"Споделени игри" на Витоша отново зарадваха стотици хора със специфични потребности (СНИМКИ)

Празникът бе открит от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк "Витоша"

"Споделени игри" на Витоша отново зарадваха стотици хора със специфични потребности (СНИМКИ)

За втора поредна година „Споделените игри“ на Витоша се превърнаха в голям спортен празник със значим социален ефект. Организираното от „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“ и Природен парк Витоша събитие събра на Игликина поляна стотици желаещи да покажат и докажат, че хората в неравностойно положение могат да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения. Форумът цели също така да предизвика по-толерантно и ангажиращо отношение към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество.

Празникът бе открит от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша", която пожела на всички дошли да се забавляват със спортните и туристически активности и благодари за силната отдаденост на благородната кауза. С топли думи към присъстващите се обърнаха Дойчин Боянов от НСА и СК „Вертикален свят“ и Анатоли Илиев - зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“.

Голямата новина обявиха от проект „Различните деца на България“, които даряват специална комбинирана люлка - везна. Съоръжението е пригодено за деца в инвалидни колички и ще бъде поставено след като бъде излята необходимата специална бетонна площадка до сетовете на Игликина поляна за да може да се използва от всички обичащи спорта деца и младежи със специфични потребности.

На поляната днес се практикуваха 12 различни дисциплини. От ранна утрин капитаните на отделните отбори, подпомагани от доброволци, преподаватели в НСА и членове на асоциации на хората в риск подготвяха отделните спортни арени, в които хора със специфични потребности получаваха напътствия и възможност да спортуват: тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдни игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, работни ателиета, щафета с жулиен колички, подвижни игри: голяма топка и др.

„Споделените игри“ целят да покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество.

Тази година традицията бе продължена със занимания в 12 вида спорт, игри и викторини, в които взеха споделено участие стотиците присъстващи хора в неравностойно положение. В организацията активно се включиха Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта бе по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и хора с различен вид специфични потребности. Наред с това - да се запознаят участниците в отделните спортни активности с възможностите и спецификите на видовете спорт при занимания на хората в неравностойно положение.

Благотворителната инициатива продължава

„Споделените игри“ се явяват продължение на добилата огромна популярност инициатива в помощ на хората в неравностойно положение. По идея на Дойчин Боянов и със съдействието на 16 суперспортисти през април 2018 година бе осъществен проектът „Един ден на Витоша“. Той бе организиран от СК "Вертикален свят", Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“ в партньорство с Национална спортна академия "Васил Левски" и спомоществуватели.

Инициативата имаше благотворителна цел – да подпомогне кампанията „Витоша – достъпна за всички“ и да набере средства за изграждане на алея и спортни площадки в местността Игликина поляна за хора с физически увреждания. Ефектът бе продължен с организирането на фокусиралия огромен интерес филм „Един ден на Витоша“ в кино „Люмиер“ през юли 2018 г. и дебютното издание на спортния фест „НДК – 360“ през септември същата година. В крайна сметка чрез благотворителната кампания бяха събрани над 11 000 лв., които бяха инвестирани в строителството и завършването на спортни сетове за хора в неравностойно положение на Игликина п оляна. Отделно Фондация „София – европейска столица на спорта“ подпомогна кампанията с 10 000 лв. и инициира рехабилитацията на пътя до Игликина поляна за да имат хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

От първото издание на „Споделени игри“ бе заснет филм, който се планираше да бъде презентиран в училищата, но здравната обстановка пренасрочи това за есента. Към него ще бъдат добавени и кадри от тазгодишното издание на инициативата. Този учебен клип цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората с физически увреждания и техните проблеми в съвременното общество.

Събитието цели още социализация и интеграция на хора с увреждания чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активният начин на живот чрез спорт. Вече няколко години тече процеса по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма.

Сега, с успешното второ издание на „Споделени игри“, организаторите декларираха силна амбиция да продължат дейностите по тази благотворителна инициатива, а събитието да се утвърди като традиционно.

Черно море призовава феновете си да се включат в благотворителна инициатива

За Великден, вижте какво пишат „моряците“

ПРЕКРАСНО! Ивет Лалова стана майка

Роди се Тиаго Колио

Щастливият Стоичков обяви, че ще става дядо за втори път

Малката му дъщеря Христина е бременна, а бебето ще се появи на бял свят през октомври

Скандал с изнасилване разтърси Висшата лига!

Двама футболисти са задържани от полицията

ЦСКА отбеляза Деня на Земята

„Благодарим на всички, които се включиха в нашата кампания и върнаха дрехи за рециклиране“

Райс защити половинката си, тя изтри всичко от мрежата

„Жена ми е любовта на моя живот и за мен няма начин тя да стане по-добра"

Каранга на парти преди Арда – ЦСКА

Вижте подробности

Григор преодоля страховете си и изкара книжка за яки мотори

Вижте подробности

Авто-мото изложбата "Ние сме България" се провежда този уикенд край Варна (СНИМКИ)

Събитието представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки