Красен Кралев: Възстановяването на спортната икономика трябва да бъде приоритет на ЕС

"Бюджетите на спортните федерации за 2020 г. остават непроменени", каза още министърът

Красен Кралев: Възстановяването на спортната икономика трябва да бъде приоритет на ЕС

 Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на спорта на ЕС. Тя бе посветена на справянето с последствията от пандемията от COVID-19 върху сектор „Спорт“ и се фокусира върху възобновяването на сектора в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Конференцията бе председателствана от Загреб от държавния секретар на Хърватия за спорта г-н Томислав Дружак. В срещата се включи и европейският комисар с ресор “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел.

„Възстановяването на спортната икономика е огромна отговорност за всички държави-членки, Европейския съюз и спортното движение и трябва да бъде един от основните стълбове в следващия работен план на ЕС за спорта. Убеден съм, че обединени ще се справим с това предизвикателство и ще осигурим възможно най-добрите възможности за следващите поколения“, каза министър Кралев и допълни, че  спортът трябва да отговаря на условията за получаване на подкрепа от ЕС чрез финансирането, предвидено в актуализирания бюджет на ЕС за следващия програмен период, включително структурните фондове, инструмента за възстановяване на ЕС след COVID-19, програма „Еразъм+“  и всички други съответни програми.

На равнище ЕС България от самото начало подкрепя координирания подход за справяне с последиците от пандемията върху спорта.

„Ефективното ограничаване на разпространението на вируса ни позволи постепенно да възобновим сектор „Спорт“ от началото на месец май“, посочи спортният министър и запозна своите колеги с програмата за възстановяване на спортните дейности на ММС.

„Възобновяването на спортните дейности повдигна духа на българите. Въпреки това, е много важно всички спортисти и граждани да бъдат максимално внимателни, докато не се намери ефективно лечение срещу вируса“, допълни Красен Кралев.

Министър Кралев подчерта, че опазването на здравето и живота на българските граждани и спортисти е най-важният приоритет на българското правителство. В същото време, още на много ранен етап България започна да предприема мерки за смекчаване на отрицателното влияние на пандемията върху спортната икономика. „Правителството също така гарантира, че бюджетите на спортните федерации за 2020 г. остават непроменени въпреки големия брой отменени спортни събития. Тези средства ще бъдат използвани за тренировъчни лагери и дейности. България планира да удвои финансирането на спортните клубове през 2021 г.“, допълни още той.

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

Нургюл Салимова с нова победа в Рейкявик

Вижте подробности

Манол Иванов: Надявам се, че заедно ще променим нещата

Вижте какво заяви кандидатът за президент на БФС

Делегатите отсвириха екипа на Бербатов

Вижте подробности

Разкритие: Агенти на ДАНС следят Конгреса

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки