ФИГ с важни решения след отлагането на Олимпийските игри

Вижте ги

ФИГ с важни решения след отлагането на Олимпийските игри

След едногодишното отлагане на Олимпийските игри в Токио 2020, Изпълнителният комитет на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) проведе заседание чрез видеоконференция, за да обсъди основните въпроси, повдигнати от промяната на датите и влиянието на пандемията от коронавирус върху събитията по гимнастика.

Изпълнителният комитет взе няколко ключови решения, които ще позволят на спортистите, техните екипи и националните федерации по гимнастика да видят малко по-ясно в тези смутни времена, предава БТА.

Квалификация за Олимпийските игри в Токио 2020:

Докато почти 75 процента от 324-е олимпийски квоти по гимнастика вече са разпределени, бързо нарастващото разпространение на пандемията от COVID-19 наруши организирането на останалите квалификационни събития, които бяха планирани да се проведат между средата на март и края на май 2020 година.

Изпълнителният комитет отбелязва решението на Международния олимпийски комитет за удължаване на периода на квалификация до 29 юни 2021 г., което ни дава по-голям прозорец за завършване на процеса на олимпийска квалификация. В тази връзка Изпълнителният комитет реши да спазва принципите на правилата за олимпийска квалификация и да направи всичко възможно, за да може всички останали квалификационни световни купи и континентални първенства, които няма да се проведат според първоначално планираното, да бъдат насрочени за други дати, след като условията за безопасност могат да бъдат съблюдавани. За тази цел FIG възнамерява да работи в тясно сътрудничество с национални федерации - домакини, както и с континенталните съюзи, за да намери нови дати, след като пандемията бъде ограничена и правителствените рестрикции бъдат премахнати.

По отношение на Световната купа по спортна гимнастика в Баку, Азербайджан, която беше прекратена на 13 март преди финалите, Изпълнителният комитет реши, че резултатите от квалификационния етап трябва да се считат за окончателно класиране и точките трябва да бъдат присъдени в съответствие с тези класирания.

Нищо не се променя за спортистите или националните олимпийски комитети, които вече са спечелили квота за Олимпиадата. Те запазват мястото си на Игрите.

Възрастови критерии:

Изпълнителният комитет реши, че възрастовите критериите за допустимост в правилата за олимпийска квалификация трябва да бъдат изменени, за да се приведат в съответствие с член 5.2 от Техническия правилник за ФИГ, определящ минималната възраст в годината на състезанията за състезания за жени и мъже, както и за Олимпийските игри. Допълнителните критерии за допустимост остават същите.

Съдии и Правилници:

Изпълнителният комитет се съгласи да не променя критериите за избор на съдии за Олимпийските игри в Токио 2020 и затова съдиите, които са поканени да участват в Олимпийските игри в Токио 2020, остават поканени за следващата година.

Те също така взеха решение, че Правилниците за периода 2017Ч2020 г. във всички дисциплини по гимнастика ще останат в сила до края на 2021 г. Правилниците за периода 2021-2024, които сега влизат в сила на 1 януари 2022 г., ще бъдат публикувани следващата година, за да се избегне объркване. Всички курсове и изпити за Бреве на съдиите също ще бъдат отложени с една година - до ноември 2021 г.

Световни първенства:

Здравната криза доведе до отлагането на Световното първенство по акробатика през 2020 г. в Женева, Швейцария, на Световното първенство по аеробика в Баку и до първото световно първенство по паркур в Хирошима, Япония. ФИГ е във връзка с федерациите организатори, за да намери нови възможни дати за провеждане на тези събития през 2021 г.

Засега няма планове за преместване на Световното първенство по спортна гимнастика през 2021 г. в Копенхаген, Дания или на Световното първенство по батут в Баку. Процесът на кандидатура за домакинство на Световното първенство по художествена гимнастика 2021 година също продължава.

Изборен конгрес:

Изпълнителният комитет обсъди и Изборният конгрес, който е планиран в Анталия, Турция, през октомври 2020 г. Разгледани бяха различни сценарии, включително възможността за отлагане на конгреса до октомври 2021 г. Изпълнителният комитет отново ще прецени ситуацията в средата на май и ще вземете окончателно решение тогава или през юни, в зависимост от развитието на пандемията.

Междувременно всички крайни срокове, които националните федерации трябва да спазват, остават непроменени, включително крайният срок до 20 май 2020 г. за подаване на кандидатури за избори.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки