Скандал в световните щанги: Липсват над 10 милиона, покрити са 40 положителни проби

Вижте какво откри независимото разследване за корупция

Скандал в световните щанги: Липсват над 10 милиона, покрити са 40 положителни проби

Липсата на над 10 милиона долара, 40 покрити положителни теста за допинг и здраво купуване на гласове на последната два конгреса на Международната федерация по вдигане на тежести.

Това откри независимото разследване за корупция в този спорт, което бе представено от канадския юрист Ричард Макларън.

Макларън нарече вече бившият президент Тамаш Аян "автократ и авторитарен ръководител" на спорта, който управлява 44 години.

Според Макларън унгарецът е бил "обсебен да контролира" и е създал "култура на страха" дори след като бе отстранен от поста през януари.

Неговият силен контрол са накарали много членове на IWF да не съдействат на разследването и "изненадващо изпари апетита им към разкриване на проблемите".

Купуването на гласове се е правило от брокери, които са плащали кеш не само за Аян да бъде президент, но и неговите хора да влязат в управата.

Разследването стартира след като документалния филм "Господарят на тежестите" се появи по ARD през януари.

Аян първо временно напусна поста си, след което хвърли оставка на 15 април и остави всичко в ръцете на американката Урсула Папандреа.

Макларън обясни, че неговите хора са направили над 50 разпита на свидетели и са говорили с много други, които биха имали доказателства по разследването.

"В най-общ смисъл открихме организация, която се управлява от близо половин век по автократен начин, като нейният лидер е контролирал всичко в нея", заяви Макларън.

"Тази мания за контрол е създала култура на страх, която пречи да се управлява нормално. Открихме систематични провали на управлението и корупция на най-високи нива в IWF. На всичко отгоре страхът продължи и след оставката на Аян. Въпреки изискванията за пълно съдействие, само двама вицепрезиденти от пет, без временния президент, се съгласиха да говорят. Успяхме да говорим само с двама от осем члена на изпълнителното бюро и с един от петима президенти на континентални федерации. Един от тях категорично отказа дори среща. Най-смущаващото е, че само четирима от 20 президенти или генерални секретари на национални федерации, с които бе направен опит за контакт, се отзоваха на покана. И само един от тях даде информация от изключителна важност за разследването. Някои дори се опитаха да ни мамят. Само един състезател намери сили да говори с разследващите", каза Макларън, цитиран от "24 часа". 

Най-важните разкрития, които бяха обявени в Торонто, са свързани с управлението, липсата на средства и купуване на гласове.

"Авторитарното управление на Аян води до нефункционално, неефективно и напълно измамно виждане на управителния съвет към това, което се случва. Всичко се е правило през няколко механизма за контрол. В следствие на това Аян е предотвратил всеки друг, освен себе си да има представа какво се случва", се казва в доклада.

"Най-основният механизъм за контрол е тиранията на кеша. Той се събира, тегли и харчи, като само и единствено Аян зае за какво. Основните източници за този кеш са глобите за допинг, които са плащани лично на президента. И тегленията, които са главно преди големи състезания и изборни конгреси. Абсолютно е невъзможно да се определи колко от парите са били използвани за покриването на реалните нужди на организацията", се допълва в доклада.

Според разследването липсват точно 10,4 милиона долара.

"Щангите имат доста сериозна история с допинга. Над 600 състезатели за последната декада са с положителни проби. И докато Аян се е опитвал да влияе на антидопинговата комисия, истинският проблем е културата за използване на допинг в този спорт. Ние открихме 40 положителни проби, скрити в документацията на федерацията. Те включват златен и сребърен медалист от олимпийски игри. Документите вече са изпратени на Световната антидопингова агенция", се казва още в документа.

Единствено няма открити доказателства за неправомерни действия от страна на унгарската антидопигоав агенция, която управляваше всички проби до скоро.

Световната антидопингова агенция и МОК са получили документа, като и двете организации обявиха, че ще продължат разследването.

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки