Шефът на Локо Сф: Не е нормално всички клубове да даваме на играчите пари в момента, за да лежат

"Нещата са много сериозни и са нужни още намаления от финансово естество, защото футболните клубове просто нямат приходи"

Шефът на Локо Сф: Не е нормално всички клубове да даваме на играчите пари в момента, за да лежат

Собственикът на Локомотив София Иван Василев даде интервю пред Гонг, в което говори относно ситуацията в българския футбол по време на кризата с коронавируса. Василев заяви, че за много клубове от долните нива на българския футбол е много трудно и че не е ясно колко от тези клубове ще оцелеят отвъд лятото.

Василев също така изрази огромното си недоволство от това, че професионалните клубове трябва да плащат на играчите си по време на принудителната пауза, допълвайки, че това не е нормална ситуация. Сред големите притеснения на бизнесмена са свързани и с цялостната икономическа обстановка. Босът смята, че ще са необходими поне 2-3 години, докато бизнесът се нормализира и дотогава нещата ще са сложни за всички.


- Здравейте, господин Василев! В последните дни разбрахме, че БФС ще предложи намаляване на съдийските такси. Това достатъчно ли е като помощна мярка за футболните клубове?
- Не мисля, че е достатъчно. Все пак е нещо, тъй като таксите са доста високи по принцип. Сиромах човек и на малко се радва.

- Трета Лига обяви край, за efbet Лига се говори, че ще завърши в съкратен вариант. Защо за Втора Лига няма никаква информация?
- Никой не ни е питал. Затова ви казвам, че няма кой знае какво да се коментира. Стоим и чакаме да видим какво ще се случи. Положението е тежко. Да не кажа, че има много отбори във Втора Лига, за които не е ясно дали ще продължат след лятото. Нещата са много сериозни и са нужни още намаления от финансово естество, защото футболните клубове просто нямат приходи. Няма какво да се лъжем. Бизнесът е спрял и положението ще е много тежко за клубовете.

- Вие самият бяхте близо на няколко пъти да излезете от футбола. Дали не е дошъл този момент?
- Аз съм преосмислил това от много отдавна, преди още да е дошъл коронавируса. Трябва да изчакаме да видим как ще завърши сезонът и тогава ще го мислим. Локомотив си е Локомотив и няма да е лесно положението. За съжаление няма какво да ви кажа повече, такова е положението.

Никой не знае кога ще започнат отново тренировките, а даже и да започнат аз се питам до колко подготовката ще е адекватна. Това ще е едно просто тичане, губи се игровия ритъм. Ще има много контузии. Не си мислете, че само защото правят стречинг и някакви други упражнения вкъщи това ще ги подготви за мачовете. Футболистите са в активна почивка, за която ние им плащаме. Ако не работиш, по принцип не би трябвало и да получаваш, но всички клубове даваме на играчите пари в момента, за да лежат. Това не е нормално.

- Смятате ли, че футболът в световен и български мащаб ще стане по-евтин? У нас даже въпросът е дали няма да се върне на едни леко полупрофесионални начала?
- Ще ви кажа за Втора Лига как стоят нещата. За там трябва да имаш четирима футболисти на професионални договори. Другото може да са аматьори. Моят отбор е изцяло професионален, с професионални договори. Много малко отбори сме така във втората дивизия, може би 3 отбора да сме общо. Заплащането ще падне със сигурност. Същото важи и за качеството. Само говорим за млади играчи, но трябва да има и резултат. Като няма резултати знаем къде се търси проблема. Нещата са много тежки и ще стават още по-тежки. Мисля, че 2-3 години нещата ще са много сериозни. Хората много страдат, отделно от футбола. Бизнесът не се рестартира бързо или лесно, особено малкият и средният бизнес. Обстановката няма да е изобщо лесна. Хубавото е, че сме здрави и ни дават за пример от цял свят.

Тежко е, защото през тези 3 месеца, в които не играем, а плащане на служители и играчи, със същите пари можеше да изкараме сезона. Имахме два месеца до края на сезона, а сега ще плащаме за три. Когато е затворен целият бизнес, не се отваря за един ден. И личният ми бизнес е затворен почти напълно. Няма какво да се лъжем и да крием истините, ще е много трудно. Футбол ще има с и без мен, но се притеснявам за хората като цяло. Качеството на футбола ще падне, но ще го има. Всички говорят за даването на път на младите, но си знаем, че имаме много малко футболисти. Същите тези играчи, които имаме, си сменят отборите всяка година, като цветарки са. Като няма качество си принуден да вземаш каквото има. Ние самите налагаме 15-годишния Владимир Николов, но това са все още деца. Не може само на тях да разчиташ. Положението сега ще е отлично за младите футболисти, защото обичайно нишката се къса именно при тях.

Играчите на Спартак Вн напълниха джобовете

Вижте подробности

Кръгът във Втора лига: Добруджа, Септември, Монтана и Спартак (Варна) с победи

Вижте всички резултати от кръга

Нова порция Втора лига днес с още седем срещи

Всички мачове започват в 15:30ч.

В Ловеч: Кръгът във Втора лига започна с реми

Литекс и Спартак (Плевен) не си вкараха гол – програма и класиране

Капитанът на Спартак Вн пострада

Вижте подробности

Треньорът на „соколите“ обяви какво ще иска от тях

Вижте

Монтана удари дубъла на ЦСКА 1948 и излезе четвърти

Успех с 2:0 на стадион „Арена Царско село" за отбора от северозапада

Беласица победи Марица на "Царя" и е над опасната зона

"Комитите" стигнаха до успех с 2:0

Преминал през Пирин (Благоевград) американец може да се завърне в България

Десмънд Уилямс е карал тестове в състава на тима от Благоевград

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки