Федерер и Надал били против съюз на играчите

Джокович бил един от инициаторите на тази идея в мъжкия тур

Федерер и Надал били против съюз на играчите

 Новак Джокович е бил един от инициаторите за създаване на Съюз на играчите в мъжкия тур, чиято цел е била да осигури по-равномерно разпределение на парите от наградни фондове в Големия шлем сред състезателите, но Роджър Федерер и Рафаел Надал не са го подкрепили.

Това разкри Васек Поспишил в интервю за TSN. Канадецът е член на Съвета на играчите към ATP, но от известно време насам иска основаване и на съюз на тенисистите, който да защитава правата им. Световният №93 сподели, че 80 души от топ 100 са застанали зад създаването на независим съюз, както и 12 от представителите на първите 20 в ранглистата. Противопоставянето на Роджър и Рафа обаче е възпрепятствало процеса.

„Тенисът събира хора от целия свят. Така че да се обединят играчите не е толкова лесно, защото има противопоставящи се трудови закони в различните страни. Много е подвеждащо, сценарият е сложен. Но когато бях контузен миналата година, опитах да помисля върху това. Определено сме по-близо от всякога. Със сигурност сме по-обединени от преди“, каза Поспишил.

„Новак беше зад идеята от началото. В даден етап бяхме 80 от топ 100 тенисисти при мъжете, които са се подписали под писмото, Новак бе един от тях. Имахме и 12 души от топ 20, но когато се допитахме до Роджър и Рафа, те не подкрепиха идеята. Всъщност те просто искаха сами да говорят с организаторите на турнирите от Големия шлем – нещо, което бе срещу същността на това, което опитахме да направим. Много жалко, ако трябва да съм честен“, каза 29-годишният канадец.

Миналия август Федерер и Надал се завърнаха в Съвета на играчите към ATP с цел да обединят отново мъжкия тур. В него се водеха полемики дали президентът Крис Кърмоуд да продължи да ръководи асоциацията, като швейцарецът и испанецът го подкрепяха. От 2016 Новак Джокович е президент на съвета, а в него е и самият Поспишил.

„Провеждал съм страхотни разговори с Роджър. Много го харесвам, той е страхотен човек“, смята канадецът. „Напълно подкрепяше концепцията и се съгласи с много от въпросите, но накрая не застана зад същността на движението, което със сигурност забави малко хода си. В края на краищата, масата от играчи е по-важна от двама. Не можеш да имаш двама души, които след всеки турнир играят демонстративен мач. Това няма да отведе тениса много надалеч“, смята канадецът.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки