Стойчо Стоилов: Темата с "тирето" се изтърка, в първия кръг ще бием с разлика

"Пред мен Гриша Ганчев никога не е поменавал, че обмисля да се отказва от ЦСКА"

Стойчо Стоилов: Темата с "тирето" се изтърка, в първия кръг ще бием с разлика

Топспорт публикува втората част от обширното интервю с главния мениджър на ЦСКА - Стойчо Стоилов. 

 
Вие и Левски сте недоволни от телевизионните права. Дори заявихте в сайта си, че сте готови да играете в по-долно ниво на футбола ни, ако не се чуят исканията ви.
 
- Това си е решение на собственика. Нормално е ЦСКА и Левски да искат повече, защото ние имаме най-много фенове. Какво ще стане, това не е в моята компетентност.
 
И с Венцеслав Стефанов имаше спор.
 
- Венци Стефанов си го знаем всички. Той всяка година има различно мнение по въпросите. Много си мени мнението (смее се). Така че няма какво да го коментирам него. Плюс това не съм на позицията му, той е президент на клуб.
 
Направи впечатление, че през последния сезон нямаше престрелки по оста ЦСКА - Лудогорец. Какво се промени, за да са нормални отношенията ви с отбора от Разград? Което е правилно за мен...
 
- По-миналия сезон бяхме на ръба да станем шампиони. Сещате се какво стана в последните кръгове. Ботев играха лежерно срещу Разград в Пловдив, докато на "Армията" трудно ги пречупихме в последния кръг. Когато има напрежение и борба до последно... Тази година изостанахме много бързо след лошия старт. Какви престрелки да има? Нямаше напрежение по тази ос.
 
Да разбирам, че е заслужена деветата поредна титла на Лудогорец?
 
- Не знам дали е заслужена. Имам една статистика - от близо две години ние нямаме загуба от тях, а два пъти ги отстранихме за Купата.
 
Как се справиха съдиите през изминалия сезон?
 
- Какво да ви кажа, вече свикнах. Първите две години бях много емоционален след всеки мач, защото виждах, че имаше умишлени порязвания на ЦСКА, особено на "Армията". С гол от засада ни победиха Разград. Тази година може би бяха по-малко тези неща. Но все пак, имаше един възлов мач с Локо (Пловдив) през ноември, който го загубихме след очевадна съдийска грешка - два метра засада. Нямаше да го има това напрежение от миналата седмица, ако Локо (Пловдив) имаха малко по-дълга памет.
 
Какво се случи в ложите на "Лаута"? Крушарски и Цветков казват, че сте ги наричали "селяни".
 
- На стадиона нямаше хора, 20-30 човека бяхме заради коронавируса. През целия мач г-н Крушарски и г-н Чавдар Цветков не спряха да обиждат нашите играчи, че и техните. Съдиите също. Тяхното поведение беше много гаменско и си позволих след мача да им кажа тези думи, които 10 минути преди това им каза старши треньорът им, техният треньор. Когато показаха пети жълт картон, той се обърна към ложите и каза тези думи. Аз просто ги повторих. Но аз не съм имал адресна регистрация на самите господа. Имах предвид черти от характера им. Защото те се държаха недопустимо за позицията, която заемат.
 
Има голяма еуфория сред феновете на Левски, че още в първия кръг ще има мач ЦСКА срещу ЦСКА 1948. За вас по-специален ли е този двубой?
 
- Не. Това е един новак от Втора лига. Рутинен мач, който мисля, че ще спечелим с разлика. Ние сме много по-добрият отбор. Не виждам никакви притеснения. Не се знае още ще има ли публика на този мач, какво ще се реши заради пандемията. Футболът е заради публиката и би трябвало да има фенове на мача. Това излиза извън спорта. Има други неща, много по-важни за хората и здравето. Ако преценят, че е безопасно за феновете... Пуснаха се дискотеките. Не мисля, че стадионът, който е открито пространство, е по-застрашаващ от затворените пространства. По-опасно е вътре, защото вирусът се предава по въздушно-капков път.
 
Дори новият собственик на Левски Наско Сираков приема този ЦСКА за наследник на фалиралия. Но феновете на "сините" не спират да говорят за "тирета" и АД-та. След мача с Локо силно впечатление ми направи една снимка - деца, фенове на ЦСКА, плачат заради изпуснатата Купа. Не е ли това в основата на футбола - любовта на феновете към отбора им, към играта? Тези деца не ги вълнуваха "тирета" и АД-та...
 
- Тази тема вече четири години се коментира. Доста се поизтърка. В българския футбол е имало много такива случаи, където се сменяват търговски дружества. Левски, може би и те са на път. Не знам каква е ситуацията при тях, искам и се надявам да не им се случва това нещо, през което преминахме ние. Защото и те имат много фенове и това ще е голяма болка за тях. Но, като се върнем назад в историята - и Берое мисля, че са с лиценза на Олимпик, Локо (Пловдив) са с лиценза на Левски (Кюстендил), Пирин (Благоевград)... Има доста отбори, но в момента са се концентрирали единствено и само към ЦСКА.
 
Периодично се появяват информации, че Гриша Ганчев обмисля да си тръгне от ЦСКА. Вие сте близък до него човек. Някога казвал ли ви е нещо такова?
 
- Пред мен никога не е споменавал такова нещо. Той си е собственик. Той може да прецени по всяко време кое е най-добро за него и за клуба.
 
Какво значи ЦСКА за него и съжалява ли, че не дойде начело на клуба по-рано? Имаше вариант още в края на миналия век, когато президент за кратко беше Любослав Пенев.
 
- Да, имало е такъв вариант, доколкото знам. Аз тогава бях играч в чужбина. Имало е такива разговори. Той си е цесекар. Всеки иска да помогне на клуба, на който е симпатизант. Дойде моментът и той прави много неща, за да се стабилизира този клуб. Не са тези резултати, които искаме - и ние, и публиката, но се надявам с по-голяма упоритост да се постигнат успехи.
 
Той винаги е бил привърженик на ЦСКА, а аз винаги съм искал да ви питам за нещо, което лично на мен ми е неприятен детски спомен. Прибирам се вкъщи преди много години, включвам телевизора - Литекс 5, ЦСКА 0, и това в края на първото полувреме. Не ви ли каза Ганчев на почивката: "Момчета, стига толкова, стига сте вкарвали повече!".
 
- Той винаги гледаше мачовете там от една кабинка. Той викаше второто полувреме от кабинката, не спираше. Футболът и спортът е такъв, че когато си под адреналин... В спорта няма милост.
 
Христо Стоичков, легенда на ЦСКА и съсобственик на клуба, акционер. След финала с Локо каза, че всички в отбора сте, цитирам "бедствие". Вашият коментар за тези му думи?
 
- Това не е нормално за мен. Ако излезе с имена, да каже...
 
Това му бяха думите - "всички в ЦСКА са бедствие".
 
- Да де, ОК. Нека да кажа кой. Аз имам много да кажа по тази тема.
 
Той държи ли връзка с другите собственици на ЦСКА? Или с хора от ръководството.
 
- Лично с мен не държи, за другите не знам. Може и да поддържа, но лично с мен - не.
 
Колко по-трудно се управлява клуб като ЦСКА в сравнение с Литекс? Сигурно всички усещате разликата.
 
- За мен не е нещо ново, защото съм минал през ЦСКА. Знаете, 3-4 години бях тук като играч и знам доста за отбора. Но определено е много по-трудно да се управлява клуб като ЦСКА. Има много голям обществен интерес, хората се интересуват живо. Те са критична маса, което е нормално. Това спомага, за да израства клубът. Ние сме благодарни на феновете, когато критикуват. Разбира се, стига тази критика да бъде градивна. Тогава винаги може да се оправим и да вървим напред, заедно, за общото благо. Но не мога да приема оплюване на личностна основа, обиди. Това не помага на нашия клуб, само може да навреди.
 
Имахте пререкания и с Николай Бодуров. Какво е истината за неговите последни месеци в ЦСКА, които доведоха до напускането му?
 
- Това беше една от причините да направя тази среща с феновете тук преди година и да се изясним. Това си беше решение на Люпко Петрович и на собственика на отбора. Предпоследната тренировка преди мача със Заря беше на стадион "Васил Левски". Господин Ганчев говори на терена, обсъждани бяха и премии. Аз бях по-настрани. Но видях и чух какво се случи с Бодуров. Това беше във вторник, а мачът беше в четвъртък. Бодуров си пътуваше почти всеки ден от София до Благоевград и обратно. Той може би не го усеща, но все пак е на футболна възраст. Не е толкова в кондиция и това му оказваше много голямо влияние. Аз преди години, на 20 бях, когато го пътувах това разстояние София - Благоевград и ми оказа влияние. Това може би е едно от нещата, което ми попречи да се наложа в ЦСКА като футболист. И Любо Пенев беше говорил с него по тази тема, после аз говорих с него по тази тема. Това беше още по време на предишното първенство. През юли вече нещата ескалираха. Имахме много важен мач. Искахме да отстраним Зоря, за да може да напълним стадион "Васил Левски" за следващия мач с Еспаньол и да стане празник за феновете. Г-н Ганчев помоли Бодуров във вторник вечер да не пътува към Благоевград, да остане, защото в четвъртък имаме много важен мач. Да си отпочине и да бъде готов на 100%. Той каза, че имал много по-важна работа. От тази, която има в клуба и му се плаща за нея. Това беше цялата случка.
 
Как да завършим това интервю? Искате ли да направите призив към фенове, към съперници или ръководители на футбола ни?
 
- Единственото нещо, което пожелавам на всички, това е да бъдат здрави. Всеки един футболист в "А" група да има възможно най-малко контузии. Както и тези в "Б" група, разбира се. Това мога да пожелая. И да се опазят от коронавируса.
 
И да има феърплей на терена?
 
- Най-вече това. От четири години апелираме за това. Но явно не е така...
 
Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

"Герена" все по-близо до реконструкция, общината става собственик

Архитектурната комисия взе решение за прехвърлянето на стадиона Областната управа към общината

БФС поздрави Етър за вековния юбилей

Ето какво написаха от централата

OФИЦИАЛНО: Големи буферни зони за ЦСКА - Левски

Вижте подробности

Билетите за ЦСКА - Левски вече са в продажба

Пропуските за Сектор "Б" и "Г" са по 10 лева

Етър е вековен!

Легендарния клуб на Велико Търново днес празнува 100 години

Левски и ЦСКА в дерби и на трансферния пазар

Чинонсо Офор от Арда е привлякъл вниманието на двата отбора

Лудогорец е на 90 минути от нов финал за Купата на България

Разградчани изковаха солиден аванс от 3:0 срещу Хебър в първия мач и реваншът изглежда протоколен

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки