Български плувец със свое място в Музея на спорта в София

Цанко Цанков се нареди до легендите Таня Богомилова и Петър Стойчев

Български плувец със свое място в Музея на спорта в София

 Цанко Цанков, който стана първият човек в хилядолетната история на Черно море преплувал Бургаския залив ( 47 километра) през миналата година, от скоро има своето запазено място в Музея на спорта в София. Няколко месеца след голямото постижение, Цанков остави плувния си екип на уредника на музея Катя Иванова и заслужено се нареди до легендите Таня Богомилова и Петър Стойчев, които също имат свой кът в спортния музей на България.

"Много съм радостен и горд, че вече всеки, който влезе в музея ще може да види плувния костюм и очилата с които направих историческото плуване на 17 юли 2019-та година. Винаги съм мечтал да реализирам нещо голямо в спорта, което да бъде видяно и от следващите поколения. Никога няма да забравя емоцията и адреналина от преплуването на разстоянието от нос Емине до Маслен нос, както и страхотното посрещане след като излязох от водата. Сигурен съм, че с моя рекорд ще дам пример на много деца, които искат да сбъднат мечтите си”, каза Цанков.

В момента Цанко Цанков тренира в родния Бургас за ново постижение, като този път усилията му са насочени към 12 часово плуване без прекъсване в 50 метров басейн.

"Идеята ми е да направя и тази година нещо историческо. Досега подобен рекорд никой не  е правил. 12 часа без спиране в басейн с олимпийски размери. Събитието ще бъде на 1 август в Парк „Арена ОЗК” в Бургас и  тренирам изцяло за него. Ще бъде изключително трудно, но съм убеден, че ще се справя и с това предизвикателство”, допълни 32 годишния плувец, който е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен вице-световен шампион за ветерани и майстор на спорта по плуване.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки