Барса пак е с 5 точки пред Реал, новата перла и Меси блестят на „Камп Ноу“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лидерите в „Ла Лига“ с пестеливо 2:0 над закъсалия Леганес, Пике се контузи

Барса пак е с 5 точки пред Реал, новата перла и Меси блестят на „Камп Ноу“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Барселона остана без загуба у дома през новия век в шампионатен мач, игран в дните от вторник до петък включително.

Това стана факт, след като каталунците победиха с 2:0 гостуващия Леганес и отново се откъснаха с 5 точки на върха пред преследвача Реал Мадрид.

Лидерите в класирането отбелязаха по едно попадение преди и след почивката на своя „Камп Ноу“ като първото от тях бе дело на тийнейджъра Ансу Фати, а второто – на обичайния заподозрян Лео Меси.

Капитанът бе точен от дузпа, докато младокът, за когото според последните информации от Барса са отказали оферта на стойност 150 млн. евро от Манчестър Юнайтед, откри резултата точно преди паузата.

Иначе срещата във вторник вечер започна с минута мълчание в памет на починалите от коронавирус по света и бе прекъсвана за кратко в средата на двете полувремена, за да могат футболистите да отдъхнат.

Гостите пък определено трябва да съжаляват, че не вкараха първия гол в мача от 29-ия кръг на „Ла Лига“, защото имаха две страхотни възможности да реализират.

В 11-ата минута завърналият се след наказание централен защитник Клеман Лангле трябваше да чисти топката пред голлинията, тъй като Леганес организира бърза атака, а опитът за изкуствена засада на Барса несполучи.

Гостите останаха с числено преимущество в наказателното поле и Мигел Герейро получи отличен пас с глава. Той стреля по диагонала, успявайки да преодолее излезлия да го пресрещне вратар Тер Щеген, но не и френският бранител, който с пета предотврати сигурен гол.

Малко по-късно отново Герейро, играещ под наем от Олимпиакос, имаше невероятен шанс да открие резултата. Ударът на 29-годишния нападател обаче мина покрай страничната греда и излезе в аут.

От своя страна Барселона трудно успяваше да стигне до чиста голова възможност, тъй като капитанът Лионел Меси бе спиран, най-често с нарушение, а партньорът му в атака Антоан Гризман не бе на нужното ниво и пропусна с глава.

Малко преди почивката обаче на сцената излезе другият футболист от нападението на каталунците - Ансу Фати.

17-годишният суперталант откри резултата в 42-ата минута с диагонален изстрел от границата на наказателното поле, след като получи пас от Жуниор Фирпо.

Така тийнейджърът реализира шестото си попадение през кампанията и даде аванс на Барселона до почивката.

Скоро след нея той бе заменен - в 54-ата минута отстъпи мястото си на Луис Суарес, а не след дълго Барса вкара втори гол.

Това се случи в 65-ата минута, когато Лео Меси изведе друга резерва - Нелсън Семедо, който напредна и прати топката към наказателното поле, където Антоан Гризман елегантно я насочи в мрежата.

Попадението обаче бе отменено след намеса на ВАР заради засада на португалския краен бранител.

Малко по-късно Меси проби самостоятелно и остана на крака при няколко поредни опита да бъде фаулиран.

Аржентинският маестро опита двойно подаване в пеналта, където бе съборен и Барселона получи дузпа.

Зад топката застана самият Меси и хладнокръвно я насочи в обратния на вратаря ъгъл, за да направи резултата 2:0 със своето 26-о попадение през сезона за Барса.

До края повече голове не паднаха, тъй като домакините намалиха оборотите заради предстоящата им в петък визита на Севиля, но в нея те вероятно ще трябва да се справят без Жерар Пике, който бе заменен заради контузия в коляното. 

Преди ключовия сблъсък те имат 64 точки, с пет повече от Реал, който в четвъртък вечер приема Валенсия, докато Леганес остана с 23 в своя актив и вече е на последна позиция в класирането.

БАРСЕЛОНА - ЛЕГАНЕС 2:0

1:0 Ансу Фати 42
2:0 Лионел Меси 69, дузпа

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Серхи Роберто, Пике, Лангле, Жуниор Фирпо, Ракитич, Бускетс, Артур, Гризман, Меси, Ансу Фати;

ЛЕГАНЕС: Куеяр, Бустинса, Тарин, Ерасо, Джонатан Силва, Меса, Ресио, Гереро, Авазием, Айтор, Рубен Перес;

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки