НА ФИНАЛИ ЗА КУПАТА: София – Пловдив 15:0

ЦСКА и Локомотив се изправят за първи път един срещу друг в спора за трофея

НА ФИНАЛИ ЗА КУПАТА: София – Пловдив 15:0

За първи път от четвърт век насам финалът за Купата на България ще изправи съперници от София и Пловдив - ЦСКА и Локомотив.

Точно 25 години изминаха от онзи двубой между столичния Локомотив Сф и Ботев (Пд), спечелен от „червено-черните“ с 4:2, и оказал се за дълго време последен финал между тимове от двата най-големи български града.

Може би е логично между тях и хората в тях да няма голяма любов и вечен стремеж за съперничество и превъзходство в него.

Особено от страна на пловдивчани неприязънта към столичани често е надхвърляла границите на обикновеното противопоставяне.

И преди 25, и преди 50 и преди 80 години обаче, за съжаление на феновете от Града под тепетата сблъсъците със София на финали за националната купа завършват все по един и същи начин - с триумф за столицата.

Досега 15 пъти е имало спор за Купата между тези два града. А резултатът е 15:0 за София.

До тази катастрофа за Пловдив се е стигнало от 10 различни двойки на финали. Най-много пъти се играе двубоят Левски - Ботев. „Сини“ и „канарчета“ имат 4 сблъсъка помежду си, като всеки път са ликували играчите на тима от София. ,,Жълто-черните“ са губили още два пъти от Славия, а по веднъж и от ЦСКА и Локо (Сф).

Никак не се представя добре срещу софийски тимове и Локомотив (Пд). Именно с участието на „черно-белите“ е и първият сблъсък между тимове от двата града на финал. През 1940 година Спортклуб (Пд), чийто наследник е сегашният Локомотив, губи от несъществуващия в момента, но силен някогашен софийски тим ФК 13 с 1:2, пише „Меридиан мач“.

След това „смърфовете“ имат две загуби от Левски с по 0:3 - служебна през 1942 (мачът е прекратен при 3:1 за Левски) и през 1971 година. По едно минимално поражение „черно-белите“ имат и от Локомотив (Сф) с 0:1 през 1948-а и от Септември с драматичното 3:4 след продължения през 1960-а.

По онова време Септември играе в „А“ група и е с Димитър Якимов в състава си, докато Локо е в „Б“ група. Тогава обаче Пловдив е бил най-близо до успех над София. Победното попадение за тима от Красна поляна влиза в 120-ата минута. Спартак (Пд), който в началото на 60-те в един момент е най-силният пловдивски тим, също на два пъти е губил спора за Купата от съперници от София. През 1955-а пада от ЦСКА с 2:5, а 4 години по-късно и от Левски с 0:1.

Специално ЦСКА и Локо (Пд) се изправят за първи път един срещу друг в решаващия двубой.

Остава да видим, ще успее ли Пловдив от 16-ия си опит да бие София във финала за Купата, както и дали конкретно ЦСКА ще се окаже по-възможен противник за Локо, какъвто не бяха 4 други столични клуба.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки