Красен Кралев: Очакват ни съвсем нови реалности в спорта, имаме план за рестарт

От догодина вдигаме двойно парите за клубовете, потвърди спортният министър

Красен Кралев: Очакват ни съвсем нови реалности в спорта, имаме план за рестарт

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде интервю за „24 часа“, в което говори за бъдещето на спорта в България.

- Г-н министър, кога ще има отново футбол и спорт?
- Това е доста трудно да се предвиди. Ситуацията се променя всеки ден. Виждате, че никъде няма крайно решение. Във Франция няма да има професионален спорт до септември. В Германия и Англия се готвят за подновяване на първенствата. Италианците още не за взели решение.

Трябва да сме наясно, че кризата, която преживяваме, ще има дългосрочно въздействие върху самото ни всекидневие. Ще излезем от нея напълно променени. Ще има икономически и социални последствия. В този смисъл спортът не може да бъде нещо различно.
Ще трябва да преосмислим всичко, за да го адаптираме към новия свят. Във футбола например е сигурно, че ще се играе на празни трибуни с месеци. И това ще е доста странно изживяване, защото този спорт се храни и живее от емоциите на хората по стадионите.

Спортът загуби много в тази криза. Ако не се доиграят футболните първенства, загубите ще са за над 7 милиарда евро. От тях 4 са в т.нар. пет големи първенства.

Една отмяна на олимпиадата в Токио ще струва 70 милиарда долара на японската икономика. Само отлагането ще струва около 6 милиарда.

Това са суми, които не могат да бъдат пренебрегнати толкова лесно.

- На този фон как стоят нещата в България?
- На първо място искам да подчертая, че заради навременните мерки, които бяха предприети от националния щаб, в момента стоим много добре и може да се очаква някакво разхлабване в рамките на разумното. Ако се действа безконтролно, може да се стигне до втора вълна. Факт, че в цяла Европа България и Албания са с най-ниска смъртност от заболяването, говори сам по себе си.

В момента федерациите са обезпечени със средства. Бюджетите са запазени. Спестените пари от провалените международни състезия ще бъдат пренасочени за лагери и подготовка. Средствата за заплати и наеми на спортни съоръжения се изплащат и в момента.

Досега над 40 юридически лица от сектора са се възползвали и от мярката 60/40. Половината от тях са клубове.

- Планирате ли някакви промени?
- В системата на българския спорт клубовете са системно недофинансирани. За 2020 г. те получават 6,5 милиона. За 2021 година ще увеличим средствата на 13 милиона или двойно, като системата за разпределение се запазва. С други думи - всеки клуб ще вземе двойно пари.

Тези, които са наематели на базата на държавните дружества като НСБ, “Академика”, “Сердика спортни имоти” и са вписани в регистъра на министерството, ще бъдат освободени от два наема. Същото ще важи за басейна “Спартак” и този в Спортната палата. Редица общини също освободиха клубовете от наеми за ползване на спортни съоръжения. Това са реални стъпки за запазването на българския спорт. Защото всички знаят, че клубовете са тези, които трябва да го развиват.

- Премиерът Борисов заяви, че има план за рестарт на спорта след излизането от кризата. Какво предвижда той?
- Ключовият момент е преминаването на пика на епидемията. В момента според мен се намираме на плато и ако спазваме дисциплина и нещата продължат да се развиват по този начин, очаквам до десетина дни да почнем да слизаме надолу.

Основните етапи на нашата програма са четири. Началото зависи от решението на щаба за отмяна на забраните за ползване на спортните съоръжения.

Първият етап включва проектоолимпийците и професионалните футболни клубове. В следващия втори етап, който започва една седмица след първия, започват спортовете, които се практикуват на открито. В третия - тези, които се практикуват на закрито. И в последния етап се включват децата и юношите от всички спортове.

Имаме готовност веднага да приемем елитните ни спортисти на базите “Белмекен”, “Спортпалас”, комплекс “Раковски” и гребните бази в Кърджали и Пчелина. Персоналът им, както и спортистите ще бъдат тествани за коронавируса. Ще има пълна забрана за влизането на външни лица. Настаняването ще е поединично. Смените на персонала ще са на 2 седмици. Ще има осигурен лекар, който да следи за спазване на мерките. Храната ще се доставя по специален начин.

- Вероятно работата е доста по-спокойна в тази ситуация.

- Няма как да е спокойно. Работата не е спирала и за секунда. Продължаваме да работим по спортната инфраструктура, което е от първостепенните задачи на екипа в министерството. Прави се ремонт на стадиона в Габрово, правят се зали за бокс и щанги в Русе, ремонт на терена на “Васил Левски”. Подготвяме обществени поръчки за реконструкцията на още 10 спортни обекта, които трябва да бъдат завършени тази година. Работим и по програмата за изграждането на физкултурните салони в училищата. Работата не е намаляла, а напротив. В момента е доста по-отговорно. Преди беше доста лесно. А сега очаквам съвсем нова реалност. Нещо, с което не сме се сблъсквали. Изискват се съвсем други решения на проблемите.

- Държите ли някаква връзка с федерациите, със спортистите?

- Постоянно. Всеки ден. Всички искат да тренират. Няма разлика. Но трябва да даваме пример в тази ситуация. Затова се радвам, че имаме такива прекрасни примери като Ивет Лалова, националките по художествена гимнастика, Радослав Янков и много други, които използват социалните мрежи, за да вдъхват кураж на своите последователи и фенове. Българските спортисти още веднъж показаха, че са на световно ниво.

- Трябва ли да намалим очакванията си за олимпиадата в Токио?
- Аз по принцип съм оптимист. Защото знам, че българинът се мобилизира изключително добре по време на криза. Само вижте какво се случва с даренията, с аплодисментите за лекарите. Тук е времето да благодаря и аз на тези, които са на първа линия 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Те показаха истинската си стойност. А тя е огромна. Само си представям през какво минават всеки един час. Как се борят с нещо, което никой още не разбира.

- Какво е най-голямото предизвикателство според вас?
- На първо място е да свикнем с новото нормално. Да осъзнаем, че няма как да е, както преди. Международни състезания трудно ще има до откриването на ваксина или безопасен метод на лечение.
За мен лично като бивш спортист най-трудното ще е за самите състезатели. Тази “почивка” не е нормална за тях. В момента са на около 20 процента от нормалното си състояние. И ще е огромно предизвикателство да си върнат формата.

В международен план най-трудното е да се напасне календарът. Защото различните държави имат различен подход за борба с пандемията. И се намират в различна фаза на разпространение на вируса. Ще имат и различни изисквания за достъп до тяхната територия. Поради това не вярвам скоро да има възстановяване на международния спортен календар.

И този проблем ще усложни подготовката на спортистите - особено след отлагането на олимпиадата. Едните трябва да гонят квоти и да планират два върха във формата си. Тези, които вече са спечелили квоти, могат да се съсредоточат само върху връх по време на игрите. Но за тях ще има доста по-дълъг период без състезания.

- А за футбола?
- Футбол може да се играе, когато може да има отново контакт. Бокс, борба - също. Това не са безконтактни спортове, в които можеш да спазваш социална дистанция. При футбола на първо място идват тестовете. Защото трябва да са чести. И при един позитивен групите и на двата отбора трябва да са под карантина. Това не може да доведе до нормално провеждане на първенството.

Иначе трябва да се разработят конкретни мерки за провеждането на мачовете. Трябва да има фиксирани зони на стадиона за отборите, съдиите, длъжностните лица, журналистите. Да се спазват изисквания за пътуване. Да има достатъчно място на резервната скамейка с необходимата дистанция.

Много е важно да не се форсира подготовката, защото това ще доведе до множество контузии. Заради това всички трябва да са внимателни.

Наясно съм, че в момента футболът и тенисът правят доста сериозни програми за рестартиране с активни противоепидемиологични мерки.

- Какво мислите за опцията за прекратяване на първенството, както се случи в Белгия, Нидерландия и Франция?

- Това трябва да е последната възможност. Когато няма друг изход. Смятам, че такава е позицията и на ФИФА и УЕФА. Връщането на спорта, особено на футбола, ще има огромен ефект върху обществото, върху надеждите на хората, че нещата ще се оправят.
Но ще трябва да повторя, че всичко зависи от развитието на обстановката. Ето, в Германия вече водеха подготовка, но сега трябваше да отложат всичко. В Китай, където кризата избухна и след това бе овладяна, също не бързат с възобновяването на мачовете.

- В тази връзка защо бе толкова дълга проверката на БФС по повод на обвиненията в неправомерно изразходване на държавни средства?
- Просто имаше огромен обем от работа. По програмата за най-малките ставаше въпрос за близо 600 клуба. А задачата на инспектората бе да бъде намерена връзка с всеки един от тях, за да няма след това претенции, че проверката е направена повърхностно. И съм благодарен на хората, че успяха да свършат огромен обем от работа, която изискваше време. От това дойде забавянето. Сега очаквам БФС да приеме резултатите от проверката и да върне сумата от 144 000 лева на министерството.

- Как се справя с работата новото ръководство на тотото?
- Доста добре. Все още навлиза в работата, но вече има някои идеи, които ще се реализират в най-скоро време. Направихме промените за доброто на българския спорт в една нова икономическа ситуация на пазара. Смятам, че в най-скоро време ще има реални резултати.

- Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че “Левски” ще го бъде и се работи по въпроса.
- Надявам се “Левски” да го бъде, но няма как да се коментират думите на премиера. Факт е, че българският футбол трудно ще съществува без “Левски” и ЦСКА. Тези два отбора имат огромна маса привърженици и се видя как падна интересът, когато “червените” бяха в трета дивизия.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки