Три мача в Шампионската лига подпалиха Европа, смятат доктори

Лекари посочиха кои срещи са били "биологични бомби"

Три мача в Шампионската лига подпалиха Европа, смятат доктори

Преди по-малко от месец в Шампионската лига се изиграха няколко мача в момент, в който коронавирусът започваше лека-полека да навлиза в Европа.

Именно тези мачове в момента се посочват с пръст от редица лекари, които смятат, че това е една от причините за бързото разпространение на заразата в Стария континент.

Използват се определения като "нулев мач" и "биологична бомба".

Кои обаче са мачовете, които са повлияли най-много на разпространението на коронавируса.

Лион - Ювентус 1:0, 57 335 зрители

Френското издание L“Equipe съобщава, че тази среща играе важна роля за разпространението на вирусът във Франция. Вестникът го нарича „нулев мач“ и пише, че „потокът на италиански фенове“ се превръща във възможна причина за увеличаването на броя на заболелите в региона.

Цитирани са думите на бившия лекар, а сега председател на местния профсъюз Марсел Гариг-Граншамп: "Този мач не трябваше да се състои. Той доведе фенове от цяла Италия в Лион".

Аталанта - Валенсия 4:1, 44 236 зрители

Лекарите смятат, че този мач е бил една от много сериозните причини за разпространението на коронавируса. Ето думите на Фабиано Ди Марко, ръководител на отделението по пулмология в една от италианските болници: "На 19 февруари 40 000 жители на Бергамо отидоха на "Сан Сиро", за да подкрепят Аталанта", каза той в интервю за OK Diario. "Пристигнаха с автобуси, коли, влакове ... За съжаление това беше биологична бомба". Италианския имунолог Франческо Льо Фоч твърди: "Измина месец от този мач. На него се събраха хора, които стояха буквално на сантиметри. Бяха в състояние на еуфория, викаха, прегръщаха се. Всичко допринесе за разпространението на вируса".
Кметът на Бергамо Джорджо Гори каза, че срещата е виновна за разпространението на заразата не само в Италия, но и в Испания: „По това време ние не знаехме какво се случва“, каза той в интервю за Марка."Първият пациент в Италия беше регистриран на 23 февруари. Вирусът вече е циркулирал, а това означава, че четиридесет хиляди фенове, които отидоха на Сан Сиро, е можело да са заразени. Никой не знаеше, че вирусът вече се разпространява сред нас"

Ливърпул - Атлетико 2:3, 52 267 зрители

Матю Аштън, ръководител на Министерството на здравеопазването в Англия, смята, че среща между тима на Юрген Клоп и Атлетико може да предизвикал бум на инфекция в града. Мачът се състоя на 11 март, а на този ден Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия. „Грешно решение беше мачът да се състои“, каза Аштън в интервю за The Guardian. "Ясно е, че никой не искаше да навреди. Вероятно просто епидемията не е взета насериозно. Никога няма да знаем със сигурност, но този мач може да бъде един от факторите, които повлияха на разпространението на коронавирус в Ливърпул", допълна Аштън, припомня dsport.bg.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки