Шеф в Септември: Като нямаш приходи, нормално е да ограничиш и разходите

"Най-важното е на този етап да се съхраним като хора и нация"

Шеф в Септември: Като нямаш приходи, нормално е да ограничиш и разходите

Извънредното положение в България бе удължено до 13 май. Всякакви спортни състезания и занимания са преустановени. Но освен спортната страна на нещата, все повече се коментират и икономическите последици от кризата. Решихме да проверим каква е ситуацията в една от най-големите детско-юношески школи в България – тази на Септември (София). Разговаряхме със спортния директор на клуба Кристиян Добрев. Пред Viasport.bg той съобщи, че заплатите на треньорите и служителите в клуба са намалени предвид ситуацията и кризата, породена от пандемията от COVID-19.

 
 
- Г-н Добрев, как се справяте със ситуацията?
 
- Спазваме препоръките на щаба, който се бори с пандемията. Мисля, че сме големи и отговорни хора. Каквото трябва, ще го изпълняваме. Ще видим колко време ще продължи.
 
- Какво се случва в момента с школата на Септември? Тя е една от най-големите в страната.
 
- Това, което се случва и в останалите школи. Тренировките са преустановени. Не се провеждат никакви занимания, което не означава, че сме занемарили работата. Някои от треньорите провеждат дистанционни тренировки. Спускат програма на децата какво трябва да изпълняват и какво да правят. В тези дни единственото, което може да се тренира, е под формата на индивидуални занимания вкъщи.
 
- Всички коментират икономическата страна на нещата. В момента не се плащат такси, нали?
 
- При нас в елитните отбори по принцип такси не се заплащат. В подготвителните групи се заплащат, но в тези времена на пандемия, след като не се провеждат тренировъчни занимания, респективно не се събират и такси. Това е и облекчение към родителите на децата. Не е нормално, когато не се провеждат тренировъчни занимания, да се събират такси. Надявам се, че извънредното положение няма да продължи дълго време, защото не е добре нито за децата, нито за техните родители да стоят по цял ден вкъщи и да не се занимават със спорт и да не успяват да реализират мечтите си. При нас в Септември ние разчитаме много на школата, тя е единственият светъл лъч, тъй като в бъдеще може да бъдат привлечени деца в представителния отбор. Това винаги е била целта ни – да даваме шанс на младите футболисти, да ги презентираме, да могат да се реализират в мъжкия футбол. Приоритет са децата от школата, те са най-важният елемент в тази селекция. Оттук насетне няма да бъдем само ние и още 2-3 отбора, но и доста други клубове ще погледнат към школата си и работата в нея.
 
- Ще успее ли клубът да се справи с всички разходи, със заплатите на треньорите?
 
- При всички положения ще бъде трудно. След като нямаш приходи, нормално е да ограничиш разходите. Тук е времето и моментът да благодаря на всеки един от треньорите и служителите в клуба, че се съгласиха да им бъдат намалени месечните трудови възнаграждения. Влязоха в положение, разбраха, че ще бъде трудно. Надяваме се във времената, в които вече няма да има пандемия, тези неща да се възстановят в предишните нива, в които бяха като заплащане. На този етап  имаме редуциране на заплатите. Информирани са всички треньори. Още един път им благодаря за проявеното разбиране, защото в тези времена е трудно за президента, г-н Чандъров, да издържа както представителния отбор, така и детско-юношеска школа, може би една от най-големите, да не казвам най-голямата у нас.
 
- Според Вас как трябва да завърши сезонът при юношите - да се прекрати или да се доиграе, когато може?
 
- На мен ми се иска да се доиграят оставащите мачове. Реално казусът, който се явява, не е свързан толкова с елитните групи, колкото с турнира за Купата при U18. Знаем, че победителят играе в Младежката шампионска лига. Това е казусът, който трябва да бъде решен. Ние сме заинтригувани, защото нашият отбор е на полуфинал. Както и още три тима. Футболният съюз трябва да реши, защото ако не се играят тези мачове, как ще бъде определен представителят на България в Младежката шампионска лига през есента. Колкото до елитните и градските първенства, ще бъде трудно да се доиграят всички мачове, ако пандемията и извънредното положение продължат. Може би, според временното класиране ще бъдат решени първенствата.
 
- Подготвителните групи дори не успяха да започнат своите пролетни мачове.
 
- Те не успяха да започнат, може би няма да играят. При тях е най-лесно, целта не е да се гони класиране.
 
- Как трябва да завърши сезонът при професионалистите?
 
- Да не съм толкова черноглед но, според мен, като гледам и слушам какви мерки взима щабът, който е отговорен за извънредното положение, първенството няма да завърши нито в Първа, нито във Втора лига. Увеличиха извънредното положение до 13 май. Слушах и ген. Мутафчийски. Може би, като наближи тази дата, ще се увеличи още. А с още едно увеличаване, Футболният съюз и Професионалната лига трябва да вземат решение, което е ясно, че няма да бъде прието от всички, но трябва да се вземе. Не може професионалните клубове да стоим така в неведение. Има футболисти с трудови договори, на някои от тях договорите изтичат в началото на юни. Ние като клуб трябва да знаем ще имаме ли мачове или не, ще продължават ли тези договори или не.
 
- Кога очаквате да има решение, може би след Великден?

- Моето мнение е, че увеличиха извънредното положение до 13 май, защото след Великден идват още почивни дни - Първи май и Гергьовден, и по този начин от щаба се опитват да направят така, че и тогава да няма струпване на хора. Надявам се и искрено вярвам, че след 13 май ще бъде възстановен нормалният ритъм на живот. Но няма да стане на 20 май веднага да почнат да се играят мачове, защото футболистите няма да са в спортна форма и ще им трябват 3-4 седмици да влязат в нормален ритъм. Сложно е. И УЕФА пуска рестрикции. Не позволява да се прекратява първенството. Виждаме, че в Белгия взеха такова решение и то среща неудовлетворение. Но в следващите месец – два не виждам как ще се играят мачове.
 
- УЕФА вече отмени напълно някои от европейските първенства за подрастващи, а квалификациите при U19 бяха отложени до второ нареждане.
 
- Всичко като решения и варианти са предпоследни. Не знаем дали сме в пиков период или тепърва набира сила този бич на 2020 година. Колкото по-дълго се проточи, толкова по-лошо става, не само от спортна гледна точка. Държавите и хората изпитват много големи трудности. Най-важното е на този етап да се съхраним като хора и нация, да бъдем дисциплинирани, да спазваме карантината. Време за спорт ще се намери винаги. Апелирам всеки да спазва стриктно мерките на щаба, за да може тази пандемия да не се разрасне и животът да продължи в нормалния си ритъм.
 
Играчите на Спартак Вн напълниха джобовете

Вижте подробности

Кръгът във Втора лига: Добруджа, Септември, Монтана и Спартак (Варна) с победи

Вижте всички резултати от кръга

Нова порция Втора лига днес с още седем срещи

Всички мачове започват в 15:30ч.

В Ловеч: Кръгът във Втора лига започна с реми

Литекс и Спартак (Плевен) не си вкараха гол – програма и класиране

Капитанът на Спартак Вн пострада

Вижте подробности

Треньорът на „соколите“ обяви какво ще иска от тях

Вижте

Монтана удари дубъла на ЦСКА 1948 и излезе четвърти

Успех с 2:0 на стадион „Арена Царско село" за отбора от северозапада

Беласица победи Марица на "Царя" и е над опасната зона

"Комитите" стигнаха до успех с 2:0

Преминал през Пирин (Благоевград) американец може да се завърне в България

Десмънд Уилямс е карал тестове в състава на тима от Благоевград

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки