция разтърси Oлимпийските игри

Дни след отлагането на олимпийските игри в Токио за 2021 г., се появиха данни за корупция в организационния комитет на най-важното спортно събитие.

Френски прокурори разследват японския бизнесмен Харуки Такахаши - бивш член на комитета по кандидатурата на Токио, както и впоследствие член на организационния комитет на Игрите.

Според агенция "Ройтерс", той е получил 8,2 млн. долара от организаторите, за да промотира избирането на Токио. С тях той е осигурил подаръци за членовете на МОК, които имат глас за определяне на града-домакин.

Пред агенцията Такахаши призна, че е работил с вече бившия член на МОК Ламин Диак. Сенегалецът, който е и бивш шеф на Межународната атлетическа федерация (IAAF), бе арестуван през 2015 г. в разследването на руската държавна система за допинг, както и с корупционни практики при няколко избора на други големи спортни форуми, между които е и провеждането на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г.

Японският бизнесмен разкрива, че е осигурил и подаръци - дигитална камера и часовник, но ги определи като "евтини". (Часовникът е оценен на 46 500 долара).

Такахаши е бизнесменът, получил най-голямо финансиране в кампанията за избиране на Токио. След успеха, той беше избран и за член на организационния комитет.

Самият японец не отрича, че е получил средствата, но твърди, че е готов да покаже отчет за разходването им. Подаръците пък определи като "нормална практика".

"Не отиваш на такава среща с празни ръце. Това е нещо съвсем обичайно", заяви Такахаши пред "Ройтерс".

Ден преди гласуването за домакин на Игрите (през 2013 г.), Диак е информирал членовете на олимпийските комитети на Африка, че ще даде своя глас за Токио, но не е настоял неговите колеги да направят същото, заяви адвокатът на сенегалеца, като добави, че клиентът му отрича всички обвинения в приемане на подкуп.

Главният секретар на кандидатурата на Токио за олимпийските игри Набумото Хигучи заяви, че Такахаши е бил избран заради добрите си връзки в бизнес света, които в крайна сметка са довели до победа за японската столица.

1,3 млн. долара е получила и неправителствена организация, собственост на бившия японски премиер и настоящ президент на Японския организацонен комитет, Йоширо Мори.

От Международния олимпийски комитет заявиха за "Ройтерс", че не са били уведомени за подаръци, дадени на членовете му от частни лица.

За организирането на олимпийски игри Япония отдели от бюджета си 13 млрд. долара.

Френските прокурори се занимават със случая във връзка с разследване срещу Ламин Диак.

86-годишният сенегалец беше обвинен за вземане на подкуп за прикриване на положителни допинг тестове на спортисти, както и за получаване на 2 млн. долара подкуп при избора на Рио де Жанейро за домакин на Летните олимпийски игри през 2016 г. От 5 години Диак е под домашен арест.

Разследване се води и срещу сина му Папа Маса Диак, за когото се подозира, че е получил пари, а след това ги е предал на баща си, за да може той да гласува в подкрепа на Токио.

За евентуална корупция при избора на Токио за домакин на олимпийските игри през 2020 г. се заговори още през 2016 г.

Тогава британското издание "Гардиън" излезе с информация, че японското правителство е превело 1,3 млн. долара по сметка в Сингапур. Именно заради тези постъпления френската прокуратура започна разследване срещу сина на Диак.

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки