Реал и Манчестър Юнайтед остават най-скъпите отбори в света

Ливърпул изпреварва Челси и Манчестър Сити в класацията

Реал и Манчестър Юнайтед остават най-скъпите отбори в света

"Реал" Мадрид продължава да е най-скъпият футболен тим в света!

Въпреки, че "белите" не са триумфирали в Шампионската лига и в Примера дивисион от 2017 г. насам, мадридският гранд държи своята лидерска позиция в класацията на Кей Пи Ем Джи.

В нея фигурират 32 клуба, които в последните 5 години не са изпадали от топ 50 на ранглистата на УЕФА.

Те се оценяват не само по това колко скъпи футболисти играят в тях.

Взима се предвид влиянието в социалните мрежи, както и печалбата на клуба. Класацията се изготвя година за година за година, като представените данни са за периода до 1 януари

Когато се комбинират тези критерии, става ясно, че стойността на "Реал" Мадрид възлиза на 3,478 млрд. евро. При това "белите" записват покачване на тази стойност с 8% за 2019 г. Това се дължи най-вече на успешните рекламни договори на клуба.

Второто място също е непроменено. Стойността на "Манчестър Юнайтед" е оценена на 3,342 млрд. евро. "Червените дяволи" също покачват впечатляващото число с 4%.

"Барселона" изпреварва "Байерн" Мюнхен на третата позиция. Каталунците са успели да увеличат стойността си с цели 19,3%. Всъщност за последните 5 години "Барса" е увеличила тази сума с 50%. Днес стойността на клуба се оценява на 3,193 млрд. евро.

"Байерн" също записва леко покачване на сумата (6,7%). Така баварците са оценени на 2,878 млрд. евро.

Следва първенецът в Шампионската лига през 2019 г. - "Ливърпул". Мърсисайдци очаквано се изкачват в класацията и отборът вече струва 2,658 млрд. евро. Покачването на стойността е с впечатляващите 26,9%.

Спад отбелязват "Манчестър Сити" (2,606 млрд. евро, повишаване с 5,9%) и "Челси" (2,218 млрд. евро, спад с 0,4%).

Клубът, който регистрира най-голямо покачване на стойността си, е "Галатасарай". Турският тим е на 27-а позиция, оценен е на 366 млн. евро, което е покачване с 48,9% спрямо предния период.

"Пари Сен Жермен" също може да се похвали със скок на стойността от 45,3%. Неймар и компания вече са на 9-о място в класацията - 1,911 млрд. евро.

Другият турски гранд "Бешикташ" отстъпва с цели 8 позиции и вече е 31-ви. Стойността му е оценена на 310 млн. евро, а спадът е с 19,2%.

От компанията за одит и финансови услуги уточняват, че данните са преди пандемията от коронавирус, която неизбежно засегна и футболните клубове. През 2021 г. със сигурност ще видим интересни размествания.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки