В Италия подготвят медицински протокол за подновяването на Серия "А"

Част от мерките в него ще включват разделянето на отборите на отделни групи

В Италия подготвят медицински протокол за подновяването на Серия "А"

Италианската футболна федерация работи по оформянето на медицински протокол за подновяването на първенството в Серия А.

Италия е една от най-засегнатите страни от коронавируса, но пикът на пандемията отмина, смъртните случаи намаляват и на Апенините виждат светлина в тунела. Това отваря и вратата за завръщането на калчото, като всички отговорни фактори предприемат необходимите стъпки за привеждане в готовност за подновяването на шампионата.

Медицинската комисия към федерацията проведе видеоконференция, на която анализира ситуацията и подготви протокол, с който да се гарантира сигурността на участниците при подновяването на мачовете. Идеята сезонът да се поднови на 20-28 май изглежда все по-реалистична, а в конференцията участие взеха и водещи лекари от болниците от страната, които дадоха своите становища.

Президентът на федерацията Габриеле Гравина заяви, че Серия А трябва да бъде в пълна бойна готовност и да реагира бързо с подновяването на тренировъчния процес и преминаване към мачовете.

"Ако получим зелена светлина да подновим спорта, светът на футбола трябва да бъде готов. Това е и целта на нашата медицинска комисия. Като се има предвид ролята на футбола в нашето общество, съм сигурен, че може да дадем съществен принос за цялата страна", каза Гравина.

Върху съставянето на медицинския протокол се работи активно, но все още не е оформен като документ. Част от мерките в него ще включват разделянето на отборите на отделни групи - с положителни тестове за коронавирус, изработили антитела и такива, които нямат антитела. Предвиждат се регулярни кръвни тестове, дезинфекциране на помещения, спазване на хигиенни норми.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки