ИЗВЪНРЕДНО: Затварят стадионите за фенове, мачовете без публика

Вижте подробности

ИЗВЪНРЕДНО: Затварят стадионите за фенове, мачовете без публика

Ще бъде забранено присъствието на публика по стадионите на футболните мачове.

За това са се разбрали управляващите на коалиционен съвет, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Също така ще се забрани да работят и нощните заведения и дискотеките, както и събирането на големи групи хора.

Ще бъдат санкционирани и служителите в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски.

Симеонов обясни, че някои от мерките се връщат заради нарастването на случаите на коронавирус у нас, съобщава "Дарикнюз".

Ще бъде засилен и контролът по изпълнение на мерките и по-специално дали се спазва дистанцията от 1,5 м между масите в заведенията.

„Глоба за неносене на маска на закрито се връчва и на работника, и на работодателя“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, а здравният министър Кирил Ананиев допълни:

„Знаете, че за няколко седмици отпаднаха доста мерки. Целта беше да върнем българските граждани към нормалния ритъм, да свикнем с живота с коронавируса при условие на спазване на мерките.“

„За съжаление броят на заразените се увеличава. Както ви обещах на предната среща, ако броят на заразените мине 200 души на ден, ще се наложи да върнем част от мерките. В следващите дни също не очакваме да спадне броят на заразените“, посочи министърът и бе запитан защо са били допуснати фенове на финала за Купата на България между Локо Пд и ЦСКА, а и защо самият той е присъствал на мача. 

„Аз напуснах стадиона, след като видях накъде вървят нещата, с голямо неудовлетворение и ядосан до крайна степен. Мачът започна със спазване на правилата – да се сяда през седалка и през ред, но след първия съдийски сигнал емоцията завладя младежите и те забравиха за всичко. Така е на стадионите, емоцията е голяма, аз съм я усещал лично тази тръпка. Преди самия мач феновете писмено обещаха, че ще спазват противоепидемичните мерки, но за съжаление не го спазиха това нещо. Жалко, не се получи, бях много неприятно изненадан. Пак казвам обаче, че ние гласувахме доверие на българските граждани, за да ги върнем към нормалните условия на живо, но щом не става – виждате, че веднага предприемаме тези мерки.“

"С новата заповед, която влиза от утре в 00 ч., влизат и някои нови промени. Новите промени включват забрана за групови празненства с над 30 души. Забранява се да има публика на стадионите, както и спира работата и на нощните заведения и дискотеките. Тези промени ще действат до второ нареждане. На този етап няма условия за по-тежки мерки. Добрата новина е, че всеки ден се увеличава броят на излекуваните", каза още Ананиев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки