Скандално известен депутат от БСП се опитва да узурпира българския шахмат

Вижте подробности

Скандално известен депутат от БСП се опитва да узурпира българския шахмат

 Шахматен „Двубой на звездите“ ще се проведе през месец юли в Плевен по инициатива на Шахматен клуб „Бургас 64“. Появиха се информации, че „предизвикателството на водещата състезателка от клуба Нургюл Салимова – международен гросмайстор за жени и международен майстор за мъже, е било прието от гросмайстор Радослав Димитров“. В шахматните среди обаче назрява възмущение през последните дни заради факта, че домакин на проявата ще бъде печално известния хотел „Ростов“, собственост на скандалния депутат Васил Миланов Антонов, близък до разследвания за кражбата на 2 млн. лв. от федерацията по шах Силвио Данаилов и член на УС на БФШ по време на неговото управление.

Недоволството е породено от това, че не за първи път народният представител ще използва хотела си, за да проведе политическа PR акция на гърба на талантливи български шахматисти и за лични интереси. В края на 2018 г. в същия хотел „Ростов“ съвсем „случайно“ се проведе и незаконосъобразното свикване и оповестяване на извънредно общо събрание на шахматната федерация, на което Антонов опита чрез силови методи да стане неин председател. Тогава, въпреки опитите то да се проведе пред очите на медиите и в присъствието на нотариус, който да следи за спазването на устава и закона, това не се случи и над събитието се настани сянката на задкулисието. Впоследствие 13 родни клуба подадоха жалби срещу организаторите на извънредното събрание, посочвайки куп факти, от които стана ясно, че то е било свикано и проведено в нарушение на редица законови разпоредби и правила, което е опорочило изцяло валидността на приетите на него решения.

Още по-фрапиращото е, че след абсурдния опит за преврат, Васил Антонов e направил паралелен сайт, който дублира официалния такъв на федерацията и в момента червеният депутат се представя за неин председател. А всъщност, навсякъде - и в търговския регистър, и в сайта на международната организация ФИДЕ неговото име не присъства като такъв, а и никога не е фигурирало. Официално представляващ федерацията продължава да е само и единствено Руслан Тошев.

Голяма част от шахматните клубове в страната открито негодуват срещу опитите на Антонов да узурпира родния шахмат и са категорични, че е недопустимо подобни личности с тъмно минало, и в допълнение – свързани с бившия шеф на централата Силвио Данаилов, да опитват да се олицетворяват с древната игра.

Кой е Васил Антонов?

Васил Антонов, депутат в Народното събрание, е бивш зам.-управител на Ловешка област, бивш областен лидер на социалистите в Плевен и един от най-богатите бизнесмени там. През 1998 г. влиза в частния бизнес.

Антонов е собственик на най-големия хотел в Плевен, станал известен с това, че през 2003 г. в бара му бе убит сутеньорът Марио Иванов. Една година по-късно е убит и партньорът на Антонов и съсобственик на хотел „Ростов” Людмил Конов. Антонов твърди, че се е сдобил с емблематичния за Плевен хотел чрез „вторична“ приватизация.

„Комплексът вече беше приватизиран, т. е. ние купихме един частен хотел. Естествено теглихме голям кредит.“, казва Антонов преди години в свое интервю.

В книгата си „Новите български демони“, издадена у нас през 2008 г., разследващият немски журналист Юрген Рот цитира „следователка“, която заявява, че МВР по времето на Румен Петков е налагало чадър над петролния бизнес на Антонов. Същият източник на германския журналист заявява, че Конов и Антонов са били сред спонсорите на Румен Петков:

„Както Людмил Конов, така и Васил Антонов стояха на входа и изхода на една фирма за преработка на петрол. По този начин финансираха Петков“.

Слуховете стигат и по-далече. Следователката продължава: „Твърди се, че двамата, Конов и Антонов, имат директни връзки с престъпни структури. Конов бил организирал няколко бомбени атентата в Плевен с цел да се стигне до смяна на директора на полицията. Той, заедно с една прокурорка, бил създал много добре функционираща система за изнудване на криминално проявени. Те били задържани за кратко време, за да им се вземат големи суми пари като своеобразен откуп, след което отново ги пускали на свобода. Людмил Конов беше сред най-важните поръчители на покушения. Отговорни за убийството му са хора, които са го контролирали и финансирали. А после се случи така, че убиха единия от съдружниците (Конов), а другият, Васил Антонов, стана депутат от БСП“, гласи откъс от книгата на немския журналист.

Людмил Конов е разстрелян с автомат „Калашников“ на 21 юни 2004 г. на бул. „Русе“ в Плевен, на метри от дома си. И до ден-днешен убийството е неразкрито, а Антонов продължава еднолично да управлява хотела, намиращ се в центъра на града.

„Има различни версии, но не съм аз човекът, който трябва да ги огласява. Искам да подчертая, че с Людмил ни свързваше не само бизнесът, ние бяхме и големи приятели и бих призовал компетентните органи да направят всичко възможно, за да стигнат до разплитането на случая. По този начин ще паднат и подозренията от редица хора, чиито имена в една или друга степен се свързват с това жестоко престъпление“, казва Васил Антонов в свое интервю през 2007-а година.

В тази връзка плевенският следовател Берон Кърчев, разследвал шест месеца убийството на Конов, заявява пред съда, че лично на него никой не му е оказвал натиск при разследването на престъплението. В същото време обаче казва, че такъв натиск е оказван на оперативните работници от МВР. Той уточнява, че по негова информация натискът е оказван именно от Васил Антонов. Още преди да приключи разследването оперативните работници са били уволнени. От показанията обаче остава неясно защо точно Антонов е оказвал натиск върху тях при опита им да си свършат работата.

Името на Васил Миланов Антонов изплува и покрай скандалите с къщите за гости с европари. Синът на червения депутат - Правдомил Миланов, се оказа поредният от списъка с обвързани с политици лица, спечелили проект за изграждане на къща за гости в атрактивен курорт. Въпросният имот е в Минерални бани, Хасковско, разкри агенция „Пик‘ преди година.

Стана ясно, че по програмата за развитие на селските райони синът на Антонов е усвоил 372 хил. лв. Къщата на семейството на скандалния депутат не се предоставяла на туристи, а се ползвала от фамилията.

Обектът към този момент не разполагаше нито със сайт, нито с цени за резервации, нито с телефони за контакт. Освен това се оказа, че баща и син Миланови са и сред големите усвоители на европари. Проверката на „Пик“ установи, че двамата участват във фирмата „Ка Комерс“, която е усвоила 3 996 568,80 лв. от 22 обществени поръчки.

Ети Стефанова започна с победа на Европейското по шахмат

Българките записаха 4 победи

В Париж изпробват видеонаблюдение с изкуствения интелект за Олимпиадата

Вижте подробности

Отбори от 20 държави се впускат в турнир по петанк край Варна

Звездата-инфлуенсър Танги Пенин ще покаже техниките на любимата игра на терените в курорта „Св.Св.Константин и Елена“

Валентина Георгиева 15-а в квалификациите на греда

Вижте подробности

Ризов се размина с финала на пушка от 3 положения на СК в Рио

Българинът не успя да вземе олимпийска квота

Шефът на европейския хандбал: С нетърпение гледаме към България и Варна

Българите научиха съперниците си за предстоящите у нас две първенства по плажен хандбал

Нургюл Салимова с четвърто поражение в Торонто

Тя отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру

Френски министър разкри дали откриването на Олимпиадата ще е на "Стад дьо Франс"

Вижте подробности

Изписаха от болница двукратен шампион на Тура

Вингегор под въпрос за обиколката на Франция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки