Петко Маринов: Сега е моментът да се намали броят на чужденците в НБЛ

"Никога в баскетболните среди не е имало такава омраза и такава неколегиалност. Много грозна картина"

Петко Маринов: Сега е моментът да се намали броят на чужденците в НБЛ

Легендата на българския баскетбол Петко Маринов е с положителна нагласа за промяна на броя чужденци в отборите от НБЛ. Маринов коментира пред "Тема Спорт" и представянето на своя тим А1 Академик.

 
"Това означава, че българските играчи имат бъдеще, но трябва да им се гласува доверие. Ние само с наши момчета завършихме пети, като имаме двама в основния състав на националния ни отбор, още трима в разширения. Лъчко (Димитров) спечели наградата за най-добър до 21 години, която вие инициирате. Затова смятам, че сега е моментът да се намали броят на чужденците в България, с най-много трима в състав. С петима американци се радваме на Балканската лига, това ли е целта? При всички положения, с това ниво на Балканската лига, за мен даже е обидно", сподели бившият старши треньор на "студентите" и настоящ консултант на тима.
 
"Едва излизаме от първите групи на евротурнирите, а вземаме американци, вместо българите да играят... Не го казвам, за да приличам на други хора, но в този наш проект израснаха качествени играчи. Имаме хубави момчета, те трябва да играят, но и да се държат за гушите. Не може да им се позволи да летят във въздуха, защото сърбите имат хубава приказка - "кой на високо лети, ниско пада". Да си ги държим с ред и дисциплина и много работа. Иначе лъжем себе си с тези американци, а всъщност сме на дъното. Важно е да има чужденци, но да са 2-3-ма и качествени. Тази година Левски Лукойл имаха качествени чужденци, миналата - Балкан, но това се случва рядко", добави той.
 
Маринов засегна темата и за нападките между отборите и различията в мненията им. 
 
"Първо искам да ти кажа, че аз съм от 62-ра година в баскетбола, 63-та спечелих първия си медал. Никога в баскетболните среди не е имало такава омраза и такава неколегиалност. За голямо съжаление, аз трябва да го кажа това. Много грозна картина. Когато сме по-слаби, ставаме комплексари. Много ми се иска след пандемията да започнем на чисто, с нов манталитет. Трябва много неща да променим. Не може малка държавка като нас, на която много ни се отдава спортът, да си рушим всичко сами", обясни легендарната фигура.
ОБЗОР: Спартак, Рилецо и Левски завършиха с победи редовния сезон в НБЛ

Вижте четвъртфиналните двойки и крайното класиране

Академик (Пловдив) завърши с категорична победа сезона в НБЛ

След 125:92 над Берое

ОБЗОР: Денвър обрърна ЛА Лейкърс в плейофите на НБА

Вижте подробности

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Сибиу и Павлин Иванов отпаднаха от баскетболното първенство на Румъния

Вижте подробности

ЦСКА надви Черно море с невероятен спектакъл с 204 точки (ВИДЕО)

Двата отбора играха за честта си и направиха страхотно шоу за феновете

Шумен лиши Ямбол от плейофите, Левски взе квотата

Шуменци записаха четвърти пореден успех след 84:71 в мача от 32-ия кръг

Дончич, Гилджъс-Александър и Йокич са номинирани за MVP на редовния сезон

Вижте всички номинации в НБА

ОБЗОР: Бостън, ЛА Клипърс, Милуоки и Оклахома стартираха с победи в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от първия кръг в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки