Ивет Лалова: Винаги се опитвам да оценявам важните неща

"Усещането да си обратно на пистата е невероятно"

Ивет Лалова: Винаги се опитвам да оценявам важните неща

Най-добрата българска спринтьорка в последните 15 години Ивет Лалова застана пред камерата на NOVA и сподели най-важните неща, които я вълнуват в днешни дни, когато епидемията от коронавируса е обхванала света. Светлината в тунела обаче се вижда, след като извънредното положение в страната вече приключи и Ивет може да тренира свободно на открито.

"Усещането е прекрасно. Тренирам през по-голямата част от годината навън и дори през последните месеци, през тези трудности, нямаше как да не съм, когато можеше, разбира се. По горите, по планините, по пътечките. Усещането да си обратно на пистата е невероятно", започна тя.

Лалова е на лагер в Тенерифе, Испания, когато научава за извънредното положение в България. Моментално решава да се прибере в София, а не в Риети, Италия, където живее и води подготовката си.

"Когато пристигнах от Тенерите, когато прекъснах своя лагер, за да се върна тук, след извънредното положение, което беше въведено, беше доста страшно. Бях под карантина и ми бе наложено за известно време да спра обаче се организирахме с една пътечка вкъщи. За мен беше много важно да не губя този обем на работа, капацитет на дишане. В бягането всички тези неща са много важни. Сега се опитваме да наваксаме. Надявам се, че успях с много работа и много трудности да сведя до минимум тази загуба. Благодарение на Симоне, който освен мой съпруг бе и 101% треньор. Роберто Бономи изпращаше програмата от Италия, но каза да се адаптираме. Въпросът бе просто да се движим. Винаги се опитвам да оценявам важните неща, защото без тях не може и те са тези, които някой път обръщат всичко", продължава Ивет.

"Приех го като едно предизвикателство. Поредната трудност, през която трябва да премина. Имала съм много, разбира се. Този случай е много различен. Това, което усетих бе едно обединение на хората. Всички в целия свят. Всички спортисти, всички атлети, всички хора, всички граждани бяхме поставени при еднакви условия и видях, че много хора преминаха доста по трудно през това нещо. Сега е много важно да си помагаме, да се мотивираме и да си вдъхваме сили да продължим напред", споделя Ивет.

"Хората са изплашени. Хората са много стресирани, не могат да се върнат нормално към техния си живот. Не знаят какво се случва. Тази масова психоза бе най-тежкото нещо. Там (в Италия) го изживяха много по-силно от нас, по-истински. Радвам се, че през цялото това време ние бяхме тук. Предпочетохме да бъдем тук и това бе правилният избор", убедена е Лалова.

"Опитвам се и към това решение (отлагането на Олимпийските игри за следващото лято) да подхождам философски. Да гледам на него като един добър избор. Като едно решение, което трябва да предпази изключително много хора. На първо място всички спортисти, треньори, организатори. В момента на всички ни е много трудно да си представим нещо много мащабно като олимпиада. В момента, в който излезе новината, аз разбрах, че това, което се случва в целия свят е доста по-сериозно и ще има доста по-големи поражения върху всички ни. Върху работата на всички нас. От друга страна ми дава огромна мотивация, защото това означава, че аз ще имам още една година спорт. Още една ще имам възможност да се подготвя. Защо не това да е една още по-добра подготовка и едно още по-добро класиране на олимпиадата", признава спринтьорката.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки