ФУТБОЛЪТ СЕ ЗАВЪРНА УДАРНО! Дортмунд разби Шалке в най-свирепото дерби на Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борусия громи с 4:0 за победа №800 в първия мач след прекъсването заради пандемията

ФУТБОЛЪТ СЕ ЗАВЪРНА УДАРНО! Дортмунд разби Шалке в най-свирепото дерби на Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борусия Дортмунд записа своята победа №800 в германската Бундеслига и то в най-дългоочаквания мач в света на футбола!

След принудителна пауза от над два месеца заради пандемията от коронавирус „жълто-черните“ продължиха серията си от успехи, разгромявайки у дома Шалке 04 с 4:0 в Рурското дерби от XXVI кръг.

С него дойде и официалният рестарт на сезона в Германия, а най-свирепото дерби в страната бе белязано от множество противоепидемични мерки.

Освен, че се игра пред празни трибуни, по време на срещата футболистите нямаха право да празнуват заедно попаденията, нито пък да получава указания от треньора, ако са на по-малко от два метра разстояние и той е свалил задължителната иначе маска за лице. 

Резервите също бяха наредени на разстояние, като сред тях бе и голямата звезда на домакините Джейдън Санчо. Те бяха лишени от услугите още на капитана Марко Ройс, Аксел Витцел и Емре Джан, но въпреки това не оставиха никакви шансове на своите гости.

Освен всичко друго, по време на загрявката травма получи младокът Джовани Рейна, който трябваше да е титуляр за първи път в Бундеслигата, но в крайна сметка остана извън групата.

Вместо него от първата минута започна Торган Азар, който се отличи с гол и асистенция. Същото стори и водещият реализатор на „жълто-черните“ Ерик Холанд, две попадения вкара Рафаел Герейро, докато с две асистенции блесна Юлиян Бранд. 

Домакините започнаха вихрено и можеха да открият резултата скоро след дългоочаквания от всички футболни фенове начален съдийски сигнал. 

Холанд обаче бе изпреварен в последния миг от вратаря на гостите, а малко по-късно домакините поискаха дузпа, но претенциите им не бяха уважени след разглеждане на ситуацията с ВАР. 

В 24-ата минута отново Холанд бе близо до гола, след като защитник на Шалке изчисти неубедително с глава и стрелецът имаше възможност да отправи удар по диагонала, ала не намери целта. 

В ответната атака Мануел Аканджи също не съумя да се намеси убедително в пеналта, където съперник се ориентира най-добре и нанесе мощен изстрел, който обаче бе спасен от Роман Бюрки. 

Това бе и една от малкото намеси в мача на швейцарския вратар, записал своя юбилеен двубой №200 за Борусия, но пък се оказа ключова, защото почти веднага след нея домакините поведоха. 

В 29-ата минута те организираха страхотна атака, при която Юлиян Бранд отклони технично към Торган Азар, а той достави чудесно центриране към Ерик Холанд и последният засече от движение в мрежата на гостите - 1:0. 

Голът бе десети през сезона за купения миналото лято норвежец и под номер 2500 във вратата на Шалке в исторически план. 

За съжаление на „кралскосините“ следващото попадение не закъсня, тъй като в последната минута на първата част вратарят им не изчисти добре топката и тя бе овладяна от домакините. 

После Бранд я подаде в коридор към връхлитащия в пеналта Рафаел Герейро, а той с изстрел по диагонала удвои аванса на Борусия.

Така почивката дойде при резултат 2:0 в полза на „жълто-черните“. 

Скоро след нея те оформиха класиката след нова отлична атака в 48-ата минута. 

Тя бе завършена от Торган Азар, който се възползва от втората в мача асистенция на Бранд, след като сам подаде за първото попадение в големия футбол след пандемията. 

По този начин Борусия поведе с 3:0 за по-малко от 50 минути игра и на практика реши голямото дерби в германския футбол още преди да е изтекъл първия час игра. 

Скоро, след като това стана факт, дойде и четвъртият гол. Той отново бе дело на Рафа Герейро, този път след чудесен пас на Холанд – 4:0.

Така в крайна сметка Борусия записа първата си домакинска победа в Рурското дерби от 2015 година насам и отчете пети пореден успех в Бундеслигата.

Благодарение на него хората на Люсиен Фавър събраха 54 точки и вече са само на една от лидера и шампион Байерн, който обаче е с мач по-малко.

Шалке остана с 37 в своя актив и без успех в редовното време на последните си 10 мача от всички турнири, като в предходните си пет шампионатни визити дори не успя да се разпише.

Борусия Дортмунд – Шалке 4:0

1:0 Холанд 29
2:0 Герейро 45
3:0 Торган Азар 48
4:0 Герейро 63

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БОРУСИЯ ДОРТМУНД: Бюрки, Пишчек, Хумелс, Аканджи, Хакими, Дауд, Дилейни, Герейро, Бранд, Азар, Холанд;

ШАЛКЕ 04: Шуберт, Кени, Сане, Тодибо, Настасич, Очипка, Макени, Сердар, Харит, Калигури, Раман;

Челси ще има нов президент от 2027 година

Изглежда няма да остане твърде много начело на отбора

Неймар говори с Лапорта за завръщане в Барселона

Договорът на Неймар с Ал Хилал е до лятото на 2025г

Барса иска звезда на Арсенал

Вижте подробности

Нови проблеми за Тонали и Нюкасъл

Разкриха още залози на халфа

Удар по Почетино преди рестарта

Бранителят получил удар в коляното

Окончателно! Алфонсо си тръгва от Байерн

Защитникът отказва да преподпише

Рома вече реши с кого ще замени Лукаку

Белгиецът почти сигурно няма да бъде откупен от Челси

Наполи бърза да подпише нов договор с Кварацхелия

Грузинецът има контракт до 2027г., но партенопеите искат да го задържат за още по-дълго

Байерн Мюнхен ще плати 12 милиона на Тухел

Баварците ще изплатят обезщетение на специалиста, въпреки раздялата по взаимно съгласие

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки