Цанко Цветанов: Не помня друг период в историята на Левски с толкова дълга суша

„Разликата между сегашната ситуация и онази през 2004 г. е от небето до земята“

Цанко Цветанов: Не помня друг период в историята на Левски с толкова дълга суша

Бившият помощник-треньор на Левски Цанко Цветанов даде интервю пред "Тема Спорт", в което говори за сегашната ситуация на "Герена".

Направи и паралел с лятото на 2004-а година, когато Станимир Стоилов пое сините, а той влезе в щаба му.

Г-н Цветанов, какво е мнението ви за новия Левски, този на Георги Тодоров?

- Няма нов Левски, това е заварено положение. В интерес на истината, отборът вкарва повече голове, но пък и допуска... Чисто игрово, Левски не е готов да се надиграва. Така бе срещу ЦСКА, Локо Пловдив и Берое - съперниците на сините бяха водещите тимове. В крайна сметка във футбола се гледа резултатът. Но той трябва да идва с добра игра, това е разбирането ми. За съжаление, сините нямат много време да сглобяват състав, защото новият сезон започва след по-малко от месец. Сега обаче Левски първо трябва да си подреди къщичката и след това да гледа по-далеч. В момента това няма как да се случи. Не приемам, че Левски трябва да се отказва от евротурнирите. Защото там евентуално има пари, престиж и самочувствие на отбора. Мерилото за качеството на футболисти и състав е точно на континенталната сцена. При условие, че те бият слаби отбори, поне ще си видиш недъзите. Ако не играеш в Европа няма да си знаеш слабостите - ще биеш Берое, а игрово няма да си готов без нищо.

За поредна година в Левски ще има доста голямо текучество - очертава се напускане на доста играчи. Вие, ако сте на "Герена", кого бихте оставили?
- Аз обаче не съм и не е коректно да коментирам.

Какво губи Левски от напускането на Тиам? Може ли да го сравним с вашия Ричард Еромоигбе?
- В Левски са играли и много по-силни играчи, отколкото Тиам. Не знам защо всички говорят за него. Сравнение с Ричард? Единият си тръгна без пари, а другият бе продаден за около 2 милиона долара на руския Химки.

Как виждате младите играчи - Найденов, Илия Юруков, Здравко Димитров – тримата започнаха в Стара Загора?
- С младите трябва търпение, работа и обучение. Необходимо е да бъдат поощрявани. А като не се представят добре - посмъмрени. Но не трябва да биват тотално отказвани, тъй като на младостта е присъщо след 2-3 добри мача да дойдат няколко слаби. Проблемът е, че нишката от доста време е скъсана, поради простата причина, че няма застъпване на футболисти и поколения. И така не е само в Левски, а в целия ни футбол. За всяка промяна се иска търпение, дано на „Герена" го има.

Какви цели могат да се гонят в близко бъдеще?
- Трудно е да се каже... При условие, че няма финансиране, не може да се поставят високи цели. В момента у нас има отбор-хегемон, който за мен не играе най-добрия си футбол. И въпреки това Лудогорец с лекота става шампион. Другите просто не показват аргументи. В Левски предстои намаляване на бюджета и няма как да бъде конкурентноспособен на разградчани, както и на ЦСКА. Но за останалите тимове... Левски трябва да се бори.

През 2004 година, когато вие със Станимир Стоилов започвахте на "Герена", ситуацията беше сходна. Така ли е?
- Не. От онзи отбор и сегашния разликата е от небето и земята. Това е истината за съжаление.

Какви са разликите?
- Тогава нямаше огромни дългове - това е най-важното. Тогава имаше финансова стабилност с клуба, сега няма. Тогава имаше млад, амбициозен, можещ и знаещ старши-треньор. Това е разликата, времето го показа. Бяхме млади и искахме... Докато сега - не си спомням друг период в историята за толкова дълъг период на суша, на липса на каквито и да е спортни успехи. Тогава ние имахме и по-готов отбор, имаше силно играчи. Сега бройката на играчи е голяма - над 25 футболисти са много. Закъде са им? Само в Лудогорец са нужни толкова, защото играят в евротурнирите. Говори се за конкуренция, но всъщност... не я разбирам тази работа.

Познавате много добре новия собственик Наско Сираков...
- Искрено му желая успех, той е в ново амплоа. Той не се е изявявал досега като собственик. Искам много да успее, защото вярвам, че хората, които са играли футбол, могат да се справят с подобно нещо.

Сега трябва да е убедителен при преговори със спонсори, а и в похода си за по-големи приходи от тв права?
- Тв правата - зависи от коя камбанария гледаш. Ако е от тази на Левски и ЦСКА, е така, но ако е от на другите клубове - не е. Не мисля, че парите за мачовете могат да решат проблемите на Левски. Би било хубаво за българския футбол да се намери фирма, която да дава повече за излъчването на първенството. Но това е пожелателно. Приемам, че големите клубове имат нужда от повече пари, защото ги гледат повече хора, но няма как да ги гледат без малките тимове. Но отборите не бива да забравят, че целта им е да правят продукт. Нека си погледнат стоката и да се замислят. Несъмнено продуктът се нуждае от подобрение. Според мен и в този формат отборите са много. Ние нямаме 14, камо ли 16 или 18 тима, които да отговарят на нивото на професионален футболен клуб. Тези на дъното не са за елита, а за Втора лига. По-концентриран формат, например от 10 тима и повече мачове, би вдигнал конкуренцията и качеството. Така се вдига класата. Един от проблемите на Лудогорец е липсата на конкуренция

Кой от младите ви дава надежда, че може да успее?
- Да не казвам имена - имат качества, въпросът е, кой ще ги обучава и натискът, за да станат добри играчи. У нас има таланти и го доказва продажбата на двама млади играчи - Мартин Минчев и филип Кръстев, които излизат в чужбина без да минават през Левски или ЦСКА. Значи ако се дава шанс на младите, може да стане. Ние в България забравихме колко е важен треньорският фактор. Че треньорите трябва да обучават футболистите, а не само да ги пускат да играят. И след това е необходимо да изискват. В това отношение похвала заслужава Илиан Илиев. Той направи Минчев и ако продължи да работи в Черно море, този клуб ще продаде още играчи. Колкото до Левски - важното е, че акциите са тук и клубът не е фалирал.

Ваше връщане със Станимир Стоилов на "Герена" възможно ли е?
- С мен никой не е говорил, а предполагам, че и със Стоилов.
Левски U14 разби конкуренцията и стана шампион 3 кръга преди края

Отборът на Георги Коруджиев свърши отлична работа

Официално: Кабаков ще свири Вечното дерби

Вижте всички съдийски назначения за първия плейофен кръг

Левски иска петима да преподпишат, връща ас за дербито

Ел Джемили също ще бъде привикан от ръководството

Костов: Не сме толкова спокойни (ВИДЕО)

Треньорът на Левски говори след 1:0 над Берое

МЪКА! Забравен герой спаси Левски (ВИДЕО)

Фадига носи 1:0 над Берое, Сектор "Б" остана празен

Уелтън блести в Япония, даде асистенция за успех на Гамба

Бразилецът изигра силен мач

Сираков: Главницата към НАП е погасена, няма опасност от фалит

„За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП“

Левски е подновил интереса си към вратаря на Пирин

Украинският страж може да засили конкуренцията на "Герена"

Левски с най-солена глоба след кръга

"Сините" броят 8000 лева на БФС

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки