Цената на футболистите ще спадне с 18 процента, твърди експeрт

"Футболистите с най-високо стойност, ще загубят около 13 процента от цената си"

Цената на футболистите ще спадне с 18 процента, твърди експeрт

 Спирането на футболните първенства заради пандемията от коронавирус ще доведе до общ спад в цената на играчите от 6,6 милиарда евро. Това предположение направи директорът по спортните въпроси на една от най-големите счетоводни организации в света КПМГ Андреа Сартори. Според Сартори, цитиран от "Ройтерс", това ще доведе до спад с 18 процента средно в цената на футболистите. Той обаче ще бъде по-малък при най-добрите и доста по-сериозен при по-евтините играчи.

"В топ 10 на първенствата на Европа спадът е 6,6 милиарда евро, което е загуба за пазара от около 18 процента. Футболистите с най-високо стойност, може би около 20-30 играчи като Мбапе, Салах, Азар и Неймар, ще загубят около 13 процента от цената си", посочи Сартори. Според него евентуалното прекратяване на всички големи първенства, както стана във Франция, щеше да доведе до общи загуби от над 10 милиарда евро на трансферния пазар.

Според него кризата няма да повлияе особено на дължината на договорите на играчите, но със сигурност ще намали възнагражденията им. "Очаквам да има много повече размени на играчи. По-малко монетарни транзакции и повече наеми, но не е задължително да очакваме по-голям брой свободни агенти. Повече клубове ще бъдат много внимателни през следващия трансферен прозорец и ефектът ще бъде видим в следващите от 18 до 24 месеца", добави финансовият анализатор. Той добави, че най-лесният начин за преодоляване на кризата е разхлабването на финансовия феърплей и най-вече отмяната на неговото основно правило за нулиране на бюджета между приходи и разходи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки