БФС подготвя категоризация на клубовете

Тя ще засегне особено сериозно тези тимове, които са от ниските ешелони

БФС подготвя категоризация на клубовете

Българският футболен съюз подготвя проект за категоризация на клубовете в страната, което ще засегне особено сериозно тези от ниските ешелони. Въпросната категоризация ще дава отговор най-вече за тежестта на един клуб във футболния живот на страната.

Така например клуб, който е традиционен и от областен град, но играе в Трета лига, ще бъде в различна категория с друг клуб от Трета лига, който е от малко населено място или дори село. Категорията на всеки един клуб ще влияе при подаването на документи за професионален лиценз или при молба за участие в определена дивизия на футболния шампионат.

Самата категоризация ще се базира на няколко типа критерии, в това число традиции и принос към българския футбол в миналото. Друг критерий ще бъде потенциал за развитие. Също така тази подредба ще има значение и за развитието на юношеските школи, а също така и при евентуална държавна помощ за проекти или подкрепа за базата.

В най-развитите европейски страни подобен регистър на клубовете отдавна има, като първи е въведен в Англия и Франция. В Англия влияе много за определянето на нивото на академиите, като има сериозни клубове от Висшата лига, които имат академии в Категория 2. Така например елитни отбори като Кристъл Палас и Шефилд Юнайтед са в категория 2, а тимове извън Висшата лига като Блекбърн, Дарби Каунти и Фулъм са в категория 1.

Във Франция пък клубовете могат да искат извънреден лиценз за школите си. Така Академията на Метц, която има пет терена само за подрастващите, собствено училище и е подписала множество договори за сътрудничество, винаги е в Категория Елит, докато мъжкият отбор се движи между Лига 1 и Лига 2.

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки