Недостижим Хамилтън с исторически успех на "Хунгароринг", Верстапен извоюва второто място

Световният шампион се изравни с Михаел Шумахер с по осем успеха на една и съща писта

Недостижим Хамилтън с исторически успех на "Хунгароринг", Верстапен извоюва второто място

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше недостижим в третия кръг от сезона на "Хунгароринг" в Унгария и грабна победата. Пилотът на Мерцедес изравни по победи на една и съща писта Михаел Шумахер, като германецът записа осем успеха на Мани Кур във Франция, а Люис - в Унгария.

Втори финишира Макс Верстапен, който можеше да не участва в състезанието, след като катастрофира във формиращата обиколка на мократа писта, но механиците му успяха да поправят колата. Трети на подиума се подреди Валтери Ботас.

На старта Хамилтън реагира по най-добрия начин и поведе уверено колоната. Ботас, от друга страна, направи ужасяващ старт и пропадна от втора до шеста позиция. От това се възползваха по най-добрия начин Макс Верстапен, който вече е трети, и Себастиан Фетел. В 3-ата обиколка първи в бокса за сухи сликове влязоха Леклер и Ботас. Те бяха последвани от всички на пистата. Най-много време загуби Фетел, който имаше проблем в бокса, и от трета позиция пропадна до девета.

До 7-ата обиколка след пълния хаос на трасето при смяната на мокрите със сухи гуми лидер продължава да бъде Хамилтън, следван от Верстапен и Магнусен. В 10-ата обиколка Ботас все пак успя да изпревари Леклер в борба за шестата позиция. Две обиколки по-рано финландецът пробва атака, но тя завърши с негова грешка при спирането на все още мократа писта в Унгария. Битката за седмата позиция между Леклер и Албън става все по-завързана. Младият пилот на Ред Бул е по-бърз, но Шарл се защитава добре и така двамата бяха настигнати и от Фетел, който е девети.

Албън успя да изпревари Леклер и веднага последва атака и от страна на Фетел срещу своя съотборник. Младият монегаск обаче блокира Себастиан и не му позволи да мине пред него, въпреки по-добрата скорост на германеца, който видимо губи много на трасето от това. В 19-ата обиколка четирикратният световен шампион нанесе своя удар и без помощта на отбора сам взе осмата позиция, изпреварвайки Леклер от външната част на завоя. Това стана доста рисковано и за двамата пилоти на Скудерия, чиито шефове отново демонстрират пълното си безсилие и неспособност да менажират пилотите си.

В 21-вата обиколка Шарл Леклер с видимо износени гуми влезе за втори път в бокса и сложи гуми хард, с които се надява да завърши състезанието си днес с едно условие, ако отново не завали над Будапеща. В 30-ата обиколка Фетел влезе за втори път в бокса и сложи гуми с най-твърдата смес. Германецът влезе от осма позиция и се върна на трасето 12-и, но от Ферари рискуват, ако завали отново, да провалят състезанието на пилота си.

Изключителна битка за 14-а позиция водеха Леклер и изгряващата звезда на Макларън Лондо Шарл Норис. Младият британец не позволи на по-бързия монегаск в продължение на десет обиколки да го изпревари. В 34-ата обиколка Шарл все пак успя и вече е 14-и.

В 37-ата обиколка в бокса за нови гуми хард от втора позиция влезе Макс Верстапен. Холандският пилот на Ред Бул се върна на трасето на същата позиция.

В следващата обиколка стратегията на Ред Бул бе покрита от Мерцедес, които извикаха Хамилтън за втори път в бокса. Люис се върна с нови сликове с меката смес отново като лидер на колоната с аванс пред втория Верстапен от 20 секунди.

Десет обиколки преди края Валтери Ботас влезе за трети път в бокса и получи твърди гуми, с които да догони Верстапен. Холандецът имаше проблеми с изнесонеите си мидиъм гуми и финландецът смъкна изоставането си от 22 секунди до 1 секунда в последната обиколка, но не успя да стигне до атака за второто място, а преди това Хамилтън също спря отново за меки гуми и записа най-бързата обиколка в състезанието, с което добави и още една точка към 25-те от победата. 

 

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

Макс Верстапен спечели първия спринт за сезона (ВИДЕО)

Нидерландецът отвя конкуренцията в Шанхай

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки