Милен Николов: Няма какво да се лъжем, на Янтра ще ни е трудно във Втора лига

Габровският клуб беше промотиран във втора девизия след като бе есенен първенец в Северозапада

Милен Николов: Няма какво да се лъжем, на Янтра ще ни е трудно във Втора лига

 Отборът на Янтра (Габрово) официално се завръща в професионалния футбол.

Това стана ясно след последната среща на Управителния съвет на клуба, на която бе взето решение габровци да се възползват от открилия се пред тях шанс. Както е известно, след преустановяването на шампионата в аматьорския футбол Янтра получи правото да участва във Втора лига като стана есенен първенец в Северозапада. Изпълнителният директор Милен Николов говори за ситуацията на стадион „Христо Ботев“, предстоящото участие във Втора лига и множеството задачи, които ръководството има да реши.

- Господин Николов, след 12 години пауза Янтра (Габрово) отново си извоюва правото да играе в професионалния футбол. Привържениците на отбора обаче все още очакват официална информация дали клубът ще се възползва от него?
- Всичко това е нормално и разбираемо. Габрово е футболен град, а Янтра – сериозно име у нас. Логично, след като толкова дълго време клубът не е бил сред професионалистите, сега ентусиазмът е голям. Ние добре обсъдихме и преценихме ситуацията и въпреки че сме наясно, че няма да ни бъде никак лесно, единодушно, със сериозната подкрепа на кмета г-жа Таня Христова, взехме решение да дадем възможност на Габрово отново да мечтае за големи футболни мачове. Така че, ако трябва да го поднесем като официална информация – да, Янтра ще участва във Втора лига през следващия сезон.

- Ще може ли отборът да бъде конкурентоспособен във Втора лига спортно-технически и най-вече финансово?
- Няма какво да лъжем и себе си, и феновете. От финансова гледна точка ще ни бъде изключително трудно да бъдем конкурентоспособни на който и да е от останалите отбори. Сигурен съм, че ще сме с най-малкия бюджет в групата. Все пак вярвам, че този ентусиазъм сред феновете ще се материализира и във финансова подкрепа от страна на местния бизнес, където, сигурен съм, също има привърженици на отбора. Да, ще ни отнеме време и усилия да се преборим за това, което ни е нужно, но си заслужава да опитаме. Би било несправедливо в този момент, при така развилата се ситуация, да не се възползваме от шанса, който се открива пред нас. Няма и да е честно спрямо феновете. Ако сега не влезем, когато сме първи, кога? Ако сега не намерим смелост да се изправим пред определено голямата трудност, която ни очаква, няма да имаме оправдание пред привържениците. Нито пък ще имаме очи да ги молим за подкрепа, ако сме ги разочаровали дълбоко с отказ от участие във Втора лига. Кой би ни повярвал, че ще гоним професионалния футбол догодина например, след като тази, когато сме имали „златна възможност“, не сме я използвали. Тук е мястото да призова колкото се може повече заможни фенове и габровски фирми да ни подкрепят.

- Как ще бъде окомплектован съставът, който ще представя града в професионалния футбол?
- Този отбор е на Габрово и ще остане такъв дори и след промоцията му в професионалния футбол. Момчетата заслужиха да им бъде гласувано доверие с представянето си през есента и по време на зимната подготовка, както и за проявеното разбиране по време на извънредната ситуация. Да, със сигурност ще имаме нужда от няколко нови попълнения, но гръбнакът на отбора ще бъде съставен от габровци. А и какъв по-добър пример за подрастващите от това да виждат своите батковци и треньори в професионалния футбол.

- Ще бъдат ли покрити необходимите критерии за лицензиране за Втора професионална лига?
- Едно от първите неща, които направих след като приех предложението на Янтра, бе да вляза в контакт с БФС именно във връзка с лицензирането за Втора лига. Благодарен съм на г-н Неделчо Михайлов и лицензионния мениджър Георги Лалев, че още януари месец откликнаха на молбата ми, посетиха стадиона и клубната база и дадоха ценни съвети и препоръки точно в тази насока.

-  Ще може ли стадион „Христо Ботев“ да отговори на изискванията за провеждането на срещи от второто ниво на професионалния футбол?
- Пътят към професионалния футбол за мен минава първо през стадиона. Неслучайно, както казах, още от януари действаме в тази насока. Какъв е смисълът да се бориш за промоция в професионалния футбол, ако нямаш възможността да играеш на собствения си стадион? Какъв е смисълът от 30 или 34 гостувания, куп пари на вятъра за пътувания и наеми. Но да оставим парите настрана. Дори и да няма финансово разхищение, какъв е смисълът да говорим разпалено за така жадуваното завръщане в професионалния футбол, когато Янтра няма да играе у дома си и няма да се радва и да радва своите привърженици. Пак ще кажа – стадионът бе един от основните ни приоритети. Янтра трябва да приема съперниците си на ст. „Христо Ботев“ и да даде възможност на всеки един да си припомни славните дни на клуба, но не по радиото, по телевизията или пък в интернет, а на трибуните. Тук е мястото да благодаря на „Общински спортни имоти“ за бързата реакция и многото хубава работа, която се свърши до момента. Реновираха се изцяло помещенията в административната сграда, бяха поръчани и изработени чисто нови скамейки, съблекалните се ремонтират. Промяна има и тя е видима и с просто око. Чакат ни още ремонтни дейности, но аз съм убеден, че Янтра ще играе в Габрово.

- Вече беше обявено, че новият сезон във Втора лига ще стартира след два месеца, на 24-ти юли. Работи ли се вече по плана за подготовка?
- Разликата между аматьорския футбол и Втора лига е много голяма – и в организационен, и в спортно-технически план. Време за губене няма, тъй като до началото на новия сезон остават точно два месеца. Вече има проведени разговори с няколко отбора за контроли, като през предстоящия подготвителен период ще търсим сериозни съперници, за да можем да свикнем с темпото на играта, с футбола, който се практикува във Втора лига. Зимата, когато загубихме с 0:4 от Литекс, ясно се видя, че нивото в двете групи е коренно различно.

- В Янтра сте вече от пет месеца, макар че близо половината от този период премина под блокадата на коронавируса. Какво беше свършено в този период и какво тепърва предстои?
- Мисля, че не малко неща бяха свършени за този период от време. Някои вече видими към настоящия момент, други – ще се усетят на по-късен етап. Това, че не се говори, не означава, че не се действа в конкретна насока. Случиха се много положителни неща в организацията на клуба, в междуличностните отношения. Стадионът придобива коренно различен вид. В школата започва да се налага някакъв ред, организират се инициативи с юношите. Същевременно маркетингово клубът започва да се позиционира все по-добре и по-добре. Имаме още много идеи, като само половината от тях да реализираме, ще бъде чудесно. Вярвам, че ще продължим да вървим в положителна насока.

Играчите на Спартак Вн напълниха джобовете

Вижте подробности

Кръгът във Втора лига: Добруджа, Септември, Монтана и Спартак (Варна) с победи

Вижте всички резултати от кръга

Нова порция Втора лига днес с още седем срещи

Всички мачове започват в 15:30ч.

В Ловеч: Кръгът във Втора лига започна с реми

Литекс и Спартак (Плевен) не си вкараха гол – програма и класиране

Капитанът на Спартак Вн пострада

Вижте подробности

Треньорът на „соколите“ обяви какво ще иска от тях

Вижте

Монтана удари дубъла на ЦСКА 1948 и излезе четвърти

Успех с 2:0 на стадион „Арена Царско село" за отбора от северозапада

Беласица победи Марица на "Царя" и е над опасната зона

"Комитите" стигнаха до успех с 2:0

Преминал през Пирин (Благоевград) американец може да се завърне в България

Десмънд Уилямс е карал тестове в състава на тима от Благоевград

ЕФБЕТ ЛИГА
Трета Лига
Футзал

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки