Гецата за капитан на ЦСКА: Чудя се как да се изразя по-меко…

Георги Георгиев посочи основния проблем на „червените“ и коментира ситуацията в Левски

Гецата за капитан на ЦСКА: Чудя се как да се изразя по-меко…

Бившият футболист на ЦСКА и Ботев (Пд) Георги Георгиев – Гецата коментира ситуацията в родния футбол заради кризата с коронавируса.

„Това, което се случи в страната покрай коронавируса, беше нещо гадно, незапомнено сигурно от 100 години. Надявам се никога да не се случва повече. За първи път изживяваме такава криза. Но покрай нея в българския футбол ще се случат неща, които съм абсолютно сигурен, че ще са за добро. Говоря за налагането в отборите на повече български играчи. Ако и сега не стане, няма кога. Жалко, че трябваше такава криза да дойде, за да се сетим да го направим. Следя много нещата в школите и мисля, че навсякъде има талантливи момчета. Вижте например в Ботев (Пд), в Славия“, започна пред „Меридиан Мач“ Гецата, който днес празнува имен ден.

Той коментира и случващото се в ЦСКА. „Що се отнася до чужденците в ЦСКА – Анита някога беше добър футболист. Сега не знам, нямаше време да покаже. Малко, след като почна да играе, спряха първенството. Според мен най-важното е сега чужденците не просто да се подменят с други, а да не се взимат нови. Нека да останат трима, но да не бъдат като досега по 10-15. Максимум трима. Ако ме питате кои, мога да кажа, че левият бек Брадли Мазику игра добре, Евандро също има качества. И Coy има, но е ялов."

"Рафаел Енриие заслужава втори шанс. Вижда ми се добро и сериозно момче. И най-малко заради това, моето изживя покрай контузията, заслужава да му дадат още една възможност. А и преди от това, което видях от него – играе добре и е сериозно момче. Що се отнася до капитана Пинто се чудя как да се изразя по-меко – нека кажа така – имаме много българи на този пост със същите качества, че и по-добри“, обясни бившият плеймейкър на ЦСКА.

Той коментира по-обстойно и темата за младите футболисти и дали биха могли те да заиграят бързо на високо ниво.

„Съгласен съм, че на 18 години не са готови. Но на 20 ще са. Имат големи качества – с по-усилени тренировки и с повече доверие — ще стане. Като натрупат мускулна маса, свикнат с ритъма на играта, с напрежението от публиката. Казват, че в Левски и ЦСКА се гонят бързи резултати и затова не ги чакат – е нали ги виждате бързите резултати – 10 години и Левски, и ЦСКА нямат нищо. Тази година и да се доиграе първенството и с млади, и с чужденци, пак няма да станат шампиони. Сега е моментът да се преосмислят някои неща."

"Клубовете ще печелят много пари, ако произвеждат футболисти. По-правилно е младите тук да пробиват при мъжете и тогава да излязат в чужбина като Бербатов, Стилиян, Мартин. Тръгнат ли рано – още като юноши, в чужбина е пo-трудно. Не казвам, че винаги е грешно, но е 50 на 50 – зависи кой къде отива, зависи от профила на играча, клуба, държавата. Испания и Португалия за защитници не са добри дестинации. Франция и Германия са идеални места да отидеш, ако си бранител.

„Иначе в ЦСКА Антов го мъчиха за халф, а той има физика за защитник, с глава е добре – чете играта, има отличен шпагат. Дадоха му шанс и момчето се възползва. Станислав Иванов в Левски също заигра и ще играе все по-добре. И е нормално – като усети подкрепа, физически и тактически трябва да се работи с тези момчета и ще напреднат много. Но това става с мачове, не с тренировки. Да си стоят в Левски и ЦСКА. Ако ги пратят в Каспичан или Тутракан, не искам да обиждам тези градове, как да се развие там като няма да играе големи мачове със силни отбори.“

„На всеки отбор му трябва добър директор и добър треньор, които да имат единомислие и мениджър, който да им води футболисти, които имат качества, да се развият и да ги продадат. Не съм против чужденците. Навсякъде ги има. Нека и при нас да има -но по трима. Нормално е от 10 взети с 5 да сбъркаш. Но трима само да ти паснат и да си уцелил с тях – ще си на печалба. Ама да взимаш 15 и да бъркаш с почти всеки — няма да стане“ – добави Георгиев.

Попитахме го и за ситуацията в Левски. „За Левски какво да кажа. Неясни са нещата. Моделът „сосиос“, както е в Барселона, не става от днес за утре. При тях този модел има традиции от много години. А и хората сега ще са още по-обеднели след кризата и трудно ще могат да поемат голяма част от издръжката. Модела „Бащица“, макар че аз не бих го нарекъл „Бащица“, е по-приложим“, завърши той.

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки