Спрягат го за гранд, но преди 6 години срещна големия си кошмар

Блан си припомни за Костадинов в драматичен момент

Спрягат го за гранд, но преди 6 години срещна големия си кошмар

Френската футболна легенда Лоран Блан е основният фаворит за треньор на Фенербахче, твърдят истанбулските медии в последните часове.

54-годишният специалист е отказал оферти от Китай и арабските държави, а турският гранд е изключително настоятелен в опитите си да назначи световния и европейски шампион с „петлите“.

Точно преди шест години Блан обаче си припомни най-големия кошмар на френския футбол и то на място, където най-малко очакваше. На стадион „Стамфорд Бридж“ бившият защитник видя отблизо смразяващата кръвта на всеки французин фланелка на Емил Костадинов.

Както е известно, футболната ни легенда вкара и двата гола за победата на България с 2:1 над Франция на 17 ноември 1993 г. Този успех класира „лъвовете“ на Мондиал 94, а „петлите“ останаха да гледат световното първенство в САЩ по телевизията. Именно Блан направи отчаян шпагат, за да предотврати головия изстрел на Екзекутора на „петлите“ секунди преди изтичането на 90-ата минута на мача.

Фланелката на Емил Костадинов беше развята точно пред лицето на Лоран Блан от популярния роден футболен фен Кирил Евтимов. Всъщност това е екипът, с който е вкаран последният български гол на световно първенство. При загубата с 1:6 от Испания на Мондиал 98.

Евтимов вади екипа на Свети Емил, когато Демба Ба вкарва за 2:0 за Челси срещу ПСЖ в четвъртфинален реванш на Шампионската лига. Попадението пада три минути преди края и така „сините“ се класират драматично за полуфиналите, тъй като са загубили първата среща с 1:3.

„Реакцията ми беше изключително инстинктивна. Въобще не бях планирал подобно нещо. Симпатизирам на Челси и никак не харесвам ПСЖ. Седях точно зад пейката на французите и след попадението на Демба Ба видях изражението на Блан. Тогав извадих фланелката. Той сякаш помръкна още повече. Интересното е, че всичко се е видяло по телевизията и кадърът беше разпространен във Франция и по цял свят“, припомни Кирил Евтимов пред БЛИЦ СПОРТ.

„Любопитен е моментът как реших да взема фланелката на стадиона. Докато приготвях багажа си, мярнах екипа. Сякаш нещо ми подсказа, че ще има драма, напомняща за „Парк де Пренс“ и французите ще страдат. Затова взех фланелката в Англия и на стадиона. В следващите години още няколко пъти се срещах с Блан. Припомних му този момент и обясних, че човекът с фланелката съм аз. Той призна, че е забравил за случката и не таи лоши чувства“, допълни популярният футболен фен.

Интересното е, че Лоран Блан напуска ПСЖ през 2016 г., след като тимът беше отстранен на четвъртфиналите на Шампионската лига от Манчестър Сити, а това беше определено като провал от клубното ръководство. Оттогава той не е работил като треньор в нито един клуб.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки