Краси Анев: Не мога повече! Аз съм дотук

"Екипът ми беше освободен на 23 април, беше ми поставен ултиматум!"

Краси Анев: Не мога повече! Аз съм дотук

Един от най-добрите български биатлонисти обяви, че не може повече да работи с председателя на БФ Биатлон Екатерина Дафовска.

“7 години издържах! Не мога повече! Не мога да работя повече така с председателя на федерацията ни (б.р. олимпийската шампионка от Нагано 98 Екатерина Дафовска)! Нямам бъдеще! Аз съм дотук! Трудно е да го кажа, но това е положението!”, заяви Краси Анев на официална пресконференция днес в Пресклуб “България”.

Той постигна най-големия си успех в биатлона на Европейския шампионат в Раучиби през миналата година, когато спечели титлата в индивидуалната надпревара на 20 километра. Анев, който има участие на три Олимпиади във Ванкувър 2010, в Сочи 2014 и в Пьончан 2018, е спечелил общо девет медала от континентални първенства - 1 златен, 4 сребърни и 4 бронзови.

Анев постига и най-доброто класиране от български състезател при мъжете в историята на биатлона за Световната купа, когато на 11 януари 2015 в масовия старт в Оберхоф (Германия) се класира на четвърто място.

“Няма да кажа една лоша дума за федерацията по биатлон. Искам да ви кажа, че аз съм се възхищавал на Катя Дафовска. Като малък съм се снимал с нея и след това не съм си мил ръката два дена, след като съм се срещал с нея”, започна изповедта си Краси Анев.

“Конфликтът ни с Дафовска започна през 2013 година, след като отказах да работя със старши треньора Николай Захаров.

Управлението на родната централа обаче е еднолично. Не знам какво визира председателят ни за наглост, но аз мога да кажа какво е наглост. Това е да дължиш 5-цифрена сума на състезател и да не му я изплащаш една година! Да го плюеш по медиите и да даваш тази сума за подготовка на други състезатели. Това е наглост”, добави Анев.

“Аз да си искам премията, която съм спечелил с честен труд. Имам семейство, заработил съм я и я чакам. Това е наглост! За пореден път благодаря на Министерството на младежта и спорт. Аз имам сериозна форма на мазохизъм. Да съм на лагери по цяла година и да не си виждам детето. В същото време председателят БФВ да си гласува премии за себе си и администрацията на централата. Тези, които работят от 8 до 5 от понеделник до петък. Аз си дадох младостта - 22 години. Това ли заслужавам? Премии за администрацията няма в нарадбата на ММС”, продължи европейският шампион по биатлон Красимир Анев.

“Не съм се качил на лагер на Белмекен? Не съм подписал договор? Този договор ми беше предоставен преди 1 седмица. Екипът ми беше освободен на 23 април! Беше ми поставен ултиматум! Или работиш с новите треньори, или приключваш! Несериозно управление. Много еднолично го караме! Смятам, че като не съм подписал договора, не съм нарушил нищо!

Аз се опитах да изгладим отношенията. Искам да продължа! Но, при така поставените му условия си е изнудване! Един ден ми се обади генералният секретар на БФВ и ми каза: “Има нови треньори. Ще тренираш ли? Отговори ми утре до обяд”. Подготовката ми не е спирала. Аз съм професионалист и продължавам да тренирам. Новите треньори знаят, че не съм на лагер, но никой от тях не ми се е обадил. Отношението към мен е обидно. На европейското първенство през 2017 година помощник треньора Красимир Дочев, по нареждане на Николай Захаров не ми даваше информация как се движа по трасето. Информация получавах от екипите на Латвия и Украйна…”, продължи Анев.

“Няма пари, няма пари! Постоянно слушам това! Цял живот слушам, че няма пари. А, отборът ни по 5 месеца е на лагер, и то в елитни хотели… А ние на Белмекен с екипа ми с лопатата ми хвърлят сняг по пистата… За едни има, за други няма! Нямам сили да търпя повече това отношение от председателя. Всеки, който има различно мнение е репресиран много жестоко… Не мисля, че имам бъдеще повече”, заключи Красимир Анев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки