Спортни легенди приветстваха откриването на уникална фотоизложба пред НДК (СНИМКИ)

Стефка Костадинова с ценен подарък към „София – евростолица на спорта“

Спортни легенди приветстваха откриването на уникална фотоизложба пред НДК (СНИМКИ)

 Десетки спортни легенди, олимпийски, световни и европейски шампиони на България се събраха за откриването на авторската фотоизложба на Иван Йочев, представена от „София – европейска столица на спорта“ и БОК. 28 уникални снимки на изтъкнатия фоторепортер представят в градинката пред НДК част от най-паметните мигове и личности, оставили ярка следа в историята на българската столица.

Сред присъстващите бяха великите спортни личности Стефка Костадинова, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Петкана Макавеева, Васил Етрополски, Димитър Пенев, Ренета Камберова, Живко Вангелов и др. Сред гостите блестяха и трите талантливи момичета - лица на „София – евростолица на спорта“ Християна Тодорова, Александра Фейгин и Йоана Илиева, на които са посветени специални пана от изявите им като поведенчески модели и примери за подрастващите в инициативата.

„Поздравявам автора Иван Йочев за прекрасните фотоси, те са част от историята на нашите велики шампиони, част от българската спортна история. Негови снимки са закупени и ползвани от водещите новинарски агенции и спортни издания по цял свят, което е атестат за майсторство и професионализъм. Желая на всички фотографи и журналисти да имат в бъдеще още много подобни моменти, които да запечатват чрез своите обективи за поколенията,“ заяви в емоционалното си слово предедателят на БОК Стефка Костадинова.

Веднага след това тя връчи голяма рамкирана своя автентична снимка от световния рекорд в скока на височина на Фондация „София – европейска столица на спорта“. „Благодаря на Столична община за всичко, което прави през последните години в спорта и по-специално в масовия спорт. Тази инициатива става все по-популярна и точно за това искам чрез нея да кажа на всички: „Гледайте нависоко и преследвайте своя връх… Защото ние, българите можем!“ каза Костадинова при връчването на снимката с нейния автограф и надпис 209 см.

Ценният подарък бе приет от зам.-председателя на Фондация „София – евростолица на спорта“ Анатоли Илиев, който благодари и заяви: „Присъствието на толкова спортни легенди тук е много силно признание за професионализма на един от най-добрите спортни фотографи у нас.  Радваме се, че инициативата „София – европейска столица на спорта“ и авторът на фотоизложбата Иван Йочев събират на едно място знаменити спортни личности. Столична община и „София – европейска столица на спорта“ продължават усилията за популяризиране на спорта и по този начин да се предоставят все повече и повече възможности на жителите и гостите на града за активен и здравословен начин на живот,” каза още Илиев.

В краткото си емоционално слово фотографът Иван Йочев благодари на всички гости за добрите думи и интереса към изложбата. „Професията на спортен фотограф ми даде възможност да бъда свидетел на част от ценните и незабравими мигове в историята на нацията. Благодаря на Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова, на БОК в лицето на Стефка Костадинова, на „София – европейска столица на спорта“ и на моите работодатели, че имам възможността да представя своите творби днес пред вас,“ каза развълнуваният автор.

Иван Йочев е спортен фотограф, запечатал чрез снимките си исторически за България мигове и личности в последния четвърт век. С изложените фотоси той представя спорта в София през годините. Негови снимки са ползвани от световните агенции Reuters, AFP, AP, Getty Images и EPA, както и от много от водещите спортни издания в Европа. През годините Йочев работи за: вестниците „24 часа“ и „7 дни спорт“, както и за интернет агенция “Спортал“.

С колоритната изложба и авторитетното присъствие днес инициатива „София – евростолица на спорта“ отбеляза символичния рестарта на многото събития и активности, които са залегнали в календара на Фондацията - част от тях вече пренасрочени за по-късни дати до края на годината.

Фотографиите са изложени до 10 юни на постаментите в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм Кравай.

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки