Джарета: Трябват ни силни футболисти, независимо дали са българи или чужденци

„Към момента няма по-добър треньор за ЦСКА от Крушчич, мачът с Левски е решаващ“

Джарета: Трябват ни силни футболисти, независимо дали са българи или чужденци
Спортният директор на ЦСКА Кристиано Джарета говори откровено по всички теми преди дербито и отново наблегна основно на най-важните неща за развитието на клуба.

- Господин Джарета, очаквате ли дербито с Левски да стане хубав мач и готов ли е отборът на ЦСКА за него?
- Работим всеки ден, за да се получи. Дано да стане хубав мач, спектакъл за хората, а резултатът ще е отражение на показаното на терена. В ЦСКА искаме да има страхотно настроение по трибуните и да успеем. Мачът е от решаващо значение за играчите и за треньора! От него можем да спечелим много.

- Може ли да се каже, че този двубой е фундаментален?
- Фундаментален - не, но много, много важен. Все пак след него има и други мачове - за първенството, за Купата на България. От друга страна, това е историческото дерби, което ще бъде във фокуса на цяла Европа този уикенд. Нека кажем така - мачът е фундаментален за публиката и настроението по трибуните, а за отбора е наистина много важен.

- В последните мачове изглежда, че ЦСКА създава положения, но не успява да ги реализира. Това притеснява ли ви?
- Още преди карантината имахме някои пропуски в атака. Проблемът е, че не сме толкова прагматични, не сме решителни във важните моменти. Определено трябва да подобрим този аспект играта ни. Но това трябва да става цяла седмица по време на тренировките, не просто само уикенда на мачовете. Работим много върху промяната на манталитета още от началото на сезона. Надявам се да се подобрим в следващите мачове. Но това наистина ще бъде резултат от големите усилия, които се правят по време на тренировките. Имаме проблем пред вратата на съперника и не виждам още това, което ми се иска, но в същото време вярвам, че скоро ще се наслаждаваме на много по-успешен ЦСКА.

- Вие лично доволен ли сте от представянето на ЦСКА в мачовете след принудителната пауза?
- На първо място трябва да кажем, че това беше безпрецедентно спиране на футбола в целия свят. Много е трудно за всички да се върнат към нормалния ритъм след това. Това не беше приятна ваканция, в която футболистите могат да играят футбол на плажа за удоволствие или да се занимават с друг спорт. Сега те бяха принудени да лежат на дивана и да изпълняват до омръзване видео упражнения. Като вземем това предвид, всъщност съм достатъчно доволен от представянето на отбора. То бе неубедително може би само срещу Витоша, когато стигнахме до успеха в края, макар и да пропуснахме чисти положения. Срещу пловдивските Ботев и Локомотив владеехме топката, нямахме големи пропуски в защита, освен в една-две ситуации, и бяхме по-креативни напред. Разбира се, иска ми се да бъдем категорично по-големи господари на топката, по-уверено да доминираме над противника, но и това ще дойде. Засега не мога да съм недоволен.

- Какво бихте казали за новите попълнения Юрген Матей и Амос Юнга? Могат ли да се превърнат във важни играчи за ЦСКА?
- Според мен това са важни играчи. Те имат нужните технически и физически качества - Юрген е висок 191 см, а Амос -186 см. Освен това са играли постоянно и на високо ниво в силни първенства. Те са част от визията за бъдещето на ЦСКА, привличането им е част от един процес.

- Заради кризата след пандемията трансферната политика на ЦСКА може ли да се промени и да се залага на повече млади българи от школата?
- Този въпрос го чувам постоянно, откакто съм тук, и отговорът ми обикновено също е стандартен - на ЦСКА му трябват силни футболисти, независимо дали са българи или чужденци. Целта е ЦСКА да бъде печеливш отбор, да играе добър футбол. Много добре съзнавам какво иска публиката и, че българите в отбора носят добавена стойност, но не бива да ги делим. И сега има много талантливи младежи в отбора ни. Налагаме момчета от отбора до 19 години. Талантите като Мартин Смоленски са млади, но имат още много да работят, нужна им е скромност и отдаденост. Важно е да не се предават, да преследват мечтата си. Някои от тях решават, че като стигнат до първия отбор и нещата са се наредили, без да си дават сметка, че трудното едва тогава започва. Това не го казвам за Смоленски, той е едва на 17 години, има още накъде да расте. Той има таланта и качествата, остава да покаже воля и постоянство.

- Как гледате на постоянните спекулации, че треньорът Милош Крушчич си тръгва след края на сезона?
Много съм разочарован. Всички ние трябва да се обединим и да застанем твърдо зад него - шефове, футболисти, привърженици, медии. Трябва да го подкрепим в трудния момент, да му вдъхнем увереност. Аз съм от хората, които най-добре знаят колко добре и всеотдайно работи Милош за отбора всеки ден. Към момента няма по-добър треньор от него за ЦСКА! Може да не се харесва на всички, но той е човекът. Освен това се борим за Купата на България и за второто място - имаме какво да спечелим. Моят призив е да го подкрепяме безрезервно до последната секунда на последния мач. Нека няма критики към него и към някои играчи, каквито чувам постоянно напоследък. Ако започнем да се делим, това е единствено в интерес на съперниците ни. А равносметката ще я правим след края.

- Какво е бъдещето на Крисиано Джарета и свързано ли е то с оставане в ЦСКА и през следващата кампания?
- Неведнъж съм поменавал, че се чувствам много добре в София и за мен е удоволствие да работя и в клуба и да представям семейство Ганчеви. Сега обаче е моментът да се говори за моя договор – имаме си цели, които преследваме убедено - Купа на България, второ място. Работим неуморно за постигането им с всички сили. След края на сезона ще седна на преговори със собствениците на ЦСКА и тогава ще говорим за моето бъдеще.
 
НА ЖИВО: Пирин - Етър (СЪСТАВИ)

Сблъсъкът в Благоевград започва в 14:00ч.

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки